www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Tilapijas sacepums
 
Saldētas zivju filejas - kādi tik svētie virtuves kari par tām neiet.
Vieni apgalvos, ka tas ir fui-pē-kaka, otri pie pupa sitot brēks, ka viss ir pučīte ...

No malas skatoties un neiegrimstot svētajos karos, ir jāsaprot viens, kvalitatīvi sasaldēta/atsaldēta zivs ir ērts veids kā to masveidā nogādat ēdājiem. Piekam, ja viss tiek ievērots, tad šāda zivs ir daudz "frišāka" par pusi nedēļas "uz letes" gulējušu svaigu smirdzivi.

Šodien apskatīsim šo saldēto zivs fileju pagatavošanu, es paņēmu tilapiju, bet puse receptes attiecas uz jebkurām saldētām zivīm, šeit gavenais ir pareizais funktieris.

Kamdēļ ir tāda nelaba "aura" ap saldētajām zivīm un mistiskie mīti: puse tajās ir ūdens, šausmīga garša, neveseīgi, blablablabla ?
Kā jau parasti labu lietu vienmēr var izcūkot un šoreiz visu nosaka saldētas zivs uzglabāšana un atkausēšana.
Saldēta zivs pēc tehnoloģijas uzglabājas lieliski, bet ir trīs pamatnoteikumi
1. zivs nedrīkst būt atkartoti sasaldēta
2. zivi ir jāuzglabā pie vismaz -18C grādiem
3. zivi ir jāatsaldē lēnām

Redzam, ka te puse atbildības guļas uz tigotāju, puse uz paša nemākulīgu pagatavošanu.
Un diemžēl ir jāatzīst, ka mūsu tirgotāji ir pipeļātori, kuri aci nemirkšķinot pārdos drazu "ka tikai nopelnīt".

Galvenā saldēto zivu nelaime ir stingrais uzglabāšanas režīms, tās nedrīkst turēt siltākā vidē par -18C un nekādā gadījumā otreizēji sasaldēt, tad visa garša ir zudisi. A ko tirgotāji ? Oj apkopēja mazgājot zivju letes štepseli uz nakti izrāva - da pox, nekas, viss ir tāpat takš sasalis ...

Tamdēļ pieskarsimies lietām kā "atkost" sačakarētu zivi un izvēlēties labu un kā to zivi pareizi atsadēt.
Ja kādam nepatīk apskatītās tilapijas dūņu piegarša, tad izvēlamies citu zivi, bet ideju tas nemaina - jo te galvenais ir "saprast" lietu ...
 
ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz bodi ...
 
Tilapijas sacepums
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. divas saldētu tilapiju fileju pakas 2x400 gramiem - pamatam
2. siers - gala kārtiņai
3. treji tomāti - smeķim
4. citrons - marinādei
5. sīpols - asumam
6. šampinjoni - garšai
7. citronpipari un melnie pipari - piedevai
sāls un kādi zaļumi

Sākam ar pamata lietu - saldēta zivs nedrīkst būt atkārtoti sasaldēta !

Tirgotāji ar to bieži grēko - tad jautājums, kā atpazīt veikalā sačakarētu zivi ?
Ņemam paciņu no zivju vitrīnas un skatamies uz iepakojuma vietām kur zivs stūri "apvilkti"
(skatam bildē sarkanos rimbuļus) šajās vietās nedrīkst būt ledus "astēm", jo tas nozīmētu, ka zivs jau ir atkususi, atdevisi ūdeni, kurš ir izplūdis pa iepakojumu,  un tas ir atkal sasalis.
Otra lieta ir realizācijas termiņš, parasti saldētām zivīm tas ir gads, bet, ja neievēro korektu uzglabāšanas temperatūru , piemēram, -18C vietā glabā -15C, tad smeķis vairs nebūs tas. Tamdēļ ņemam zivi pēc iespējas svaigāku, maksimums mēneši divi-trīs no iepakošanas datuma...
  
Tilapijas sacepums
 
Izpakojam zivju filejas, tās ir kā ledusauksti akmeņi un jūtami ar "ledus garoziņu"
 
Tilapijas sacepums
 
tagad pieskarsimies lielajam mītam ko daži gudreļi brēc - tajās zivīs "puse ir ūdens"

apskatam info uz zivju pakas - (iepakojuma skanu nelikšu, lai bumbas nepiesien par reklāmu)
400 grami bruto masa, 320 grami neto masa. un skaidri gaiši uzrakstīts sastāvdaļās "ūdens 20%"
ir jāsaprot, ka bez ūdens nu nevar to zivi sasaldēt, tamdēļ tas vienmēr tiek un tiks lietots un par ūdens sastāvu ir vienmēr pieminēts aprakstā ...

Cepties par to, ir tas pats, kas marinētiem gurķiem šūmēties par to ka tie "dihidromonooksīda šķidrumā peld"

Spešalī saldētas filejas tiek nosvērtas, 2x400 grami uz iepakojuma ir rakstīts, kopā abu paku filejas ir 812 grami, "ar kaudzīti" tā teikt.
 
Tilapijas sacepums
 
Tagad sākam zivs atkausēšanu.
Kā ?
Elementāri - liekam zivi uz šķīvja, aptinam ar pārtikas plēvi un ieliekam ledusskapja apakšas plauktā "uz nakti"
Jā, jā uz nakti, ātrāk saldētu zivi atkausēt NAV iespējams. Tikai lēna atkausēšana garantē zivs saglabāšanos !
Un plēve ir obligāta, lai zivs "smacinieks" saglabātos.
 
Tilapijas sacepums
 
nakamajā dienā izvekam šķivi, noņemam plēvi
AK ŠAUSMAS CIK ŪDENS - ojjjjjjjj ko nu ...
a neko - nolejam ūdeni nost
 
Tilapijas sacepums
 
ar virtuves dvieļiem nosusinam filejas un sagriežam uz pusēm
 
Tilapijas sacepums
 
tagadiņ nosveram filejas
812 grami saldētas - 100%
656 grami atsaldētas un nosusinātas - 80,79%

itogo ūdens tapa noliets 19,21% - sastāvdaļās ūdens tapa uzrādīts 20%
Lūk ar piemērs, ka nav ko klausīt muldoņas par "pusi ūdens"
 
Tilapijas sacepums
 
tagad taisam fikso marinādi, lai "piedotu" smeķi

viss notiekas klasiski ar sīpolu un citronu
 
Tilapijas sacepums
 
sarīvējam sīpolu pļuriņā
 
Tilapijas sacepums
 
un izspiežam viena citrona sulu sīpolā
 
Tilapijas sacepums
 
katru zivs fileju apviļājam marinādē
 
Tilapijas sacepums
 
liekam marinēties filejas sķīvī un pa virsu aplejam ar pārpalikušo sipolu un citrona marinādi
 
Tilapijas sacepums
 
aptinam atkal visu ar plēvi un liekam ledusskapī uz stundu  ...
 
Tilapijas sacepums
 
Tagad esam nonākuši līdz mirklim, kad saldēta zivs kļūst lietojama un ir kas no tās jāpagatavo.

Šeit ar apraujas receptes pirmā daļa un var sākties nākamā, ko "katrs pēc sava prāta pietjūnē"

Šoreiz sagribējās zivju fileju sacepumu ar sieru, šampinjoniem un tomātiem ....
 
Tilapijas sacepums
 
Sarīvējam siera pikuci uz rupjas rīves
 
Tilapijas sacepums
 
ņemam trejus tomātus un iegriežam tiem ādiņas krusteniski ...
Kam to vajag ? Lai tomātus atādotu, jo āda lips savādāk "pie zobiem"
 
Tilapijas sacepums
 
uz sekundēm 20-30mit iegremdējam tomātus verdošā ūdenī
 
Tilapijas sacepums
 
skatam kā tomātu āda viegli lobas nost ...
 
Tilapijas sacepums
 
Nolobam ādas un liekam tomātus maliņā, lai gaida savu kārtu
 
Tilapijas sacepums
 
ņemam zaļbarību - lokus, dilles, pētersīļus
 
Tilapijas sacepums
 
un sasmalcinam vēlākam laikam
 
Tilapijas sacepums
 
ķeramies klāt šampinjoniem
 
Tilapijas sacepums
 
sagriežam izteiktās sēņu šķēlēs un liekam malā
 
Tilapijas sacepums
 
velkam iemarinēto fileju no ledusskapja un skatam visas sastāvdaļas
bezādas tomāti, šampinjoni, siers, zaļumi un cepamtrauks kur visu liksim
 
Tilapijas sacepums
 
iepilinam cepamtraukā mazliet eļļas lai "pakaļu nosedz"
 
Tilapijas sacepums
 
izklājam zivs fileju, iepriekš notīrot no sīpolu marinādes
 
Tilapijas sacepums
 
sīpols ar citrona sulu lai paliek atliekās ...
 
Tilapijas sacepums
 
sasālam, sapiparojam filejas
 
Tilapijas sacepums
 
liekam pa virsu tomātu rimbuļus ... tie dos cepjoties sulīgumu
 
Tilapijas sacepums
 
Pa virsu tomātiem uzklājam šampinjonu kārtu
 
Tilapijas sacepums
 
Uzberam pusi no zaļumiem
 
Tilapijas sacepums
 
un apberam visu vienmērīgi ar sieru
 
Tilapijas sacepums
 
Liekam cepeškrāsnī pie 200C uz kādu pusstundu
piekam par sautējuma "mitrumu" nevajag uztraukties - tas nāks no tomātiem un zivs treknuma ... 
 
Tilapijas sacepums
 
pēc pusstundas skatam kas sanācis
 
Tilapijas sacepums
 
zivi uz sķīvja un apberam ar svaigiem zaļumiem
 
Tilapijas sacepums
 
Skatam tuvumā zives fileju ar garnējumu ...
 
Tilapijas sacepums
 
 
Bogam atkal uznākušas pārdomas par dzīvi
 
Tilapijas sacepums
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv