www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Tilapijas sacepums | |
Saldētas zivju filejas - kādi tik svētie virtuves kari par tām neiet. Vieni apgalvos, ka tas ir fui-pē-kaka, otri pie pupa sitot brēks, ka viss ir pučīte ... No malas skatoties un neiegrimstot svētajos karos, ir jāsaprot viens, kvalitatīvi sasaldēta/atsaldēta zivs ir ērts veids kā to masveidā nogādat ēdājiem. Piekam, ja viss tiek ievērots, tad šāda zivs ir daudz "frišāka" par pusi nedēļas "uz letes" gulējušu svaigu smirdzivi. Šodien apskatīsim šo saldēto zivs fileju pagatavošanu, es paņēmu tilapiju, bet puse receptes attiecas uz jebkurām saldētām zivīm, šeit gavenais ir pareizais funktieris. Kamdēļ ir tāda nelaba "aura" ap saldētajām zivīm un mistiskie mīti: puse tajās ir ūdens, šausmīga garša, neveseīgi, blablablabla ? Kā jau parasti labu lietu vienmēr var izcūkot un šoreiz visu nosaka saldētas zivs uzglabāšana un atkausēšana. Saldēta zivs pēc tehnoloģijas uzglabājas lieliski, bet ir trīs pamatnoteikumi 1. zivs nedrīkst būt atkartoti sasaldēta 2. zivi ir jāuzglabā pie vismaz -18C grādiem 3. zivi ir jāatsaldē lēnām Redzam, ka te puse atbildības guļas uz tigotāju, puse uz paša nemākulīgu pagatavošanu. Un diemžēl ir jāatzīst, ka mūsu tirgotāji ir pipeļātori, kuri aci nemirkšķinot pārdos drazu "ka tikai nopelnīt". Galvenā saldēto zivu nelaime ir stingrais uzglabāšanas režīms, tās nedrīkst turēt siltākā vidē par -18C un nekādā gadījumā otreizēji sasaldēt, tad visa garša ir zudisi. A ko tirgotāji ? Oj apkopēja mazgājot zivju letes štepseli uz nakti izrāva - da pox, nekas, viss ir tāpat takš sasalis ... Tamdēļ pieskarsimies lietām kā "atkost" sačakarētu zivi un izvēlēties labu un kā to zivi pareizi atsadēt. Ja kādam nepatīk apskatītās tilapijas dūņu piegarša, tad izvēlamies citu zivi, bet ideju tas nemaina - jo te galvenais ir "saprast" lietu ... ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz bodi ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. divas saldētu tilapiju fileju pakas 2x400 gramiem - pamatam 2. siers - gala kārtiņai 3. treji tomāti - smeķim 4. citrons - marinādei 5. sīpols - asumam 6. šampinjoni - garšai 7. citronpipari un melnie pipari - piedevai sāls un kādi zaļumi Sākam ar pamata lietu - saldēta zivs nedrīkst būt atkārtoti sasaldēta ! Tirgotāji ar to bieži grēko - tad jautājums, kā atpazīt veikalā sačakarētu zivi ? Ņemam paciņu no zivju vitrīnas un skatamies uz iepakojuma vietām kur zivs stūri "apvilkti" |
|
(skatam
bildē sarkanos rimbuļus) šajās vietās nedrīkst būt ledus "astēm", jo
tas nozīmētu, ka zivs jau ir atkususi, atdevisi ūdeni, kurš ir izplūdis
pa iepakojumu, un tas ir atkal sasalis. Otra lieta ir realizācijas termiņš, parasti saldētām zivīm tas ir gads, bet, ja neievēro korektu uzglabāšanas temperatūru , piemēram, -18C vietā glabā -15C, tad smeķis vairs nebūs tas. Tamdēļ ņemam zivi pēc iespējas svaigāku, maksimums mēneši divi-trīs no iepakošanas datuma... |
|
|
|
Izpakojam zivju filejas, tās ir kā ledusauksti akmeņi un jūtami ar "ledus garoziņu" | |
|
|
tagad pieskarsimies lielajam mītam ko daži gudreļi brēc - tajās zivīs "puse ir ūdens" apskatam info uz zivju pakas - (iepakojuma skanu nelikšu, lai bumbas nepiesien par reklāmu) 400 grami bruto masa, 320 grami neto masa. un skaidri gaiši uzrakstīts sastāvdaļās "ūdens 20%" ir jāsaprot, ka bez ūdens nu nevar to zivi sasaldēt, tamdēļ tas vienmēr tiek un tiks lietots un par ūdens sastāvu ir vienmēr pieminēts aprakstā ... Cepties par to, ir tas pats, kas marinētiem gurķiem šūmēties par to ka tie "dihidromonooksīda šķidrumā peld" Spešalī saldētas filejas tiek nosvērtas, 2x400 grami uz iepakojuma ir rakstīts, kopā abu paku filejas ir 812 grami, "ar kaudzīti" tā teikt. |
|
|
|
Tagad sākam zivs atkausēšanu. Kā ? Elementāri - liekam zivi uz šķīvja, aptinam ar pārtikas plēvi un ieliekam ledusskapja apakšas plauktā "uz nakti" Jā, jā uz nakti, ātrāk saldētu zivi atkausēt NAV iespējams. Tikai lēna atkausēšana garantē zivs saglabāšanos ! Un plēve ir obligāta, lai zivs "smacinieks" saglabātos. |
|
|
|
nakamajā dienā izvekam šķivi, noņemam plēvi AK ŠAUSMAS CIK ŪDENS - ojjjjjjjj ko nu ... a neko - nolejam ūdeni nost |
|
|
|
ar virtuves dvieļiem nosusinam filejas un sagriežam uz pusēm |
|
|
|
tagadiņ nosveram filejas 812 grami saldētas - 100% 656 grami atsaldētas un nosusinātas - 80,79% itogo ūdens tapa noliets 19,21% - sastāvdaļās ūdens tapa uzrādīts 20% Lūk ar piemērs, ka nav ko klausīt muldoņas par "pusi ūdens" |
|
|
|
tagad taisam fikso marinādi, lai "piedotu" smeķi viss notiekas klasiski ar sīpolu un citronu |
|
|
|
sarīvējam sīpolu pļuriņā | |
|
|
un izspiežam viena citrona sulu sīpolā |
|
|
|
katru zivs fileju apviļājam marinādē | |
|
|
liekam marinēties filejas sķīvī un pa virsu aplejam ar pārpalikušo sipolu un citrona marinādi | |
|
|
aptinam atkal visu ar plēvi un liekam ledusskapī uz stundu ... | |
|
|
Tagad esam nonākuši līdz mirklim, kad saldēta zivs kļūst lietojama un ir kas no tās jāpagatavo. Šeit ar apraujas receptes pirmā daļa un var sākties nākamā, ko "katrs pēc sava prāta pietjūnē" Šoreiz sagribējās zivju fileju sacepumu ar sieru, šampinjoniem un tomātiem .... |
|
|
|
Sarīvējam siera pikuci uz rupjas rīves | |
|
|
ņemam trejus tomātus un iegriežam tiem ādiņas krusteniski ... Kam to vajag ? Lai tomātus atādotu, jo āda lips savādāk "pie zobiem" |
|
|
|
uz sekundēm 20-30mit iegremdējam tomātus verdošā ūdenī |
|
|
|
skatam kā tomātu āda viegli lobas nost ... |
|
|
|
Nolobam ādas un liekam tomātus maliņā, lai gaida savu kārtu |
|
|
|
ņemam zaļbarību - lokus, dilles, pētersīļus | |
|
|
un sasmalcinam vēlākam laikam | |
|
|
ķeramies klāt šampinjoniem | |
|
|
sagriežam izteiktās sēņu šķēlēs un liekam malā | |
|
|
velkam iemarinēto fileju no ledusskapja un skatam visas sastāvdaļas bezādas tomāti, šampinjoni, siers, zaļumi un cepamtrauks kur visu liksim |
|
iepilinam cepamtraukā mazliet eļļas lai "pakaļu nosedz" | |
izklājam zivs fileju, iepriekš notīrot no sīpolu marinādes | |
sīpols ar citrona sulu lai paliek atliekās ... | |
sasālam, sapiparojam filejas |
|
liekam pa virsu tomātu rimbuļus ... tie dos cepjoties sulīgumu | |
Pa virsu tomātiem uzklājam šampinjonu kārtu | |
Uzberam pusi no zaļumiem | |
un apberam visu vienmērīgi ar sieru | |
Liekam cepeškrāsnī pie 200C uz kādu pusstundu piekam par sautējuma "mitrumu" nevajag uztraukties - tas nāks no tomātiem un zivs treknuma ... |
|
pēc pusstundas skatam kas sanācis | |
zivi uz sķīvja un apberam ar svaigiem zaļumiem | |
Skatam tuvumā zives fileju ar garnējumu ... | |
Bogam atkal uznākušas pārdomas par dzīvi |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |