www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Garneļu Tom Yam | |
Iraida kaučkur uz šīs planētas tāda vieta kā Taizeme ... Šīs zemītes iedzīvotāji, vēderus kasot, ir izdomājuši vienu ekzõtisku lietu - zupu Tom Yam. Kas tad ir tik specifisks šai zupā ? a tas, ka šamējai nav stingri fiksētas receptes, katrs gatavo pa savam, bet lai šo zupu pagatavotu ir jāsaprot tās būtība, ka Tom Yam zupā galvenais ir piecu pamatgaršu balanss: skābs, sāļš, salds, ass un rūgts. Māka sabalansēt šīs piecas garšas vienkopus arī ir Tom Yam zupas galvenā fiška. Nekādas pārdabiskas sastāvdaļas un garšvielas arī nav vajadzīgas - vienīgais ko grūšāk atrast "mazajās bodītēs" ir zivju mērce un citronzāle. Viss pārējais parasti ir dabonams jebkurā vietējā "gastronomā". ķeramies klāt ... |
|
Četriem kārtīgiem zupasšķīvjiem vajadzīgs : 1. trejsimts gramu tīģergarneļu - pamatam 2. kādi 600 grami vistas kaulu - buljona bāzei 3. 250 gramu šampinjoņu - biezumam 4. 20g paciņa kinzas - rūgtuma piedevai 5. parasts sīpols - buljonam 6. selerijas sakne - buljona aromam 7. zivju mērce - sāļumam 8. brūnais cukurs- saldumam 9. viens citrons - skābumam 10. citronzāle vai pulveris - specifiskam skābumam 11. kādi 150 grami kokosriekstu piena - krāsai 12. šalotes sīpols - pastas pamatam 13. ingvers - asumam 14. čilī pipars - lai deg 15. ķiploks - smaķelim |
|
Jau no sastāvdaļām var nojaust kas šai zupā spēlēs "Lielo Garšu Piecinieku" : Salds - kokosriekstu piens, garneles, brūnais cukurs Ass - čilī un ingvers Rūgts - sakapāti kinzas zaļumi Sāļš - zivju mērce Skābs - citronzāle un citrona sula visas piecas pamatgaršas sabalansējot arī iegūsim to īpatnējo "taizemes" smeķi. Šī balansa atrašana ir radošs process un stingri fiksēt sastāvdaļu daudzumus "gramos/karotēs" nav iespējams, katrs "piešauj roku" pa savam ... Manis dotie daudzumi ir uz tādu "vidēji štengru" zupānu. Kā jau jebkurai zupai arī Tom Yam zupas pamats ir buljons ! aizmirstam par visādiem tur MagīHujagī kubiņiem - tikai paša vārīts buljons dos zupai pamatu ! Vistas kaulus grāpī un ūdeni pa virsu ... rēķinamies, ka galā vajadzēs apmēram 1litru buljona - tamdēļ lejam kauliem pāri kādus 2vus litrus. Kad ūdens uzvāras izcīnam kauju ar putām rūpīgi nosmeļot visu drazu nost ... |
|
sagatavojam buljona piedevas - vesels sīpols un nomizota selerijas sakne pie kam, ja parasti sīpols un selerija iet 1:1 ta šoreiz seleriju ņemam trejas reizes vairāk - "taizemiešu stilā" |
|
sīpolu un seleriju grāpī nelielu uguni apakšā lai tik "viegli viegli" burbuļo necieši vāku pa virsu un lai virst viss vismaz pusotru stundu... |
|
kamēr vāras buljons sagatavojam sastāvdaļas ... Noplēšam garnelēm astes galos atstātās čaulas - jā smuki jau izskatās, bet ēdot tās besīgi traucē. |
|
smalki sagriežam šampinjoņus ... | |
smalki sakapājam zupas pamatpastas sastāvdaļas vienu šalotes sīpolu, čilī piparu (sēklas izņemam), gabaliņu ingvera un pāris daivas ķiploka Ar ingveru uzmanīgi - šī manta ir ļoti spēcīga - pieliks par daudz un būs "dirsā darbs un materiāli" kamēr roka nav piešauta ņemam ne vairāk kā 5-10 grami |
|
smalki sakapājam bunti (gramus 20mit) kinzas zaļumu ... | |
kamēr visu graizījām buljons jau ir novārījies sagatavojam vok stila dziļo pannu vai dajebkādu citu cepam'vārām'trauku un saliekam pa rokai visas sastāvdaļas Pats zupas pagatavošanas process aizņems vien pāris minūtes tamdēļ labāk ir ja viss ir pa ķērienam un nav lieki jāmudījas ... |
|
Sākam ar zupas pamatpastas pagatavošanu ... var jau protamistiski pirkt gatavu, bet pašam pagatavot ir inčīgāk Uzkarsētā pannā iepilinam šļurku eļļas un beram sakapātos šalotes sīpolus, čilī, ingveru un ķiploku viegli apcepinam un uzkaisam ēdamkaroti ar kaudzi brūnā cukura ... |
|
iemaisam cukuru un kad sāk burbuļoties karamele, tad pielejam kādas piecas ēdamkarotes buljona | |
maisam kamēr buljons novirst un izveidojas lipīgs sautējums pastas konsistencē nu re - iztikām bez ķīmijas pārbāztām Tom Yam "paciņpastām" ... |
|
viss tālākais notiek ātri ... lejam pastai pāri litru buljona ... |
|
kad buljons uzvāras beram klāt ēdamkaroti ar kaudzi citronzāles pulvera protamistiski, ka labāk ir lietot svaigu citronzāli - bet diemžēl tādu mantu atrast ir ārkārtīgi grūši, veikalos citronzāles stiebri tirgojas jau apkaltuši un aromāts no tiem da'ne'kāds labāk iegādāt maltu citronzāles pulveri- dārgs maita, bet ir tā vērts... |
|
beram virumā garneles... |
|
kad buljons atkal burbuļiem vāras beram klāt šampinjoņus ... | |
Beram grāpī sakapāto kinzu un lejam klāt viena citrona sulu ... citronu vēlams vispirms izspaidīt glāzē, lai tā sēklas neiekrīt zupā ... |
|
Lejam gramus 150mit kokosriekstu piena ... | |
un kā pēdējais ir sāļuma akords ko dod zivju mērce Pie kam sāļums nāk tikai un vienīgi no šīs mērces - atsevišķi sāli šai zupā nelieto... |
|
nogriežam uguni nost un ļaujam zupai vismaz minūtes 10mit "ievilkties"... | |
Uz šķīvja ! izteikti specifiskss sald'skāb'sāļ'rūgt'ass zupāns taizemiešu modē ! |
|
Šī būs Mana ala - saprati ! |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |