www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Garneļu Tom Yam
 
Iraida kaučkur uz šīs planētas tāda vieta kā Taizeme ...
Šīs zemītes iedzīvotāji, vēderus kasot, ir izdomājuši vienu ekzõtisku lietu - zupu Tom Yam.

Kas tad ir tik specifisks šai zupā ? a tas, ka šamējai nav stingri fiksētas receptes, katrs gatavo pa savam,
bet lai šo zupu pagatavotu ir jāsaprot tās būtība, ka Tom Yam zupā galvenais ir piecu pamatgaršu balanss:
skābs, sāļš, salds, ass un rūgts.
Māka sabalansēt šīs piecas garšas vienkopus arī ir Tom Yam zupas galvenā fiška.

Nekādas pārdabiskas sastāvdaļas un garšvielas arī nav vajadzīgas - vienīgais ko grūšāk atrast "mazajās bodītēs" ir zivju mērce un citronzāle. Viss pārējais parasti ir dabonams jebkurā vietējā "gastronomā".

ķeramies klāt ...
 
Garneļu Tom Yam
 
Akcija
 
Četriem kārtīgiem zupasšķīvjiem vajadzīgs :
1. trejsimts gramu tīģergarneļu - pamatam
2. kādi 600 grami vistas kaulu - buljona bāzei
3. 250 gramu šampinjoņu - biezumam
4. 20g paciņa kinzas - rūgtuma piedevai
5. parasts sīpols - buljonam
6. selerijas sakne - buljona aromam
7. zivju mērce - sāļumam
8. brūnais cukurs- saldumam
9. viens citrons - skābumam
10. citronzāle vai pulveris - specifiskam skābumam
11. kādi 150 grami kokosriekstu piena - krāsai
12. šalotes sīpols - pastas pamatam
13. ingvers - asumam
14. čilī pipars - lai deg
15. ķiploks - smaķelim

Jau no sastāvdaļām var nojaust kas šai zupā spēlēs "Lielo Garšu Piecinieku" :
Salds - kokosriekstu piens, garneles, brūnais cukurs
Ass - čilī un ingvers
Rūgts - sakapāti kinzas zaļumi
Sāļš - zivju mērce
Skābs - citronzāle un citrona sula
visas piecas pamatgaršas sabalansējot arī iegūsim to īpatnējo "taizemes" smeķi.
Šī balansa atrašana ir radošs process un stingri fiksēt sastāvdaļu daudzumus "gramos/karotēs" nav iespējams,
katrs "piešauj roku" pa savam ... Manis dotie daudzumi ir uz tādu "vidēji štengru" zupānu.

Kā jau jebkurai zupai arī Tom Yam zupas pamats ir buljons !
aizmirstam par visādiem tur MagīHujagī kubiņiem - tikai paša vārīts buljons dos zupai pamatu !

Vistas kaulus grāpī un ūdeni pa virsu ...
rēķinamies, ka galā vajadzēs apmēram 1litru buljona - tamdēļ lejam kauliem pāri kādus 2vus litrus.

Kad ūdens uzvāras izcīnam kauju ar putām rūpīgi nosmeļot visu drazu nost ...
 
Garneļu Tom Yam
 
sagatavojam buljona piedevas - vesels sīpols un nomizota selerijas sakne

pie kam, ja parasti sīpols un selerija iet 1:1 ta šoreiz seleriju ņemam trejas reizes vairāk - "taizemiešu stilā"
 
Garneļu Tom Yam
 
sīpolu un seleriju grāpī
nelielu uguni apakšā lai tik "viegli viegli" burbuļo
necieši vāku pa virsu un lai virst viss vismaz pusotru stundu...
 
Garneļu Tom Yam
 
kamēr vāras buljons sagatavojam sastāvdaļas ...

Noplēšam garnelēm astes galos atstātās čaulas - jā smuki jau izskatās, bet ēdot tās besīgi traucē.
 
Garneļu Tom Yam
 
smalki sagriežam šampinjoņus ...
 
 Garneļu Tom Yam
 
smalki sakapājam zupas pamatpastas sastāvdaļas
vienu šalotes sīpolu, čilī piparu (sēklas izņemam), gabaliņu ingvera un pāris daivas ķiploka

Ar ingveru uzmanīgi - šī manta ir ļoti spēcīga - pieliks par daudz un būs "dirsā darbs un materiāli"
kamēr roka nav piešauta ņemam ne vairāk kā 5-10 grami
 
Garneļu Tom Yam
 
smalki sakapājam bunti (gramus 20mit) kinzas zaļumu ... 
 
Garneļu Tom Yam
 
kamēr visu graizījām buljons jau ir novārījies

sagatavojam vok stila dziļo pannu vai dajebkādu citu cepam'vārām'trauku
un saliekam pa rokai visas sastāvdaļas

Pats zupas pagatavošanas process aizņems vien pāris minūtes
tamdēļ labāk ir ja viss ir pa ķērienam un nav lieki jāmudījas ...
 
Garneļu Tom Yam
 
Sākam ar zupas pamatpastas pagatavošanu ... var jau protamistiski pirkt gatavu, bet pašam pagatavot ir inčīgāk

Uzkarsētā pannā iepilinam šļurku eļļas un beram sakapātos šalotes sīpolus, čilī, ingveru un ķiploku
viegli apcepinam un uzkaisam ēdamkaroti ar kaudzi brūnā cukura ...
 
Garneļu Tom Yam
 
iemaisam cukuru un kad sāk burbuļoties karamele, tad pielejam kādas piecas ēdamkarotes buljona
 
Garneļu Tom Yam
 
maisam kamēr buljons novirst un izveidojas lipīgs sautējums pastas konsistencē

nu re - iztikām bez ķīmijas pārbāztām Tom Yam "paciņpastām" ...  
 
Garneļu Tom Yam
 
viss tālākais notiek ātri ...

lejam pastai pāri litru buljona ...
 
Garneļu Tom Yam
 
kad buljons uzvāras beram klāt ēdamkaroti ar kaudzi citronzāles pulvera

protamistiski, ka labāk ir lietot svaigu citronzāli - bet diemžēl tādu mantu atrast ir ārkārtīgi grūši, veikalos citronzāles stiebri tirgojas jau apkaltuši un aromāts no tiem da'ne'kāds
 
labāk iegādāt maltu citronzāles pulveri- dārgs maita, bet ir tā vērts...
 
Garneļu Tom Yam
 
beram virumā garneles...
 
Garneļu Tom Yam
 
kad buljons atkal burbuļiem vāras beram klāt šampinjoņus ...
 
Garneļu Tom Yam
 
Beram grāpī sakapāto kinzu un lejam klāt viena citrona sulu ...

citronu vēlams vispirms izspaidīt glāzē, lai tā sēklas neiekrīt zupā ...
 
Garneļu Tom Yam
 
Lejam gramus 150mit kokosriekstu piena ...
 
Garneļu Tom Yam
 
un kā pēdējais ir sāļuma akords ko dod zivju mērce

Pie kam sāļums nāk tikai un vienīgi no šīs mērces - atsevišķi sāli šai zupā nelieto...
 
Garneļu Tom Yam
 
nogriežam uguni nost un ļaujam zupai vismaz minūtes 10mit "ievilkties"...
 
Garneļu Tom Yam
 
Uz šķīvja !

izteikti specifiskss sald'skāb'sāļ'rūgt'ass zupāns taizemiešu modē !
 
Garneļu Tom Yam
 
 
Šī būs Mana ala - saprati !
 
Garneļu Tom Yam
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv