www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Marinēti tomāti
 
Vasara iet uz beigām un klāt ir marinēšanas laiks ...
Nu tik vāram marinādes un pildam pagrabu ar burku kalniem.

Lai arī pēdējā laikā visiem ir uznākusi marinēšanas mānija, jāatzīst, ka šādas lietas var atļauties tikai lauku cilvēks kam savā siltumnīcā tomāti aug un ķiploks tepat no dobes izraujams.
Pilsētas bērnam, lai kādas "nakc tirgū" ir atlaides, ko nopietni "krājumiem" marinēt ir neizdevīgi.
Niko nepadarīsi - tāda nu ir tā globalizācija, odnako. Ja bodē "ar atlaidēm" poļu tomātburku var pa pārdesmit saņiem iegādāt, tad neko ekonomiski izdevīgāku mājās nesabrūķēsi.
Bet...
ja pie durvīm pieklauvē dieviete "Haļava, ser" un radi, draugi, paziņas iedod kasti ar tomātiem, tad kā gan var palaist garām iespēju ko sabrūķēt ziemai ?

pārītis tomātburku būs kā radītas zacenei garajiem ziemas vakariem...

ķeramies klāt ...
 
Marinēti tomāti
 
Akcija
 
vajadzīgs
1. maiss ar pašmāju tomātiem - pamatam
2. cukurs, sāls, etiķis - marinādei
3. sīpoli - asumam
4. kādi zaļbarības laksti - piedevai
garšvielas - lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari, koriandrs
pāris piles eļļas

burkas ar vākiem, kur visu labumu sabrūķēt
un divi grāpīši - viens marinādei otrs ar platāku dibenu kur visu pasterizēt

šķirojam tomātus un atlasam maziņākos ...
jā, jā te labāk derētu sīkie plūmju tomāti, bet kamõn taisam to kas ir !
 
Marinēti tomāti
 
rūpīgi noskalojam tomātus
 
Marinēti tomāti
 
izmazgājam burkas un noskalojam zaļbarības lakstus

Atkāpe par burkām - burkas var pirkt atsevišķi bodēs , bet tā man domāt ir gana liela bezjēdzība, jo ikdienā mūžīgi trāpas kāds produkts burkā un pārīti burku "marinēšanas trakumam" iekrāt nav nekādas problēmas.

Galvenais ir rūpīgi tās izmazgāt noberžot visas etiķetes un līmes paliekas, brrrr nekas nav pretīgāks kā kaučkas iemarinēts burkā ar pusapplīsušu vecu etiķeti. Vāciņus var mierīgi piepirkt atsevišķi ...
 
Marinēti tomāti
 
iemetam burkas dibenā zaļbarības lakstu un vienu lielu laurulapu ...
 
Marinēti tomāti
 
tagad katrā burka ieliekam pamata garšvielu buķeti - taisam to kādu vien paši gribam, es šoreiz izvēlējos
pāris lielos smaržīgos piparus
sešas - astoņas koriandra ripiņas
piecus melnos piparus
 
 Marinēti tomāti
 
nomizojam sīpolus - pa vienam uz burku
 
Marinēti tomāti
 
Vienu sīpolu uzreiz sadalam pa burku dibeniem un sagatavojam tomātus pildīšanai burkās
 
Marinēti tomāti
 
ņemam pa vienam tomātus
ieduram katram pakaļā "līdz aknām" ar zobu bakstāmo iesmiņu - tas samazinās tomātu plaisāšanu, jo pa caurumu izlīdzināsies spiediens lejot karsto marinādi virsū un vēlāk pasterizējot,
un liekam burkā, paralēli pa šķirbām pieberot sīpolus
 
Marinēti tomāti
 
līdz burciņas ir pilnas ar tomātiem un sīpoliem
 
Marinēti tomāti
 
nelielā katliņā vārīsim marinādi
rēķinam, ka parasti marinādi vajag apmēram 1.2 litri uz trejām puslitra burkām

piemetam šķipsnu ar laurulapām un kādu piparu
 
Marinēti tomāti
 
gaidam kamēr marināde uzvāras, un ņemam grāpi nost no uguns, lai nedaudz atdziest un ievelkas laurulapas
 
Marinēti tomāti
 
grāpī ar platu dibenu ielejam kādu 1/3daļu ūdens un uzvāram tajā burku vākus
 
Marinēti tomāti
 
lai kādu mirkli vāki pavāras, nokaujot veikala baciļus

ņemam grāpi no uguns nost
 
Marinēti tomāti
 
pabeidzam gatavot marinādi
laurulapu virumam pievienojot cukuru, sāli un etiķi - klasiski apspēlējot saldo, sāļo un skābo ...

proporcijas katrs atrodam savas, visnotaļ uz savu garšu
man mantīk štengrākas mantas un liku
viena ēdamkarote sāls, trīs ēdamkarotes cukura un divas ēdamkarotes etiķa esences
 
Marinēti tomāti
 
kamēr marināde nav galīgi atdzisusi, salejam to burkās
pirms tam iepilinot katra burkā kādu ēdamkaroti olīveļļas - tā dos papildus smeķi
 
Marinēti tomāti
 
Esam uzmanīgi un nesperam karsto marinādi visu uzreiz, jo burka var saplīst !

Vispirms ielejam biškucīt, pagaidam kādu mirkli, un tikai tad lejam līdz burka pilna ...
 
Marinēti tomāti
 
No lielā grāpja izķeksējam ar virtuves stangām vākus un uzliekam uz burkām
Ciet negriežam !
lai vāki brīvi stāv virsū ...
 
Marinēti tomāti
 
tagad gatavosimies burku pasterizēšanai

kas tas par zvēru ir un ar ko to ēd ?

ideja ir ūdens peldē uzsildīt burku līdz 80-90 grādiem un nokarsēt to šādi minūtes 10-15 (lielākas burkas vēl ilgāk) nokaujot visas "hlamīdijas" lai pārtika nesāktu bojāties ...
kur ir jāuzmanas ? jāuzmanas ir no pārkarsēšanas - respektīvi nedrīkst pieļaut marinādes uzvārīšanos, jo tad pļecka vien sanāks ...

uz kāda siltuma jāliek grāpis, te ieteikum nebūs, jo kas der vienam neder otram
sēžam paši blakus un vislaik vaktējam, ka tik nesāk vārīties

obligāti ieklājam grāpī kādu virtuves dvieli - tas neļaus burku dibeniem skarties klāt grāpim un burku saturs uzsils vienmērīgi ...
 
Marinēti tomāti
 
liekam burkas, tā lai ūdens ir cik var gar burkas sānu, ja vajag uzmanīgi pielejam ūdeni gar maliņu grāpim klāt

un pievēršam uzmanību tam, ka vāki ir vislaik virsū, bet nav piegriesti
tā tiem arī ir jāpaliek visu pasterizācijas laiku, jo uzsilušais burkas saturs papildus nokarsēs vēlreiz vākus

stāvam grāpim blakus un vislaik uzmanam, ka nesāk vārīties, bet tikai viegli purkšķ burbuli palaižot
nokarsējam šādi burkas kādas minūtes 15mit
 
Marinēti tomāti
 
kad burkas minūtes piecpacmit ir pasterizētas ...
viegli ar pirkstiem aizgriežam vākus ciet
ar virtuves cimdu izceļam burku laukā, jo viss ir karsts un aizgriežam burku pavisam ciet

apgriežam burkas otrādi - pārbaudam vai nekas netek laukā
 
Marinēti tomāti
 
daudz nečakarējoties, kamēr burkas vēl karstas, ietinam tās virtuves segā ...

lai viss lēnām atdziest papildus pasutinot saturu
 
Marinēti tomāti
 
Pēc pāris stundām burkas ir atdzisušas
un marinēti tomāti ziemai ir gatavi !

stiepjam uz pagrabu, vai liekam ledusskapja lejas plauktā - lai gaida savu kārtu ...
  
Marinēti tomāti
 
 
Bonga tikmēr kasās savu pusdienu gaļu gaidot ...
 
Marinēti tomāti
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv