www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Marinēti tomāti | |
Vasara iet uz beigām un klāt ir marinēšanas laiks ... Nu tik vāram marinādes un pildam pagrabu ar burku kalniem. Lai arī pēdējā laikā visiem ir uznākusi marinēšanas mānija, jāatzīst, ka šādas lietas var atļauties tikai lauku cilvēks kam savā siltumnīcā tomāti aug un ķiploks tepat no dobes izraujams. Pilsētas bērnam, lai kādas "nakc tirgū" ir atlaides, ko nopietni "krājumiem" marinēt ir neizdevīgi. Niko nepadarīsi - tāda nu ir tā globalizācija, odnako. Ja bodē "ar atlaidēm" poļu tomātburku var pa pārdesmit saņiem iegādāt, tad neko ekonomiski izdevīgāku mājās nesabrūķēsi. Bet... ja pie durvīm pieklauvē dieviete "Haļava, ser" un radi, draugi, paziņas iedod kasti ar tomātiem, tad kā gan var palaist garām iespēju ko sabrūķēt ziemai ? pārītis tomātburku būs kā radītas zacenei garajiem ziemas vakariem... ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
vajadzīgs 1. maiss ar pašmāju tomātiem - pamatam 2. cukurs, sāls, etiķis - marinādei 3. sīpoli - asumam 4. kādi zaļbarības laksti - piedevai garšvielas - lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari, koriandrs pāris piles eļļas burkas ar vākiem, kur visu labumu sabrūķēt un divi grāpīši - viens marinādei otrs ar platāku dibenu kur visu pasterizēt šķirojam tomātus un atlasam maziņākos ... jā, jā te labāk derētu sīkie plūmju tomāti, bet kamõn taisam to kas ir ! |
|
|
|
rūpīgi noskalojam tomātus | |
|
|
izmazgājam burkas un noskalojam zaļbarības lakstus Atkāpe par burkām - burkas var pirkt atsevišķi bodēs , bet tā man domāt ir gana liela bezjēdzība, jo ikdienā mūžīgi trāpas kāds produkts burkā un pārīti burku "marinēšanas trakumam" iekrāt nav nekādas problēmas. Galvenais ir rūpīgi tās izmazgāt noberžot visas etiķetes un līmes paliekas, brrrr nekas nav pretīgāks kā kaučkas iemarinēts burkā ar pusapplīsušu vecu etiķeti. Vāciņus var mierīgi piepirkt atsevišķi ... |
|
|
|
iemetam burkas dibenā zaļbarības lakstu un vienu lielu laurulapu ... | |
|
|
tagad katrā burka ieliekam pamata garšvielu buķeti - taisam to kādu vien paši gribam, es šoreiz izvēlējos pāris lielos smaržīgos piparus sešas - astoņas koriandra ripiņas piecus melnos piparus |
|
|
|
nomizojam sīpolus - pa vienam uz burku |
|
|
|
Vienu sīpolu uzreiz sadalam pa burku dibeniem un sagatavojam tomātus pildīšanai burkās | |
|
|
ņemam pa vienam tomātus ieduram katram pakaļā "līdz aknām" ar zobu bakstāmo iesmiņu - tas samazinās tomātu plaisāšanu, jo pa caurumu izlīdzināsies spiediens lejot karsto marinādi virsū un vēlāk pasterizējot, un liekam burkā, paralēli pa šķirbām pieberot sīpolus |
|
|
|
līdz burciņas ir pilnas ar tomātiem un sīpoliem | |
|
|
nelielā katliņā vārīsim marinādi rēķinam, ka parasti marinādi vajag apmēram 1.2 litri uz trejām puslitra burkām piemetam šķipsnu ar laurulapām un kādu piparu |
|
|
|
gaidam kamēr marināde uzvāras, un ņemam grāpi nost no uguns, lai nedaudz atdziest un ievelkas laurulapas | |
|
|
grāpī ar platu dibenu ielejam kādu 1/3daļu ūdens un uzvāram tajā burku vākus | |
|
|
lai kādu mirkli vāki pavāras, nokaujot veikala baciļus ņemam grāpi no uguns nost |
|
|
|
pabeidzam gatavot marinādi laurulapu virumam pievienojot cukuru, sāli un etiķi - klasiski apspēlējot saldo, sāļo un skābo ... proporcijas katrs atrodam savas, visnotaļ uz savu garšu man mantīk štengrākas mantas un liku viena ēdamkarote sāls, trīs ēdamkarotes cukura un divas ēdamkarotes etiķa esences |
|
|
|
kamēr marināde nav galīgi atdzisusi, salejam to burkās pirms tam iepilinot katra burkā kādu ēdamkaroti olīveļļas - tā dos papildus smeķi |
|
|
|
Esam uzmanīgi un nesperam karsto marinādi visu uzreiz, jo burka var saplīst ! Vispirms ielejam biškucīt, pagaidam kādu mirkli, un tikai tad lejam līdz burka pilna ... |
|
|
|
No lielā grāpja izķeksējam ar virtuves stangām vākus un uzliekam uz burkām Ciet negriežam ! lai vāki brīvi stāv virsū ... |
|
|
|
tagad gatavosimies burku pasterizēšanai kas tas par zvēru ir un ar ko to ēd ? ideja ir ūdens peldē uzsildīt burku līdz 80-90 grādiem un nokarsēt to šādi minūtes 10-15 (lielākas burkas vēl ilgāk) nokaujot visas "hlamīdijas" lai pārtika nesāktu bojāties ... kur ir jāuzmanas ? jāuzmanas ir no pārkarsēšanas - respektīvi nedrīkst pieļaut marinādes uzvārīšanos, jo tad pļecka vien sanāks ... uz kāda siltuma jāliek grāpis, te ieteikum nebūs, jo kas der vienam neder otram sēžam paši blakus un vislaik vaktējam, ka tik nesāk vārīties obligāti ieklājam grāpī kādu virtuves dvieli - tas neļaus burku dibeniem skarties klāt grāpim un burku saturs uzsils vienmērīgi ... |
|
|
|
liekam burkas, tā lai ūdens ir cik var gar burkas sānu, ja vajag uzmanīgi pielejam ūdeni gar maliņu grāpim klāt un pievēršam uzmanību tam, ka vāki ir vislaik virsū, bet nav piegriesti tā tiem arī ir jāpaliek visu pasterizācijas laiku, jo uzsilušais burkas saturs papildus nokarsēs vēlreiz vākus stāvam grāpim blakus un vislaik uzmanam, ka nesāk vārīties, bet tikai viegli purkšķ burbuli palaižot nokarsējam šādi burkas kādas minūtes 15mit |
|
|
|
kad burkas minūtes piecpacmit ir pasterizētas ... viegli ar pirkstiem aizgriežam vākus ciet ar virtuves cimdu izceļam burku laukā, jo viss ir karsts un aizgriežam burku pavisam ciet apgriežam burkas otrādi - pārbaudam vai nekas netek laukā |
|
|
|
daudz nečakarējoties, kamēr burkas vēl karstas, ietinam tās virtuves segā ... lai viss lēnām atdziest papildus pasutinot saturu |
|
|
|
Pēc pāris stundām burkas ir atdzisušas un marinēti tomāti ziemai ir gatavi ! stiepjam uz pagrabu, vai liekam ledusskapja lejas plauktā - lai gaida savu kārtu ... |
|
Bonga tikmēr kasās savu pusdienu gaļu gaidot ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |