www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Tušonka | |
Pasaules gals tuvojas ... Visapkārt zemestrīces, cunami slauka pilsētas no zemes virsas un radioaktīvais atoms uz galvas krīt ... Ar steigu jāvelk svina apenes un jālien pagrabā pārlaist grūšos laikus, bet ko ta ēdīs ? Tamdēļ ir jāķeras pie stratēģisko pārtikas rezervju veidošanas un kas var būt labāks par sautētu gaļu "tušonku"? "Tušonka" patiesībā ir klasisks sautēšanas veids, kā saglabāt gaļu svaigu ilgu laiku bez ledusskapja palīdzības. Kārtīgas armijas tušonkas bundžas ir derīgas gadu desmitiem un sastāda jebkuras valsts pārtikas rezerves. Savlaik tušonkas bij sevišķi iecienītas tūristu vidū, kad pie minimāla svara sātigumu ēdienam deva uz uhhh. Diemžēl tagad pie mumsim veikalos ir iegādājamas tikai nožēlojamas parodijas par tušonku, šais "cūkgaļas sautējumos" var atrast visu ko, tikai ne gaļu. Un cik daudz klasisku ēdienu ir balstīti tieši uz tušonkas izmantošanu ... ehhhh ... Piekam, pie mūsdienas gaļas cenām, īsta mājas tušonka ir pieskaitāma delikateses ēdieniem, vairumā tādu gatavot var atļauties tik tas, kam savs cūcis sētas kūtiņā aug, pilsētas bērnam jāsamierinas ar lielām izmaksām. Bet vai tas var atturēt pagatavot kauč pāri burciņu īstenas un kārtīgas tušonkas ? ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
tušonkai vajadzīgs: vismaz pusotrs kilo cūkgaļas - pie kam gabalam jābūt tādam, kur ir gan "gaišā" gan "tumšā" gaļa, nav cīpslu, skrimšļu un citas drazas un obligāti ir vismaz 1/3daļa taukuma. garšvielas : ķiploks, smaržīgie pipari, kaltēti čili pipari, melno piparu graudi, lauru lapas, krustnagliņas un sāls. pāris burkas, kur visu pildīt ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic rūpīgu gaļas pārbaudi ... |
|
|
|
vispirms sagriežam gaļu pusotra centimetra sķēlēs ... | |
|
|
tagad atdalam liesumu no speķa ... liesumu sagriežam apmēram pusšpickastes lieluma gabalos nogriežam speķim nost ādu un sagriežam speķi kubiciņos ... |
|
|
|
ķeramies pie liesuma vieglas iemarinēšanas ... liekam gaļu bļodā un apberam ar sāli, svaigi maltiem melnajiem pipariem un tējkaroti kaltētu čilī piparu. |
|
|
|
samaisam kārtīgi gaļu, vāku virsū un ledusskapī uz pāris stundām "ievilkties" | |
|
|
kad pāris stundas pagājušas, ķeramies klāt speķa apstrādei par speķa daudzumu var nesatraukāties, tas viss sasūksies sautējumā un neveidosies nekāda "baltā pļecka" |
|
|
|
sautēšanas pīlē vai grāpī ar ciešu vāku sākam tauku kausēšanu ... uguni apakšā - speķi iekšā ... |
|
|
|
kamēr tauciņš kūst, sagatavojam kādas četras ķiplokdaivas, lauru lapas, smaržīgos piparus un krustnagliņas ... | |
|
|
noķeram mirkli, kad tauki jau ir pakusuši, bet paši speķa gabali nav palikuši sausi un ir zeltaini un sulīgi ... | |
|
|
ņemam grāpi no uguns nost un beram garšvielas klāt ... | |
|
|
velkam no ledusskapja lieso gaļu ... | |
|
|
izklājam liesumu vienmērīgā slānī pa virsu taukiem ... | |
|
|
lejam virsū glāzi , tas i' kādus gramus 200mts, auksta ūdens lai "nosedz" |
|
|
|
grāpim vāku virsū un 150C grādu cepeškrāsnī uz apaļām četrām stundām sautēties ... tagadiņ ir laiks veselīgi iemalkot alu un tecināt siekalu par gaidāmo rezultātu ... |
|
|
|
pēc četru stundu sautēšanas, velkam grāpi laukā, bet cepeškrāsni neizslēdzam ... Skatam šo aromātisko gaļu, kura peldas taukos un burtiski izšķīst no mazākā pieskāriena |
|
|
|
rūpīgi nomazgātas burkas liekam tajos pašos 150C grādos, lai karsējoties baciļus apkauj ... | |
|
|
Kamēr burkas karsējas, ar koka karoti sakuļam sautējumu viendabīgā gaļas šķiedru masā ... pieberam vēl sāli - tušonka var būt arī viegli pārsālīta ... ievērojam, kā tauki paši savelkas gaļā |
|
|
|
ar virtuves cimdu velkam burkas no cepeškrāsns laukā un ar karoti rūpīgi sapildam tajās gaļu | |
|
|
neaizmirstam gaļu kārtīgi piestampāt, tā, lai burkās veidotos viendabīga masa | |
|
|
samazinam cepeškrāsns karstumu uz 100C uzliekam, bet neaizgriežam, burkām tīrus vākus un liekam burkas atkal karsēties uz stundu ... pēc stundas virtuves cimdos stingri aizgriežam vākus ciet, izlēdzam cepeškrāsni un atstājam tajā aizvākotās burkas dabīgi atdzist ... |
|
|
|
un šeitan ir "Tušonka" īsta 100% gaļa, bez nekādām drazu piedevām ... viendabīga gaļas šķiedru masa, kur taukums ideāli sajaucies ar liesumu, veidojot pastētes konsistenci ēdama gan uz maizes smērējot, gan papildinot siltos ēdienus - īstena ņamma ... liekam burkas vēsā vietā, lai tušonka "nogatavinās" un gaida savu kārtu tapt apēstai būt ... |
|
|
|
Bonga novēro procesu no savas freeform sedziņas ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |