www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Uha | |
Slājot pa tirgu, sanāca
iegriezties zivju paviljonā ... un zivs smaķeli saodušā nāss teica vēderam - gribu zivis un nevis parastu zivju zupu, bet uhu. kāda tad ir tā starpība starp zivju zupu un uhu ? Abetiņ ļoti vienkārša - uha iraida tīrs zivju un zivju buljona salikums, bez papildus "kartupeļveidīgām" piedevām. Klasiski šī zupa ir attīstījusies no "makšķernieku zupas", kad nav līdzi paņemts nedz ūbergaršvielu, ne piedevu ... Pie kam uhas tiek dalītas treju veidu : brīvdabas - kad esam ar badakāsi pie ūdeņiem, tad liekam virs ugunskura verdošā grāpī visu, ko noķeram klasiskā/pamata uha - kur tiek apspēlēta sīkzivju / treknzivju / cēlzivju buljona garša (to ar' gatavosim) krievu "carskaja" - kur tiek vārīti ašpacmit veida zivju buljoni un to secīgi sajaukšanas veidi, kā leģendas vēsta, šādas uhas šķīvī uzmanīgi ieliekot cara laika pieckapeiku tā nogrima tikai līdz viducim apstājoties uz buljonu sajaukuma robežas ... Ķeramies klāt ... |
|
uz lielo 5l zupasgrāpi
vajadzīgs : 1. kāds kilo asaru - pamata buljonam 2. foreles galvas un vēderi uz kādu kilo - treknumam 3. viens zandarts - smeķim 4. pētersīļa sakne - specifikai 5. sīpols - buljona asumam 6. mazais šņabulis - baudai sāls, pipari un dilles ... sākam ar sīkzivīm - asarīšiem ... |
|
Te uzreiz sākam nodalīt "brīvdabas" zivju uhu no
"tirgū pirktajām" Svaigi ķertas zivis, sev zināmos ūdeņos, kur skaidrs, ka viss ir tīrs, nekādu ķidāšanu neprasa - tik izspaidam sūdus laukā, un metam grāpī ... BET ko tādu darīt ar tirgus zivīm ir 100% iespēja noķert pamatīgu pļūtījamo ... tamdēļ ... asarim vēderu pušu un ķeskas laukā ... |
|
paveram žaunu vākus un izraujam žaunas nach - citādi
"iestāvējušās zivs" žaunas dod pretīgu rūgtumu ... |
|
kamēr visi asarīši smuki izķidāti un atžaunoti ... | |
beram asarus lielajā 5l grāpī un ūdeni pa virsu vārīšanai ... | |
kamēr ūdens sāk vārīties, nomizojam pētersīļā sakni un
sagatavojam vienu lielu sīpolu sīpolam mizu varam nemizot, ka tik nav smilšu, miza dos papildus zeltainuma krāsu |
|
sakni un sīpolu grāpī iekšā un gaidam, kamēr viss uzvāras | |
tagad atkal izvēle - ja zivis ir svaigi ķertas, tad
putas var palikt ... tirgus zivīm visas putas rūpīgi nosmeļam nost ! lai sīkzivis kādas 40min-stundu vāras ... |
|
Kamēr zivteles vāras, sagatavojam lielu bļodu un
sietu, kur nokāst buljonu, lai pēc tam to atpakaļintegrētu grāpī ... |
|
skatam, cik asarīši pēc stundiņas ir izšķīduši .... | |
kāšam buljonu nost ... | |
sīpols, sakne un lērums ar asariem paliek ... no šīm sīkzivīm jēgas ko ēdamu atlasīt nav - atdodam tās visas kačam ... |
|
ķeramies klāt foreles galvām un treknajiem vēderiem ... izraujam galvām žaunas - skatam bildes lejas kreisajā stūrī tās sarkanas bārkstis ... |
|
un metam sīkzivju buljonā treknos foreļu vēderus un
galvas ... lai virst kādu pusstundiņu ... |
|
kamēr foreles gabali vāras, ķeramies klāt zandartam ... | |
izķidājam, izraujam žaunas un sagriežam gabalos "tā, lai grāpī brīvi peld" | |
atkal "caur pagaidus bļodu" nokāšam buljonu un liekam atdzist foreles gabalus | |
buljonā metam zandarta gabalus | |
kamēr zandarts savu pustundiņu vāras ... sākam ķidāt foreles gabalus, izlasot smukus un ēdamus bezasaku gabalus no vēderiem un galvām ... |
|
pēc pusstundas, atkal caur "pagaidu bļodu" izfiltrējam zandartu "lai atdziest" ... | |
skatam šo treju zivju buljonu - mmmmmmmm |
|
izlasam arī no zandarta mīkstumu "bez asakām" .... | |
tagad ir brīdis, kad varētu visu pasniegt galdā, jo dažiem ģeld atsevšķi trejkāršs buljons un otrā bļodiņā zive ... man šķiet ērtāk ēst zivi kopā ar buljonu - beram zivi buljonā ... pievēršam uzmanību, kā gabali krīt buljonā - nevis kā šķidrumā, bet kā biezā želejā, lūk tas ir pareizs buljona stāvoklis - biezs un trekns, lai ēdot "zobi kopā līp" ! |
|
sagaidam burbuli ... | |
veram vaļā mazo šņabuli ... | |
un šaunam grāpim kādu simtu vismaz klāt ... un uguni zem grāpja nost .... |
|
sasmalcinam kārtīgu bunti ar dillēm... uhu ar tām nevar samaitāt - jo vairāk, jo labāk ... |
|
uz šķīvja !!! | |
skatam tuvumā trejkāršo zivju buljonu, ar zivs izlasi un zaļumiem - NJAMMMMMāāāāāāā |
|
ko, zivs jau Man ir gatava ? ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |