www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Uha
 
Slājot pa tirgu, sanāca iegriezties zivju paviljonā ...
un zivs smaķeli saodušā nāss teica vēderam - gribu zivis un nevis parastu zivju zupu, bet uhu.

kāda tad ir tā starpība starp zivju zupu un uhu ?
Abetiņ ļoti vienkārša - uha iraida tīrs zivju un zivju buljona salikums, bez papildus "kartupeļveidīgām" piedevām.
Klasiski šī zupa ir attīstījusies no "makšķernieku zupas", kad nav līdzi paņemts nedz ūbergaršvielu, ne piedevu ... 

Pie kam uhas tiek dalītas treju veidu :
brīvdabas - kad esam ar badakāsi pie ūdeņiem, tad liekam virs ugunskura verdošā grāpī visu, ko noķeram
klasiskā/pamata uha - kur tiek apspēlēta sīkzivju / treknzivju / cēlzivju buljona garša (to ar' gatavosim)
krievu "carskaja" - kur tiek vārīti ašpacmit veida zivju buljoni un to secīgi sajaukšanas veidi, kā leģendas vēsta, šādas uhas šķīvī uzmanīgi ieliekot cara laika pieckapeiku tā nogrima tikai līdz viducim apstājoties uz buljonu sajaukuma robežas ...

Ķeramies klāt ...
 
Uha
 
Akcija
 
uz lielo 5l zupasgrāpi vajadzīgs :

1. kāds kilo asaru - pamata buljonam
2. foreles galvas un vēderi uz kādu kilo - treknumam
3. viens zandarts - smeķim
4. pētersīļa sakne - specifikai
5. sīpols - buljona asumam
6. mazais šņabulis - baudai
sāls, pipari un dilles ...


sākam ar sīkzivīm - asarīšiem ...
 
Uha
 
Te uzreiz sākam nodalīt "brīvdabas" zivju uhu no "tirgū pirktajām"

Svaigi ķertas zivis, sev zināmos ūdeņos, kur skaidrs, ka viss ir tīrs, nekādu ķidāšanu neprasa - tik izspaidam sūdus laukā, un metam grāpī ...
BET
ko tādu darīt ar tirgus zivīm ir 100% iespēja noķert pamatīgu pļūtījamo ...
tamdēļ ... asarim vēderu pušu un ķeskas laukā ...
 
Uha
 
paveram žaunu vākus un izraujam žaunas nach - citādi "iestāvējušās zivs" žaunas dod pretīgu rūgtumu ...
 
Uha
 
kamēr visi asarīši smuki izķidāti un atžaunoti ...
 
Uha
 
beram asarus lielajā 5l grāpī un ūdeni pa virsu vārīšanai ...
 
 Uha
 
kamēr ūdens sāk vārīties, nomizojam pētersīļā sakni un sagatavojam vienu lielu sīpolu

sīpolam mizu varam nemizot, ka tik nav smilšu, miza dos papildus zeltainuma krāsu
 
Uha
 
sakni un sīpolu grāpī iekšā un gaidam, kamēr viss uzvāras
 
Uha
 
tagad atkal izvēle - ja zivis ir svaigi ķertas, tad putas var palikt ...
tirgus zivīm visas putas rūpīgi nosmeļam nost !

lai sīkzivis kādas 40min-stundu vāras ...
 
Uha
 
Kamēr zivteles vāras, sagatavojam lielu bļodu un sietu, kur nokāst buljonu, lai pēc tam to atpakaļintegrētu grāpī ...
 
Uha
 
skatam, cik asarīši pēc stundiņas ir izšķīduši ....
 
Uha
 
kāšam buljonu nost ...
 
Uha
 
sīpols, sakne un lērums ar asariem paliek ...

no šīm sīkzivīm jēgas ko ēdamu atlasīt nav - atdodam tās visas kačam ...
 
Uha
 
ķeramies klāt foreles galvām un treknajiem vēderiem ...

izraujam galvām žaunas - skatam bildes lejas kreisajā stūrī tās sarkanas bārkstis ...
 
Uha
 
un metam sīkzivju buljonā treknos foreļu vēderus un galvas ...

lai virst kādu pusstundiņu ...
 
Uha
 
kamēr foreles gabali vāras, ķeramies klāt zandartam ...
 
Uha
 
izķidājam, izraujam žaunas un sagriežam gabalos "tā, lai grāpī brīvi peld"
 
Uha
 
atkal "caur pagaidus bļodu" nokāšam buljonu un liekam atdzist foreles gabalus
 
Uha
 
buljonā metam zandarta gabalus
 
Uha
 
kamēr zandarts savu pustundiņu vāras ...
sākam ķidāt foreles gabalus, izlasot smukus un ēdamus bezasaku gabalus no vēderiem un galvām ...
 
Uha
 
pēc pusstundas, atkal caur "pagaidu bļodu" izfiltrējam zandartu "lai atdziest" ...
 
Uha
 
skatam šo treju zivju buljonu - mmmmmmmm
 
Uha
 
izlasam arī no zandarta mīkstumu "bez asakām" ....
  
Uha
 
tagad ir brīdis, kad varētu visu pasniegt galdā, jo dažiem ģeld atsevšķi trejkāršs buljons un otrā bļodiņā zive ...

man šķiet ērtāk ēst zivi kopā ar buljonu - beram zivi buljonā ...

pievēršam uzmanību, kā gabali krīt buljonā - nevis kā šķidrumā, bet kā biezā želejā, lūk tas ir pareizs buljona stāvoklis - biezs un trekns, lai ēdot "zobi kopā līp" !
 
Uha
 
sagaidam burbuli ...
 
Uha
 
veram vaļā mazo šņabuli ...
 
Uha
  
un šaunam grāpim kādu simtu vismaz klāt ...

un uguni zem grāpja nost ....
 
Uha
 
sasmalcinam kārtīgu bunti ar dillēm...

uhu ar tām nevar samaitāt - jo vairāk, jo labāk ...
 
Uha
 
uz šķīvja !!!
 
Uha
  
skatam tuvumā trejkāršo zivju buljonu, ar zivs izlasi un zaļumiem - NJAMMMMMāāāāāāā
 
Uha
 
 
ko, zivs jau Man ir gatava ? ...
 
Uha
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv