www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Upeņu zapte
 
Vasaras labumi sāk ienākties un omes dārzā upeņkrūmi ir ogu pilni ...
 
Upeņu zapte
 
Un ja reiz ir paša audzētas un paša lasītas upenes, tad upeņu zapti uzbrūķēt ir svēta lieta.

Šoreizīt nebūs "klasiskā zapte" kurā liekas uz katru upeņu kilo pa vienam cukura kilo, šoreiz taps kas nedaudz savādāks.

Cukuru izmantošu to jaunmodīgo "ar pektīnu", tas samazinās nepieciešamo daudzumu kā tādu, vienlaicīgi samazinot izteikto saldumķēpu, kas man, ja godīgi, nepatīk klasiskajā upeņu zaptē.
Papildus visam cukurniedru cukurs dos savdabīgu salduma piesitienu kas ļoti labi saies kopā ar upeņu skābenumu ...

Izvēzējam roķeles un lasam upenes nost ...
  
Upeņu zapte
 
Akcija
 
Sastāvdaļu proporciju rēķinam elementāri :


uz vienu 5litru katlu ar upenēm ņemam kilo "ievārījuma cukura ar pektīnu" un vienu puskilo paciņu Demerara cukura.

labai zaptei patiesībā ir tikai viens likums - zapti vāra tai pašā dienā kad ogas lasītas,jo mazāks laiks paies, jo svaigāks zaptes virums sanāks ...




Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic upeņu svaiguma pārbaudi.
 
Upeņu zapte
 
Sagatavojam tīras burkas "uz pieciem litriem"
liekam tās auKšpēdus cepenē
slēdzam cepeni lai iekarst uz 200C grādiem
tad cepeni izslēdzam lai burkas mierīgi karsējas atlikušajā karstumā

tas "apkaus baciļus" ...
 
Upeņu zapte
 
Pārlasam upenes cenšoties cik nu tās var atbrīvot no kātiņiem, lapām un jebkādas citas drazas.

Lai kā censtos mazliet kātiņi jau paliks, bet tas tikai piedos pašvārītas zaptes piesitienu.

Piepildam 5l katlu pilnu ...
 
Upeņu zapte
 
Paralēli darbiem ar ogām katliņā ar ūdeni saliekam burku vāciņus, lai uzvāras un apkaujas baciļi.

līdz ko ūdens uzvāras liekam malā ...
 
Upeņu zapte
 
Liekam lielo grāpi ar ogām uz palielas uguns un pielejam pusglāzi ūdens

ūdeni vajag lai ogas pašā karsēšanas sākumā nepierautu pie dibena un tās sāktu šķīst un suloties ...
 
Upeņu zapte
 
Laiku pa laikam ar karoti ogas apmaisam,

bet jau visai drīz ogas pie dibena sāks šķīst un katliņš pildīsies ar upeņu sulu.
 
Upeņu zapte
 
beram klāt cukurniedru cukuru - rūpīgi samaisam
 
Upeņu zapte
 
Beram ievārījuma cukuru
 
Upeņu zapte
 
Visu rūpīgi maisam līdz cukurs izšķīst ...
 
Upeņu zapte
 
Gaidam kamēr viss uzvāras un sāk nākt putas ...

Pie kam šitās nebūs naivas gaļas buljona putiņas - šitā putošana būs pa riktīgo !
 
Upeņu zapte
 
Rūpīgi smalstam putas nost ...

Vieni tās putas saglabā kā savdabīgas "našķa kompetes", man pašam atdzisusī putu ķēpa tā "ne īpaši"...

Šī atputošana kā reizi būs uz minūtēm desmit, kas arī ir pietiekami zaptes vārīšanai
tas ir viens no tā ievārījuma cukura labumiem, ka ogas ir jāvāra minimālu laiku.
 
Upeņu zapte
 
Tagad attiet aktīvais darbs !

Ar virtuves cimdiem izvelkam no cepenes jau nedaudz atdzisušo, bet joprojām karsto burku
liekam to blakus zaptes grāpim šķīvītī
un pildam ar karoti verdošo zapti iekšā

kamdēļ burku šķīvītī? bilde izsaka visu - lai kā uzmanītos tāpatās kādu drusku "garām aizlies"
 
Upeņu zapte
 
Uzmanīgi noslaukam noķēpāto burkas vītni,
ar dakšiņu izķeselējam no verdoša ūdens sterilu vāciņu

un aizvākojam burku ciet ... Gatavs !
 
Upeņu zapte
 
Upeņu zaptes burkas ziemai gatavas !
 
Upeņu zapte
 
 
Aļõ Divkājainais, sūc ar ogām - kad gaļas tušonku taisīsi ?!!!
 
Upeņu zapte
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv