www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Upeņu zapte | |
Vasaras labumi sāk ienākties un omes dārzā upeņkrūmi ir ogu
pilni ... |
|
Un ja reiz ir paša audzētas un
paša lasītas upenes, tad upeņu zapti uzbrūķēt ir svēta lieta.
Šoreizīt nebūs "klasiskā zapte" kurā liekas uz katru upeņu kilo pa vienam cukura kilo, šoreiz taps kas nedaudz savādāks. Cukuru izmantošu to jaunmodīgo "ar pektīnu", tas samazinās nepieciešamo daudzumu kā tādu, vienlaicīgi samazinot izteikto saldumķēpu, kas man, ja godīgi, nepatīk klasiskajā upeņu zaptē. Papildus visam cukurniedru cukurs dos savdabīgu salduma piesitienu kas ļoti labi saies kopā ar upeņu skābenumu ... Izvēzējam roķeles un lasam upenes nost ... |
|
Sastāvdaļu proporciju rēķinam elementāri : uz vienu 5litru katlu ar upenēm ņemam kilo "ievārījuma cukura ar pektīnu" un vienu puskilo paciņu Demerara cukura. labai zaptei patiesībā ir tikai viens likums - zapti vāra tai pašā dienā kad ogas lasītas,jo mazāks laiks paies, jo svaigāks zaptes virums sanāks ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic upeņu svaiguma pārbaudi. |
|
Sagatavojam tīras burkas "uz pieciem litriem" liekam tās auKšpēdus cepenē slēdzam cepeni lai iekarst uz 200C grādiem tad cepeni izslēdzam lai burkas mierīgi karsējas atlikušajā karstumā tas "apkaus baciļus" ... |
|
Pārlasam upenes cenšoties cik nu tās var atbrīvot no
kātiņiem, lapām un jebkādas citas drazas. Lai kā censtos mazliet kātiņi jau paliks, bet tas tikai piedos pašvārītas zaptes piesitienu. Piepildam 5l katlu pilnu ... |
|
Paralēli darbiem ar ogām katliņā ar ūdeni saliekam burku
vāciņus, lai uzvāras un apkaujas baciļi. līdz ko ūdens uzvāras liekam malā ... |
|
Liekam lielo grāpi ar ogām uz palielas uguns un pielejam
pusglāzi ūdens ūdeni vajag lai ogas pašā karsēšanas sākumā nepierautu pie dibena un tās sāktu šķīst un suloties ... |
|
Laiku pa laikam ar karoti ogas apmaisam, bet jau visai drīz ogas pie dibena sāks šķīst un katliņš pildīsies ar upeņu sulu. |
|
beram klāt cukurniedru cukuru - rūpīgi samaisam | |
Beram ievārījuma cukuru | |
Visu rūpīgi maisam līdz cukurs izšķīst ... | |
Gaidam kamēr viss uzvāras un sāk nākt putas ... Pie kam šitās nebūs naivas gaļas buljona putiņas - šitā putošana būs pa riktīgo ! |
|
Rūpīgi smalstam putas nost ... Vieni tās putas saglabā kā savdabīgas "našķa kompetes", man pašam atdzisusī putu ķēpa tā "ne īpaši"... Šī atputošana kā reizi būs uz minūtēm desmit, kas arī ir pietiekami zaptes vārīšanai tas ir viens no tā ievārījuma cukura labumiem, ka ogas ir jāvāra minimālu laiku. |
|
Tagad attiet aktīvais darbs ! Ar virtuves cimdiem izvelkam no cepenes jau nedaudz atdzisušo, bet joprojām karsto burku liekam to blakus zaptes grāpim šķīvītī un pildam ar karoti verdošo zapti iekšā kamdēļ burku šķīvītī? bilde izsaka visu - lai kā uzmanītos tāpatās kādu drusku "garām aizlies" |
|
Uzmanīgi noslaukam noķēpāto burkas vītni, ar dakšiņu izķeselējam no verdoša ūdens sterilu vāciņu un aizvākojam burku ciet ... Gatavs ! |
|
Upeņu zaptes burkas ziemai gatavas ! | |
Aļõ Divkājainais, sūc ar ogām - kad gaļas tušonku taisīsi ?!!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |