www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Gaļas veltnīši | |
Zināt labas recetes un ēdiena pagatavošanu ir noderīgi ... slāj pa bodi, iekrīt acīs - O, gribu šito, pērkam un gatavojam - njammm ... bet a ko darīt, kad ir totāls besis kaučkur vilkties un pieejams tikai tas, kas ledusskapī ? Vai laba gaļas gabala vietā ir iesmērējuši sūdsviņzinkādu cīpslainu pikuci - ne cept, ne vārīt ? Šādām reizēm noder "glabējreceptes" - kad no nekā top pagatavots ņammīgs ēdamais. Viena no klasiskām brīvas improvizācijas receptēm ir "Gaļas veltnīši" - tos pagatavot var praktiski no jebkāda gaļas gabala un piepildīt ar visu, ko vien var ledusskapī sameklēt. Klāt piecepsim parastus kartupeļus, bet "miltaini" pagatavotus. Veram vaļā ledusskapi ... |
|
|
|
|
|
Pārrokot ledusskapi atrodas : 1. cīpslains cūkgaļas pikucis - pamatam 2. šķēle speķa - taukumam 3. kautkāds sapelējis siers - specifikai 4. adžika - asumam 5. sīpols - piedevai 6. olīvas - pildījumam 7. kartupeļi - pamata masai 8. ķiploks - smaciniekam 9. svieksts - cepšanai 10. kautkāda salātu puspaciņa - zaļbarībai sāls un pipari ... Sākam mudīšanos ar gaļu - izgriežam cīpslas un cenšamies iegūt gabalus, ko sagriezt šķēlēs. |
|
Protams, tas nenozīmē, ka speciāli ir jāpērk sūdīgs gaļas gabals - veltnīšus var arī no karbonādes gabala taisīt, bet šoreiz tieši ieskatam, kā tikt gaļā ar cīpslu blāķi. | |
|
|
sagriežam gaļu apmēram centimetru biezās šķēlēs un ņemam rokās gaļas āmuru |
|
|
|
un atiet klapēšanas darbi ... klapējam pa vismaz trejām reizēm no katras puses, līdz gaļa sāk "cauri spīzdēt" |
|
|
|
gatavojam visu, ko gribam pildīt veltnītī ... sakapājam smalki sīpolu sakapājam olīvas sagriežam sapelējušo sieru sagriežam nelielos kubiciņos žāvētu speķi |
|
|
|
apsmērējam gaļu ar pustējkaroti adžikas - precīzs daudzums no adžikas stipruma karājas liekam resnākajā gaļas gabala galā pildījuma miksli un sākam uzmanīgi un cieši rullēt gabalu trubiņā |
|
|
|
sarullējam smuku veltnīti un ar zobbakstāmo caurduram - tas drošībai, lai gatavojot neizšķīstu ... | |
|
|
procesu atkārtojam, līdz esam ieguvuši smuku gaļas veltnīšu bariņu | |
|
|
ķeramies klāt kartupeļiem ... sagriežam daudz-maz vienādos gabalos |
|
|
|
nomizojam un liekam vārīties ... kāpēc vispirms griežu un pēc tam mizoju ? vienkārši, lai gabaliņi izskatītos kā mazi tupenīši |
|
|
|
kamēr kartupeļi uzvāras, smalki sakapājam kādas divas ķiplokdaivas |
|
|
|
kad tupeņi sākuši vārīties, uzņemam piecas minūtes ... | |
|
|
kad kartupeļi ir novārījušies apaļas piecas minūtes - ūdeni
nokāšam, apberam ar ķiplokiem, pieliekam gramus 50mit sviesta,
sapiparojam ... |
|
|
|
mudīgi liekam vāku virsū, lai saglabājas karstums, un sākam kratīt kartupeļus pa grāpi ... kratam kratam, kratam kratam, kratam, kratam līdz sviests izšķīst, savelkas tupenī un paša kartupeļa "ārējā miziņa" iegūst apmīcītu "pļeckveida" konsistenci tieši šis apdauzītais ārējais slānis ļaus kartupelim iesūkt cepšanas laikā taukvielas un pasargās to no piedegšanas |
|
|
|
uzlejam pili eļļas cepamtraukā, sakārtojam kartupeļus un veltnīšus liekam visu 180-190C uzkarsētā cepeškrāsnī uz minūtēm 30mit netraucēti cepties ... |
|
|
|
kad pusstunda ir pagājusi, apgriežam otrādi kartupeļus un veltnīšus ... kopā cepināšana aizņem apmēram 45 minūtes, līdz veltnīši ir zeltaini apcepušies pārlejam ar karoti mērcīti pār tupeņiem, lai tie kļūst izteikti mīksti un maigi... |
|
|
|
izknibinam zobubakstāmos no veltnīšiem un uz šķīvja - veltnīši, kartupeļi un salāts ko piekost ... | |
|
|
zeltains gaļas veltnītis ar sulīgu pildījumu - njammmmm ... | |
|
|
Pakasi man aiz kreisās auss ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |