www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vinegrets
 
Svētku laiki ir klāt un jāpadarbojas ap uzkožamajiem salātiem - lai top klasiskais vinegrets.

Vinegrets kā salāti ir ārkārtīgi vienkārša manta - i viegli pagatavojams, i laiku daudz īpaši neprasa, bet ...
kā jau parasti, bet ...
Kas atšķir vienu vinegretu ar vienām un tām pašām sastāvdaļām gatavotu no otra ?
Abos it kā vienas mantas, bet viens garšo otrs ne ?
Visu izšķir pagatavošanas process !

Var jau sākt klasisko muldēšanu par "gatavot ar mīlestību" un citas bābišķas lietas, bet realitāte ir prasta !
Lai pagatavotu šos salātus ir jāatceras viens zelta likums, kas ir paaudžu paaudzēs akmenī cirsts !

Vinegreta sastāvdaļu gabaliem ir jābūt sagrieztiem tik maziem, lai tie viegli izvemtos caur deguna nāsi !

O tagad cacas var degunus raukt un muldēties uz velna paraušanu, bet gudri ļauži sapratīs šīs klasikas spēku:
1kārt - mazi ar nazi sagriezti sastāvdaļu gabali spēj atdot salātos savu garšu daudz pilnīgāk
2kārt - šādi mazi gabaliņi tīri vizuāli daudz labāk izskatās
3kārt - vemt ir patīkamāk ...

Kā saka klasika - kas jāuzkož pie šnabja ? - manna un vinegrets - manna nāk laukā viegli, bet vinegrets skaisti !
Ķeramies klāt ...
 
Vinegrets
 
Gādājam :
1. piecas buļbas - pamatmasai
2. trejas bietes - krāsas piedevai
3. pāris saujas skābētu kāpostu - kraukšķim
4. divi burkāni - saldumam
5. divas sīpolgalvas - asuma smeķim
6. maza bundžiņa zirnīšu - piedevai
7. sālīti gurķi - ņammai
sāls, cukurs, etiķis, pipari, eļļa ...

Par daudzumiem kā tādiem - kartupeļus un bietes ņemam daudz maz līdzvērtīgi visu pārējo "bikucīt mazāk"

Lielā grāpī liekam bietes vārīties uz veselu stundu ...
 
Vinegrets
 
mazā grāpī liekam ar visu mizu tupeņus un burkānus - vārīsim tos 20 minūšus ...
 
Vinegrets
 
pēc pilnām 20vārīšanās minūtēm (tas ir tad, jau kad toč sāka ūdens burbuļot) ...
nokāšam buļbas un burkānu - lai atdziest

pārvārīt šamējos nevajag, jo ta viss pļeckaini sašķīdīs ...
 
Vinegrets
 
pēc apaļas stundas vārīšanas bietes aplejam ar aukstu ūdeni - lai atdziest ...
 
Vinegrets
 
Sākam lielos griezšanas darbus ...

Visu - pilnīgi visu griežam tikai ar nazi un griežam cik smalki ? ...

Kā jau auKstāk minēts - lai katrs vinegreta gabaliņs viegli izlīstu cauri deguna nāsij !!!

Nomizojam vārītos burkānus, smalki sagriežam un liekam bļodā ...
 
 Vinegrets
 
Nomizojam vārītās bietes, smalki sagriežam un liekam bļodā ...
 
Vinegrets
 
Nomizojam skābētos gurķus, smalki sagriežam un liekam bļodā ...
 
Vinegrets
 
Nomizojam vārītos kartupeļus, smalki sagriežam un liekam bļodā ...
 
Vinegrets
 
Smalki sagriežam sīpolus un liekam bļodā ...
 
Vinegrets
 
Nospiežam skābētos kāpostus, smalki sagriežam un liekam bļodā ...
 
Vinegrets
 
attaisam mazo burcīņu ar zirnīšiem, nolejam šķidrumu un beram zirņus bļodā ...
 
Vinegrets
 
visu rūpīgi samaisam ...

pieliekam "cik nu kuram prasās"
ēdamkaroti cukura - saldumam
tējkaroti sāls - liku jūras sāli ar joda piegaršu - uhhh tas dod rozīnīti
pustējkaroti etiķa - skābumam (es gan liku esenci, tā vismaz 2x ēdamkarotes etiķa)
daži liek klāt kārtīgu sinepju ēdamkaroti, lai rūgtums būtu - tas tā "na ļubiteļja"
katrs sabalansējam šīs garšas pa savam ...
pāris ēdamkarotes eļļas "kopmasai" - saulespuķu vai olīvu - viens pīpis - kas nu pašam garšo ...

Un lai viss pusstundiņu "ievelkas"
 
Vinegrets
 
Vinegrets uz šķīvja ... i kā salātiņš, i kā uzkoda, i "otrajai dienai" -  manta ...
 
Vinegrets
 
 
Ēdiet paši savu zaļbarību ... Bonga ieslēdzis  ignore_mode=.T.
 
Vinegrets
  

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv