www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vinegrets | |
Svētku laiki ir klāt un jāpadarbojas ap uzkožamajiem salātiem - lai top klasiskais vinegrets. Vinegrets kā salāti ir ārkārtīgi vienkārša manta - i viegli pagatavojams, i laiku daudz īpaši neprasa, bet ... kā jau parasti, bet ... Kas atšķir vienu vinegretu ar vienām un tām pašām sastāvdaļām gatavotu no otra ? Abos it kā vienas mantas, bet viens garšo otrs ne ? Visu izšķir pagatavošanas process ! Var jau sākt klasisko muldēšanu par "gatavot ar mīlestību" un citas bābišķas lietas, bet realitāte ir prasta ! Lai pagatavotu šos salātus ir jāatceras viens zelta likums, kas ir paaudžu paaudzēs akmenī cirsts ! Vinegreta sastāvdaļu gabaliem ir jābūt sagrieztiem tik maziem, lai tie viegli izvemtos caur deguna nāsi ! O tagad cacas var degunus raukt un muldēties uz velna paraušanu, bet gudri ļauži sapratīs šīs klasikas spēku: 1kārt - mazi ar nazi sagriezti sastāvdaļu gabali spēj atdot salātos savu garšu daudz pilnīgāk 2kārt - šādi mazi gabaliņi tīri vizuāli daudz labāk izskatās 3kārt - vemt ir patīkamāk ... Kā saka klasika - kas jāuzkož pie šnabja ? - manna un vinegrets - manna nāk laukā viegli, bet vinegrets skaisti ! Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
Gādājam : 1. piecas buļbas - pamatmasai 2. trejas bietes - krāsas piedevai 3. pāris saujas skābētu kāpostu - kraukšķim 4. divi burkāni - saldumam 5. divas sīpolgalvas - asuma smeķim 6. maza bundžiņa zirnīšu - piedevai 7. sālīti gurķi - ņammai sāls, cukurs, etiķis, pipari, eļļa ... Par daudzumiem kā tādiem - kartupeļus un bietes ņemam daudz maz līdzvērtīgi visu pārējo "bikucīt mazāk" Lielā grāpī liekam bietes vārīties uz veselu stundu ... |
|
|
|
mazā grāpī liekam ar visu mizu tupeņus un burkānus - vārīsim tos 20 minūšus ... |
|
|
|
pēc pilnām 20vārīšanās minūtēm (tas ir tad, jau kad toč sāka ūdens burbuļot) ... nokāšam buļbas un burkānu - lai atdziest pārvārīt šamējos nevajag, jo ta viss pļeckaini sašķīdīs ... |
|
|
|
pēc apaļas stundas vārīšanas bietes aplejam ar aukstu ūdeni - lai atdziest ... | |
|
|
Sākam lielos griezšanas darbus ... Visu - pilnīgi visu griežam tikai ar nazi un griežam cik smalki ? ... Kā jau auKstāk minēts - lai katrs vinegreta gabaliņs viegli izlīstu cauri deguna nāsij !!! Nomizojam vārītos burkānus, smalki sagriežam un liekam bļodā ... |
|
|
|
Nomizojam vārītās bietes, smalki sagriežam un liekam bļodā ... | |
|
|
Nomizojam skābētos gurķus, smalki sagriežam un liekam bļodā ... | |
|
|
Nomizojam vārītos kartupeļus, smalki sagriežam un liekam bļodā ... | |
|
|
Smalki sagriežam sīpolus un liekam bļodā ... | |
|
|
Nospiežam skābētos kāpostus, smalki sagriežam un liekam bļodā ... |
|
|
|
attaisam mazo burcīņu ar zirnīšiem, nolejam šķidrumu un beram zirņus bļodā ... | |
|
|
visu rūpīgi samaisam ... pieliekam "cik nu kuram prasās" ēdamkaroti cukura - saldumam tējkaroti sāls - liku jūras sāli ar joda piegaršu - uhhh tas dod rozīnīti pustējkaroti etiķa - skābumam (es gan liku esenci, tā vismaz 2x ēdamkarotes etiķa) daži liek klāt kārtīgu sinepju ēdamkaroti, lai rūgtums būtu - tas tā "na ļubiteļja" katrs sabalansējam šīs garšas pa savam ... pāris ēdamkarotes eļļas "kopmasai" - saulespuķu vai olīvu - viens pīpis - kas nu pašam garšo ... Un lai viss pusstundiņu "ievelkas" |
|
|
|
Vinegrets uz šķīvja ... i kā salātiņš, i kā uzkoda, i "otrajai dienai" - manta ... | |
|
|
Ēdiet paši savu zaļbarību ... Bonga ieslēdzis ignore_mode=.T. | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |