www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vīngliemeži | |
Vienu vasaras dienu ... Slājot pa letiņu zemītes mūžamežiem sanāca iebrist kādā aizaugušā biezoknī, kur krūmi bij no vienas vietas nosēti ar vīngliemežiem |
|
|
|
Un ja reiz ir vairumā pieejami
vīngliemeži, tad uzmargot šamējo gatavošanu ir svēta lieta. Kaučkā tā nu ir iegājies, ka pie mumsim šos zvērus īsti neēd. Lai gan aug vīngliemeži visriņķī un apkārt, bet nu visi baisi vīpsnā par šamo lietošanu uzturā - vai nu nemāk pagatavot, vai ticība neļauj... HVZ ... Lai vai kā, ir lietas, kas vismaz vienu reizi ir jāmēģina. Sāksim ar pamatiem - vīngliemeži nav jāuztver kā galīgi neatkarīgs pamatēdiens, bet drīzāk kā vietējās mīdijas vai garneles. Respektīvi tāds "gaļas krikums" ko pielikt klāt mērcēm, zupām tīri dēļ specifiskās garšas un kumosa struktūras. Vīngliemeži kā tādas "ēdiena piešprices" ir tieši šādiem "sagatavju variantiem" paredzēti un lieliski glabājas saldētavā kauč pusgadu no vietas... Čakars tos gatavojot ir liels, bet uz to ir jāskatās "ar citu aci" - te ir i' veselīga pastaiga pa mežu lasot gliemežus i' dienām ilgi gaidīšanas svētki i' knibināšanās ar lobīšanu |
|
karoč ir ko ņemties
visai famīlijai - tāds īsteni kopistiks gaļēdāju happenings ... Sākam ar vīngliemežu lasīšanu - kur tos lasīt ? meklējam aizaugušos parkos, krūmu pārpilnos lapukoku mežu biezokņos, te tā teikt jāsaka "katram sava plantācija jāatrod" ... bet rēķinam vienu - gliemezī gaļas nava daudz, tamdēļ ņemam vērā "aprēķinus iz dzīves", kad vidēji no 100ts vīngliemežiem sanāk 500 grami gala produkta. Vai uz svaru skatoties no 3kg vīngliemežu sanāk apmēram 700 grami "gaļas". lasīt šamos zvērus ir ērti pirms pusdienas, kad jau ir gana silts un šie ielien čaulās un tad mierīgi guļ maisiņā nelienot laukā ... |
|
Pārliekam gliemežus kādā skalojamā sietā ... | |
Noskalojam visas zāles, zemes un citas pielipušās figņas ... | |
Un tagad nonākam pie tā par ko bābieši kliegs
"ak šausmas cik pretīgi" ... redz ... gliemeži patiesībā ir baisi prasti lopiņi - tie tik lēnām ēd, dirš un piš viens otru, šamiem redz nav dzimumu un viss kas līdzīgs ir jipājams bet, kā jau lēnīgiem zvēriem esot, arī vielmaiņa šamiem ir "lēnīga" ... ko tas nozīmē cilvēku valodā ? ka vīngliemeži ir pilni ar sūdiem ! vot, vot tā arī ir tā lieta kamdeļ ļauži nav iecienījuši vīngliemežus ... Piemēram, visi, kas vēžus ēduši, zin, ka no astes izņem tik tievu kaku zarniņu un ēdam nost ... a gliemezis ? ... õ tas ir pārpilns ar apēstās zaļbarības sūdiem un nemaz'ne'tik'vienkārši no šī zvēruļa tos neizvāksi Liekam salasītos gliemežus grāpjos, apmēram katrā pa 30mit gabaliem un vāku virsū |
|
Un lai stāv šamie zvēri vēsākā vietā - pagrabā
vai kādā zemābeles vēsā ēnā apaļas četras dienas opā četras dienas ?! - jā, tā vajag, jo tikai tad gliemezis izdirš visu apēsto zāli un kļūst lietojams ēšanai šeit visā godībā var redzēt tās sūdu pļeckas, kas nāk no šamiem laukā ... ir variants barot miltus, tad "izdirsināšanās" paātrinoties par kādu dienu, bet jēgas no tā toč nav nekādas labāk lai dabīgi kakas iznāk laukā un gliemezis ir tīrs ... |
|
Ievērojam, ja gliemežu grāpī nav daudz, tad
šamie dirsinās "gar malām rāpojot" lūk arī arguments kamdēļ labāk dalīt visu salasīto "lomu" pa nelieliem grāpjiem, nekā likt visus vienā spainī dirsināties tad šamie viens otru nomauks ar sūdiem tā, ka maz neliksies, un dabūs katru gliemežnīcu berzt ... |
|
Kad četras dienas apkārt ... beram no mazajiem grāpjiem gliemežus izlietnē skaloties un rūpīgi nomazgājam - lai kā censtos kāds sūds tāpat būs pielipis ... |
|
Ķeselējam nomazgātos gliemežus laukā ... | |
Saliekam visus gliemežus lielā maisā vai bļodā tā, lai šamos var izbērt vienā mirklī verdošā ūdenī ... | |
Uzvāram ūdeni lielākajā katlā kādu varam dabūt - uz pusspaini gliemežu ņēmu 10 litru oldskūlīgo grāpi | |
Kā ūdens uzvāras - tā beram tajā gliemežus ... Ak, dzīvās radības nomirst - visi veģetārieši gRiEž vĒNaZ ievērtējam kā momentā ūdens duļķains kļūst tā ir otrā vīngliemežu nelaime pēc sūdiem - gļotas ... |
|
Līdz ko ūdens uzvārīsies tā sāksies ahūnākais
putu lērums smeļam visu nost cik nu vien varam ... |
|
Un tagad par vārīšanas laiku ... Vīngliemežus var gatavot divejādi : novāram tikai 5-10 minūtes un būs kā jēlas garneles, ko pielikt pie mērcēm pašā sākumā un tad lēnām gatavojot dabūt mīkstus un ēdamus ... vai novāram krietnas 40-60 minūtes - un varēs gliemežus pielikt, kā jau gatavus, pašās galaēdiena beigās es vāru stundu - gliemeži ir jau palikuši iekš čaulām mīksti, bet nesatraukājamies, ja katla malas ir mazliet putu drazas aplipušas - nu ir bik' nu i' ? tas ir dabīgi un tā tam jābūt ... |
|
Nokāšam gliemežus izlietnē un ļaujam visam atdzist ... | |
Kad gliemeži atdzisuši sākas "pirmais
jepatorijs" ar zobu bakstāmo irbuli izvelkam gliemeža gaļu ar visām ķeskām no čaulas ja labi aizāķēs, tad gaļinieks izspruks laukā no gliemežnīcas bez pūlēm |
|
Kaudze ar gliemežu mīkstumiem gatava ... bet tā nebūt nav vēl ēdama ! | |
te nonākam pie vīngliemežu "trešās sāpes" -
sūdi, gļotas un šeku'reku - "rūgtās aknas" es neesmu biologs un mani arī neinteresē kā saucas tas gliemeža iekšu štrunts, kas iznāk no gliemežnīcas, bet atsūdots un novārīts gliemezis aiz savas gaļas vēl izvelkas ar baisi negaršīgu pļeckuci ko ir jānoknieb nost sataustam kur beidzas gliemeža pēdas gaļa un ķesku mīkstumu kniebjam nost ... |
|
Nokniebtās ķeskas - tās pat kaķis neēdīs metam laukā uzreiz ... | |
Un te ir tīra vīngliemežu "gaļa" jāsaka, ka nu mīdijas kas mīdijas - tādas savdabīgas kraukšķīgas pļeckiņas liekam saldētavā un lietojam kur gribam ... |
|
Vai arī "izbaudam uz pilnu klapi" apcepam sviestā ... |
|
uz šķīvja un zaļbarību pa virsu ... | |
Klasiska vīngliemeža smeķa izbaudīšana | |
Nu ? to zemes līdēju gaļu jau Man izlobīji ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |