www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vīngliemeži
 
Vienu vasaras dienu ...

Slājot pa letiņu zemītes mūžamežiem sanāca iebrist kādā aizaugušā biezoknī, kur krūmi bij no vienas vietas nosēti ar vīngliemežiem
 
Vīngliemeži
 
Akcija
 
Un ja reiz ir vairumā pieejami vīngliemeži, tad uzmargot šamējo gatavošanu ir svēta lieta.

Kaučkā tā nu ir iegājies, ka pie mumsim šos zvērus īsti neēd. Lai gan aug vīngliemeži visriņķī un apkārt, bet nu visi baisi vīpsnā par šamo lietošanu uzturā - vai nu nemāk pagatavot, vai ticība neļauj... HVZ ...

Lai vai kā, ir lietas, kas vismaz vienu reizi ir jāmēģina.

Sāksim ar pamatiem - vīngliemeži nav jāuztver kā galīgi neatkarīgs pamatēdiens, bet drīzāk kā vietējās mīdijas vai garneles. Respektīvi tāds "gaļas krikums" ko pielikt klāt mērcēm, zupām tīri dēļ specifiskās garšas un kumosa struktūras.
Vīngliemeži kā tādas "ēdiena piešprices" ir tieši šādiem "sagatavju variantiem" paredzēti un lieliski glabājas saldētavā kauč pusgadu no vietas...

Čakars tos gatavojot ir liels, bet uz to ir jāskatās "ar citu aci" - te ir
i' veselīga pastaiga pa mežu lasot gliemežus
i' dienām ilgi gaidīšanas svētki
i' knibināšanās ar lobīšanu
karoč ir ko ņemties visai famīlijai - tāds īsteni kopistiks gaļēdāju happenings ...

Sākam ar vīngliemežu lasīšanu - kur tos lasīt ? meklējam aizaugušos parkos, krūmu pārpilnos lapukoku mežu biezokņos, te tā teikt jāsaka "katram sava plantācija jāatrod" ...

bet rēķinam vienu - gliemezī gaļas nava daudz, tamdēļ ņemam vērā "aprēķinus iz dzīves", kad vidēji no 100ts vīngliemežiem sanāk 500 grami gala produkta. Vai uz svaru skatoties no 3kg vīngliemežu sanāk apmēram 700 grami "gaļas".

lasīt šamos zvērus ir ērti pirms pusdienas, kad jau ir gana silts un šie ielien čaulās un tad mierīgi guļ maisiņā nelienot laukā ...
  
Vīngliemeži
 
Pārliekam gliemežus kādā skalojamā sietā ...
 
Vīngliemeži
 
Noskalojam visas zāles, zemes un citas pielipušās figņas ...
 
Vīngliemeži
 
Un tagad nonākam pie tā par ko bābieši kliegs "ak šausmas cik pretīgi" ...
redz ...
gliemeži patiesībā ir baisi prasti lopiņi - tie tik lēnām ēd, dirš un piš viens otru, šamiem redz nav dzimumu un viss kas līdzīgs ir jipājams
bet, kā jau lēnīgiem zvēriem esot, arī vielmaiņa šamiem ir "lēnīga" ...

ko tas nozīmē cilvēku valodā ?
ka vīngliemeži ir pilni ar sūdiem !
vot, vot tā arī ir tā lieta kamdeļ ļauži nav iecienījuši vīngliemežus ...

Piemēram, visi, kas vēžus ēduši, zin, ka no astes izņem tik tievu kaku zarniņu un ēdam nost ...
a gliemezis ? ... õ tas ir pārpilns ar apēstās zaļbarības sūdiem un nemaz'ne'tik'vienkārši no šī zvēruļa tos neizvāksi 

Liekam salasītos gliemežus grāpjos, apmēram katrā pa 30mit gabaliem un vāku virsū
 
Vīngliemeži
 
Un lai stāv šamie zvēri vēsākā vietā - pagrabā vai kādā zemābeles vēsā ēnā apaļas četras dienas

opā četras dienas ?! - jā, tā vajag, jo tikai tad gliemezis izdirš visu apēsto zāli un kļūst lietojams ēšanai

šeit visā godībā var redzēt tās sūdu pļeckas, kas nāk no šamiem laukā ...
ir variants barot miltus, tad "izdirsināšanās" paātrinoties par kādu dienu, bet jēgas no tā toč nav nekādas
labāk lai dabīgi kakas iznāk laukā un gliemezis ir tīrs ... 
 
Vīngliemeži
 
Ievērojam, ja gliemežu grāpī nav daudz, tad šamie dirsinās "gar malām rāpojot"

lūk arī arguments kamdēļ labāk dalīt visu salasīto "lomu" pa nelieliem grāpjiem, nekā likt visus vienā spainī dirsināties
tad šamie viens otru nomauks ar sūdiem tā, ka maz neliksies, un dabūs katru gliemežnīcu berzt ... 
 
Vīngliemeži
 
Kad četras dienas apkārt ...

beram no mazajiem grāpjiem gliemežus izlietnē skaloties un rūpīgi nomazgājam - lai kā censtos kāds sūds tāpat būs pielipis ... 
 
Vīngliemeži
 
Ķeselējam nomazgātos gliemežus laukā ...
 
Vīngliemeži
 
Saliekam visus gliemežus lielā maisā vai bļodā tā, lai šamos var izbērt vienā mirklī verdošā ūdenī ...
 
Vīngliemeži
 
Uzvāram ūdeni lielākajā katlā kādu varam dabūt - uz pusspaini gliemežu ņēmu 10 litru oldskūlīgo grāpi 
 
Vīngliemeži
 
Kā ūdens uzvāras - tā beram tajā gliemežus ...

Ak, dzīvās radības nomirst - visi veģetārieši gRiEž vĒNaZ 

ievērtējam kā momentā ūdens duļķains kļūst
tā ir otrā vīngliemežu nelaime pēc sūdiem - gļotas ...
 
Vīngliemeži
 
Līdz ko ūdens uzvārīsies tā sāksies ahūnākais putu lērums

smeļam visu nost cik nu vien varam ... 
 
Vīngliemeži
 
Un tagad par vārīšanas laiku ...

Vīngliemežus var gatavot divejādi :
novāram tikai 5-10 minūtes un būs kā jēlas garneles, ko pielikt pie mērcēm pašā sākumā un tad lēnām gatavojot dabūt mīkstus un ēdamus ...
vai novāram krietnas 40-60 minūtes - un varēs gliemežus pielikt, kā jau gatavus, pašās galaēdiena beigās 

es vāru stundu - gliemeži ir jau palikuši iekš čaulām mīksti, bet nesatraukājamies, ja katla malas ir mazliet putu drazas aplipušas - nu ir bik' nu i' ? tas ir dabīgi un tā tam jābūt ...
 
Vīngliemeži
 
Nokāšam gliemežus izlietnē un ļaujam visam atdzist ... 
 
Vīngliemeži
 
Kad gliemeži atdzisuši sākas "pirmais jepatorijs"

ar zobu bakstāmo irbuli izvelkam gliemeža gaļu ar visām ķeskām no čaulas 

ja labi aizāķēs, tad gaļinieks izspruks laukā no gliemežnīcas bez pūlēm
 
Vīngliemeži
 
Kaudze ar gliemežu mīkstumiem gatava ... bet tā nebūt nav vēl ēdama !
 
Vīngliemeži
 
te nonākam pie vīngliemežu "trešās sāpes" - sūdi, gļotas un šeku'reku - "rūgtās aknas"
es neesmu biologs un mani arī neinteresē kā saucas tas gliemeža iekšu štrunts, kas iznāk no gliemežnīcas, bet
atsūdots un novārīts gliemezis aiz savas gaļas vēl izvelkas ar baisi negaršīgu pļeckuci ko ir jānoknieb nost  

sataustam kur beidzas gliemeža pēdas gaļa un ķesku mīkstumu kniebjam nost ...
 
Vīngliemeži
 
Nokniebtās ķeskas - tās pat kaķis neēdīs metam laukā uzreiz ... 
 
Vīngliemeži
 
Un te ir tīra vīngliemežu "gaļa"

jāsaka, ka nu mīdijas kas mīdijas - tādas savdabīgas kraukšķīgas pļeckiņas
liekam saldētavā un lietojam kur gribam ... 
 
Vīngliemeži
 
Vai arī "izbaudam uz pilnu klapi"

apcepam sviestā ... 
 
Vīngliemeži
 
uz šķīvja un zaļbarību pa virsu ...
 
Vīngliemeži
 
Klasiska vīngliemeža smeķa izbaudīšana  
 
Vīngliemeži
 
 
Nu ? to zemes līdēju gaļu jau Man izlobīji ? 
 
Vīngliemeži
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv