www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sālītas vīnogu lapas | |
Lai cik tā letiņu vasara ir īsa, tomēr katrai
sezonai ir piemeklējama sava virtuve. Jūnijs kā reize ir mēnesis, kad piemājas vīnogulājs zeļ lapu pārpilnībā ... |
|
|
|
Un ja reiz ir ienākušās vīnogu
lapas, tad dolmas pagatavot pati daba prasa ... Dolmu recepte ir atrodama pie pamatēdieniem un godīgi jāatzīst, ka dolmas ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem un tieši šobrīd, kad vīnogulāju lapas ir pašā "sulīgumā" dolmas sanāk īsteni labas ... un ja reiz ir pieejamas lapas, tad kamdēļ gan tās nesaglabāt "vēlākam laikam", lai tad, kad ziemas puteņi gaudo, varētu pagatavot kādu grāpi pilnu ar dolmu vīstokļiem ?... Ar tām vīnogu lapām ir tā, ka īpaši te kavēties nevar - lapas ir jārauj nost pašā plaukumā, kad krāsa tām ir koša un nav vēl palikušas cietas un stīgainas. Un protamistiski, ka lapas drīkst lasīt tikai no krūma kas nav ar "ķīmiju" apcūkots. Dodamies pie vīnogulāja un lasam lapas nost ... |
|
Rēķinam, ka vienai litra burkai vajag apmēram
60+ lapas te gan skaits no lapu izmēra kā tāda karājas. Nogriežam kātiņus un liekam lapas aukstā ūdenī lai noskalojas ... |
|
Kātiņus mazā grāpītī iekšā, litru ūdens pa virsu
un beram kārtīgas trejas ēdamkarotes ar sāli - tā lai veidojas
riktīgi pārsātināts sālsūdens lai tagad viss pavirst minūtes 15mit ... kātiņi dos ūdenim gan toni, gan aromu ... |
|
rūpīgi izmazgājam burku burku vēlams piemeklēt tādu slaidāku un garāku, lai lapas var viegli sastūķēt iekšā |
|
Liekam lapas pa 5-10 gabaliem vienā "plācenī" | |
saritinam tīstoklī un burkā iekšā, visu atkārtojam līdz burka piebāzta pilna | |
kad burka ir pilna ar vīnogu lapu "cigāriem"
izdaram vienu knifu - ar zobu bakstāmajiem nofiksējam lapas. kamdēļ to vajag ? jo lapas sālsūdenī sāks peldēt, kas galīgi nava labi, jo var parādīties pelējums sālsūdens garantē lapu saglabāšanos tikai tad, kad tās ir pilnībā nosegtas, tamdēļ nofiksējam lapas "lai neuzpeld" |
|
slēdzam uguni zem grāpja nost un mazliet pagaidam lai atdziest - citādi burka "var pārsprāgt" | |
lejam lapām pāri sālsūdens virumu | |
ievērtējam, ka burka "līdz lūpai" ir pilna, bet, pateicoties zobu bakstāmajiem, lapas ir nofiksētas zem ūdens un garantēti glabāsies līdz ziemai | |
Vāku virsū un liekam burku vēsumā lai dolmu
ādiņas gaida savu kārtu pielietotām tapt ... ziemā atliks tik noskalot lapas no liekā sāls un dolmu vīkstīšana varēs sākties. Līdz ko redzam, ka vīnogu krūms ir atkal lielu lapu pilns, tā šādu lapu sālīšanu atkārtojam un "pa burciņai, pa burciņai" ziemas sezonai būs dolmu pārpilnība garantēta. |
|
Kad gatavosi dolmām gaļu, tad pamodini ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |