www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sālītas vīnogu lapas
 
Lai cik tā letiņu vasara ir īsa, tomēr katrai sezonai ir piemeklējama sava virtuve.

Jūnijs kā reize ir mēnesis, kad piemājas vīnogulājs zeļ lapu pārpilnībā ...
 
Sālītas vīnogu lapas
 
Akcija
 
Un ja reiz ir ienākušās vīnogu lapas, tad dolmas pagatavot pati daba prasa ...

Dolmu recepte ir atrodama pie pamatēdieniem un godīgi jāatzīst, ka dolmas ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem un tieši šobrīd, kad vīnogulāju lapas ir pašā "sulīgumā" dolmas sanāk īsteni labas ...
un ja reiz ir pieejamas lapas, tad kamdēļ gan tās nesaglabāt "vēlākam laikam", lai tad, kad ziemas puteņi gaudo, varētu pagatavot kādu grāpi pilnu ar dolmu vīstokļiem ?...

Ar tām vīnogu lapām ir tā, ka īpaši te kavēties nevar - lapas ir jārauj nost pašā plaukumā, kad krāsa tām ir koša un nav vēl palikušas cietas un stīgainas. Un protamistiski, ka lapas drīkst lasīt tikai no krūma kas nav ar "ķīmiju" apcūkots.

Dodamies pie vīnogulāja un lasam lapas nost ...
  
Sālītas vīnogu lapas
 
Rēķinam, ka vienai litra burkai vajag apmēram 60+ lapas
te gan skaits no lapu izmēra kā tāda karājas.

Nogriežam kātiņus un liekam lapas aukstā ūdenī lai noskalojas ...
 
Sālītas vīnogu lapas
 
Kātiņus mazā grāpītī iekšā, litru ūdens pa virsu un beram kārtīgas trejas ēdamkarotes ar sāli - tā lai veidojas riktīgi pārsātināts sālsūdens

lai tagad viss pavirst minūtes 15mit ... kātiņi dos ūdenim gan toni, gan aromu ...
 
Sālītas vīnogu lapas
 
rūpīgi izmazgājam burku
burku vēlams piemeklēt tādu slaidāku un garāku, lai lapas var viegli sastūķēt iekšā
 
Sālītas vīnogu lapas
 
Liekam lapas pa 5-10 gabaliem vienā "plācenī"
 
Sālītas vīnogu lapas
 
saritinam tīstoklī un burkā iekšā, visu atkārtojam līdz burka piebāzta pilna
 
Sālītas vīnogu lapas
 
kad burka ir pilna ar vīnogu lapu "cigāriem" izdaram vienu knifu - ar zobu bakstāmajiem nofiksējam lapas.

kamdēļ to vajag ? jo lapas sālsūdenī sāks peldēt, kas galīgi nava labi, jo var parādīties pelējums
sālsūdens garantē lapu saglabāšanos tikai tad, kad tās ir pilnībā nosegtas, tamdēļ nofiksējam lapas "lai neuzpeld"
 
Sālītas vīnogu lapas
 
slēdzam uguni zem grāpja nost un mazliet pagaidam lai atdziest - citādi burka "var pārsprāgt"
 
Sālītas vīnogu lapas
 
lejam lapām pāri sālsūdens virumu
 
Sālītas vīnogu lapas
 
ievērtējam, ka burka "līdz lūpai" ir pilna, bet, pateicoties zobu bakstāmajiem, lapas ir nofiksētas zem ūdens un garantēti glabāsies līdz ziemai
 
Sālītas vīnogu lapas
 
Vāku virsū un liekam burku vēsumā lai dolmu ādiņas gaida savu kārtu pielietotām tapt ...
ziemā atliks tik noskalot lapas no liekā sāls un dolmu vīkstīšana varēs sākties.

Līdz ko redzam, ka vīnogu krūms ir atkal lielu lapu pilns, tā šādu lapu sālīšanu atkārtojam un "pa burciņai, pa burciņai" ziemas sezonai būs dolmu pārpilnība garantēta.
 
Sālītas vīnogu lapas
 
 
Kad gatavosi dolmām gaļu, tad pamodini ...
 
Sālītas vīnogu lapas
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv