www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vistas cepetis
 
Ir gatavošanas lietas kuras vienmēr jātur rezervei "ajanukas"...
Uznāk visādi Mārtiņi, Jurģi un Pēteri un HVZ vēl kas hlabic sievieša jautājiens , a kur putnalopa cepetis ?
Protams, ikdienā tādus cepešus negatavosim - bet tos uzcepināt ir jāmāk jebkurā gadienā.
Tad nu ķersimies šodien klasiskam vistiņas cepetim, kuru var ņemt par bāzi turpmākām izvirtībām ...
Atceramies - vistu pagatavot ir jāmāk. Uztaisīt pēc ķīmijas smirdošu pārgaršvielotu smērējumu "kā reklāmās rāda, aļa izvārti maisiņa sūdos vistu un gatavs" māk katrs, bet pagatavot cepeti ir pilnīgi cita lieta ...

Nekādu pārdabisku vipendrongaršvielu kā "saulē kaltēta sienāža kājiņas" nav jālieto - tikai un vienīgi klasikā ir spēks! īstena izbaudāma vistas garša un nekas vairāk.

tākā ņemam pirkumu maisu un dodamies uz bodi - vai arī labu tuteni un ejam sētā vistānu kaut ...
 
Vistas cepetis
 
vajadzīgs :

1. kārtīga vistiņa - protams, ka tikai svaiga un nesaldēta
2. maksimāli skābi āboli - ja varam "antonovku" meklējam
3. sinepes - štengrumam
4. sīpols
5. ķiploks
un sviekstiņš, sālīts, pipariņš
kā arī cepjamais trauks un folijas rullis ...



ņemam vistiņu un kārtīgi izķidājam un applēšam visu drazu kas pielipuse ...
 
Vistas cepetis
 
tagad atkāpe tiem, kuri vistu pērk bodē
"veikala vistaslops" savā pusotra mēneša dzīvē, vairāk par sūdiem un zivju kombikormu nav redzējis
tamdēļ lai no gaļas "izvilktu" to zivju smaku, nākas kaut desmit minūtes iemarinēt vistiņu sīpolos.

raudam, bet rīvējam
 
Vistas cepetis
 
ņemam sīpoļpļuru un kārtīgi ierīvējam vistu no ārpuses ar sīpolu
tā lai viss iz āras ir sīpolains un liekam malā "ievilkties", kamēr daram nākamās lietas
 
Vistas cepetis
 
ņemam divus-trejus skābus antonovkas ābolus ...
 
Vistas cepetis
 
nomizojam, sašķēlējam un izņemam serdi
un sagatavojam ķiplokdaivas un vienu citronu
 
Vistas cepetis
 
kamēr ņēmāmies ar āboļiem tikmēr vista jau ir gana sīpolos pastāvējusi ...
notraušam ar roku sīpolus nost un iztīram cepšanas trauku - te ir jāsaprot, ka sīpoli ir tikai, lai novāktu zivju smaku. Visu pārējo "smeķi" gaļa dos pati ...
 
Vistas cepetis
 
ķeramies pie vistas izvāvurošanas
un bez žēlastības bāžam tai pakaļā ābolus pa viducim ķiplokdaivu neaizmirstot
+ piesperam karoti rupjas sāls un izspiežam pusi citronsulas "iekšās"

tagad to pakaļcaurumu ir jādabon ciet - skatam, kā ideāli ar diviem "zobtīrāmajiem" visu varam aizspraust ...
 
Vistas cepetis
 
cepjamajā traukā liekam krusteniski divas kārtīgas folijas strēmeles rūpīgi izveidojot "bļodiņu"

un apsmērējam vistu kārtīgi ar sinepēm, uzspiežot otro citrona pusīti un piesperot palikušos ķiplokus
 
Vistas cepetis
 
sākam tīt vispirms rūpīgi nopiežot spārnus un kājas ...
 
Vistas cepetis
 
tad aplokot ārpuses foliju

te ir jāsaprot ka folija ir jāaptin IDEĀLI
bez neviena cauruma, lai vistiņa nezaudētu smeķi ...

ja kas pil laukā - pārtinam visu pa jaunam ...
 
Vistas cepetis
 
sagatavojam cepeškrāsni uz lejas+augšpuses karsēšanu uz 200C grādiem un stundu
un liekam iekšā ...
 
Vistas cepetis
 
nesaspringstot dzeram alu un skatamies, kas ir pēc stundas gatavošanas

A NEKĀ NAV ! - lūk ideāli satītas vistas paraugs
kad pilnīgi viss smeķis ir palicis cepetī un neviena lāse no sulīguma nav zaudēta ...
 
Vistas cepetis
 
izvelkam cepeštrauku laukā ...
 
Vistas cepetis
 
atveram foliju vaļā - mmmm kas jau par aromu parādās ...
 
Vistas cepetis
 
uzmanīgi izvelkam foliju nach, lai cepeštraukā salīst visa vistas suliņa ...
 
Vistas cepetis
 
un atkal 200-220C cepeškrāsnī iekšā uz min 15-25 "garozas apraušanai"
 
Vistas cepetis
 
kad sāk parādīties brūnums apsmērējam ar sviekstu ...
 
Vistas cepetis
 
un, kad viss vistiņš ir brūnu ādiņu apsauļojis, velkam ārā ...
 
Vistas cepetis
 
skatam, kas par mantu ...
 
Vistas cepetis
 
uz svētkugalda šķīvja un pārlejam ar suliņu ...

īstena vistas garša un aromāts ...

ŅAMMA
 
Vistas cepetis
 
 
un protamistiski viss gatavošanas process tapa novērots no JevroŽopistiski atzīta inzpektora aukstumiem  ...
 
Vistas cepetis
  

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv