www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vistas kāju galerts | |
Sagribējās pie rīta kapijas piekost kādu vieglu uzēdienu .... un kas var būt maigāks par vistas galertiņu ? tāds drebelīgs gaļas kumoss uz dakšiņas ... Vistas galertu taisot parasti (lasam simc no simc) ieteikumiem ir: novārot vistu, piebērt palikušajam buljonam želatīnu - kamdēļ ? jo ļauži nesaprot gaļu ... Man nav nekas pret želatīnu - tā ir laba un derīga lieta marinādēs ... bet aizstāt īstu gaļas buljona recekli ar želatīna mākslīgo stingumu ir Nipareizi - želatīns ir tas pats kaulu saistvielu produkts, bet bez pilnīgi nekādas garšas un neko galerta "smeķim" tas nedod, kā tikai recekli. Lai nu ko teiktu, bet šķidrs buljons, mākslīgi ar želatīnu pagatavots receklī, ir bezgaršīgs - tamdēļ šoreiz gatavojam īstu un tīru mantu ... kādos gaļas audos ir max dabīgā želatīna saturs - kājās! Tamdēļ arī pērkam vistu kājas buljona pamatam... ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
uz 5l grāpi vajadzīgs : 1. vistas kājas kādi grami 800simc - buljonam 2. vistas stilbi grami 300ts - "tumšajai" gaļai 3. vistas fileja grami 300ts - "gaišajai" gaļai 4. burkāni - smeķim 5. zirnīši - piedevai 6. sīpoli - garšai 7. ķiploks - smāķim 8. pārīts pautu - ņammai fonā pētersīlis zaļbarībai, melnie pipari, smaržīgie pipari, lauru lapas, sāls Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic vistas kāju kvalitātes pārbaudi ... |
|
|
|
rūpīgi noskalojam vistu kājas |
|
|
|
metam kājas, stulbus, fileju grāpī un ūdeni pa virsu - max uguni apakšā ... |
|
|
|
sagaidam, kad viss uzvāras un uzdod lērumu ar putām .... | |
|
|
lejam vārījumu izlietnē - grāpi izskalojam un gaļu rūpīgi nomazgājam zem tekoša ūdens ... kam to jipīšanos vajag ? lai vistas buljons būtu pēc iespējas dzidrāks ... |
|
|
|
vistu atkal grāpī un ūdeni pa virsu ... |
|
|
|
kamēr svaigais vistas bujona ūdens uzvāras, sagatavojam garšvielas burkāni, pāris sīpoli ar nogrieztām saknēm, melnie pipari, smaržīgie pipari un lauru lapas |
|
|
|
kad nomainītais vistas ūdens uzvāras, vēl mazliet nāk putas - bet jau baltākas ... visu smeļam ar putukaroti nost ... |
|
|
|
melnos un smaržigos piparus, burkānu un sīpolus metam klāt ... lauru lapas atstājam pēčākam laikam tagad ir laiks uzņemt tāmeri uz apaļu stundu un uzgriezt "uguni" uz minimālu vārīšanu - teiksim elektroplītij griežam 2/3 no 6 ... jo ideja ir tur, ka lēni vārot, buljons ir dzirs - ātri vārot buljons paliek pienaini duļķains |
|
|
|
laiku pa laikam pārbaudam ar putu karoti, vai nav kāda draza pacēlusies virspusē ... |
|
|
|
paralelizējot darbības procesus - uzvāram 10min burbuļojot cietus pautus | |
|
|
pēc stundas vārīšanās, vistas stilbi un fileja ir gatava ... | |
|
|
izņemam no grāpja vistas stilbus, fileju un vienu brukānu - to sagriezīsim bļodiņās lai viss atdziest vistu kājas lai turpina vārīties - tad dos kreptīgāku želeju un nesabremzēs padarīšanu ... |
|
|
|
pieberam kājām sāli un pāris lauru lapas ... lai viss vāras, kamēr lēnā garā ņemamies ar gaļu |
|
|
|
kad vistas stilbi un fileja ir atdzisuši ... griežam visu mazos gabaliņos - fileja dos "gaišo" mīksto gaļu, stilbi "tumšo" cietāko ... |
|
|
|
papildus paņemam pāris ķiplokdaivas - "smirdēsim kopā" | |
|
|
un pildam galerta trauciņus ar zaļajiem zirnīšiem, sagriezto burkānu, olu, vistu un ķiploku | |
|
|
lejam no grāpja buljonu vistu kājas ir tieši tā manta, kas aizstās "bodēs pirkto" želatīnu un dos smeķi mantai palikušās vistu kājas varam grauzt pie alus vai MJAUUUU-MAJUUUUU kačam atdot .... |
|
|
|
piepildam trauciņus ... | |
|
|
un apvelkam ar pārtikas plēvi - tas, lai "svešas" smakas nesagrābj ... liekam ledusskapī "uz nakti" ... |
|
|
|
Brokastu rītā ... Štengra melna kapija un mini vistas galertiņš ... NJAMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAA |
|
|
|
Baltā un tumšā vistas gaļa, olas, zaļbarība, zirnīši un patiesi īsta želeja ... | |
Resnulis Bonga ir vistu kājas paēdis ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |