www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vistas kāju galerts
 
Sagribējās pie rīta kapijas piekost kādu vieglu uzēdienu ....
un kas var būt maigāks par vistas galertiņu ? tāds drebelīgs gaļas kumoss uz dakšiņas ...

Vistas galertu taisot parasti (lasam simc no simc) ieteikumiem ir: novārot vistu, piebērt palikušajam buljonam želatīnu - kamdēļ ? jo ļauži nesaprot gaļu ...
Man nav nekas pret želatīnu - tā ir laba un derīga lieta marinādēs ... bet aizstāt īstu gaļas buljona recekli ar želatīna mākslīgo stingumu ir Nipareizi - želatīns ir tas pats kaulu saistvielu produkts, bet bez pilnīgi nekādas garšas un neko galerta "smeķim" tas nedod, kā tikai recekli.

Lai nu ko teiktu, bet šķidrs buljons, mākslīgi ar želatīnu pagatavots receklī, ir bezgaršīgs  - tamdēļ šoreiz gatavojam īstu un tīru mantu ...

kādos gaļas audos ir max dabīgā želatīna saturs - kājās! Tamdēļ arī pērkam vistu kājas buljona pamatam...

ķeramies klāt ...
 
Vistas kāju galerts
 
Akcija
 
uz 5l grāpi vajadzīgs :
1. vistas kājas kādi grami 800simc - buljonam
2. vistas stilbi grami 300ts - "tumšajai" gaļai
3. vistas fileja grami 300ts - "gaišajai" gaļai
4. burkāni - smeķim
5. zirnīši  - piedevai
6. sīpoli - garšai
7. ķiploks - smāķim
8. pārīts pautu - ņammai
fonā pētersīlis zaļbarībai, melnie pipari, smaržīgie pipari, lauru lapas, sāls


Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic vistas kāju kvalitātes pārbaudi ...
 
Vistas kāju galerts
 
rūpīgi noskalojam vistu kājas
 
Vistas kāju galerts
 
metam kājas, stulbus, fileju grāpī un ūdeni pa virsu - max uguni apakšā ...
 
Vistas kāju galerts
 
sagaidam, kad viss uzvāras un uzdod lērumu ar putām ....
 
Vistas kāju galerts
 
lejam vārījumu izlietnē - grāpi izskalojam un gaļu rūpīgi nomazgājam zem tekoša ūdens ...

kam to jipīšanos vajag ? lai vistas buljons būtu pēc iespējas dzidrāks ...
 
 Vistas kāju galerts
 
vistu atkal grāpī un ūdeni pa virsu ...
 
Vistas kāju galerts
 
kamēr svaigais vistas bujona ūdens uzvāras, sagatavojam garšvielas

burkāni, pāris sīpoli ar nogrieztām saknēm, melnie pipari, smaržīgie pipari un lauru lapas
 
Vistas kāju galerts
 
kad nomainītais vistas ūdens uzvāras, vēl mazliet nāk putas - bet jau baltākas ...

visu smeļam ar putukaroti nost ...
 
Vistas kāju galerts
 
melnos un smaržigos piparus, burkānu un sīpolus metam klāt ...

lauru lapas atstājam pēčākam laikam

tagad ir laiks uzņemt tāmeri uz apaļu stundu  
un uzgriezt "uguni" uz minimālu vārīšanu - teiksim elektroplītij griežam 2/3 no 6 ...

jo ideja ir tur, ka lēni vārot, buljons ir dzirs - ātri vārot buljons paliek pienaini duļķains
 
Vistas kāju galerts
 
laiku pa laikam pārbaudam ar putu karoti, vai nav kāda draza pacēlusies virspusē ...
 
Vistas kāju galerts
 
paralelizējot darbības procesus - uzvāram 10min burbuļojot cietus pautus
 
Vistas kāju galerts
 
pēc stundas vārīšanās, vistas stilbi un fileja ir gatava ...
 
Vistas kāju galerts
 
izņemam no grāpja vistas stilbus, fileju un vienu brukānu - to sagriezīsim bļodiņās

lai viss atdziest

vistu kājas lai turpina vārīties - tad dos kreptīgāku želeju un nesabremzēs padarīšanu ...
 
Vistas kāju galerts
 
pieberam kājām sāli un pāris lauru lapas ...

lai viss vāras, kamēr lēnā garā ņemamies ar gaļu 
 
Vistas kāju galerts
 
kad vistas stilbi un fileja ir atdzisuši ...

griežam visu mazos gabaliņos - fileja dos "gaišo" mīksto gaļu, stilbi "tumšo" cietāko ... 
 
Vistas kāju galerts
 
papildus paņemam pāris ķiplokdaivas - "smirdēsim kopā"
 
Vistas kāju galerts
 
un pildam galerta trauciņus ar zaļajiem zirnīšiem, sagriezto burkānu, olu, vistu un ķiploku
 
Vistas kāju galerts
 
lejam no grāpja buljonu 

vistu kājas ir tieši tā manta, kas aizstās "bodēs pirkto" želatīnu un dos smeķi mantai 

palikušās vistu kājas varam grauzt pie alus vai MJAUUUU-MAJUUUUU kačam atdot ....
 
Vistas kāju galerts
 
piepildam trauciņus ...
 
Vistas kāju galerts
 
un apvelkam ar pārtikas plēvi - tas, lai "svešas" smakas nesagrābj ...

liekam ledusskapī "uz nakti" ...
 
Vistas kāju galerts
 
Brokastu rītā ...

Štengra melna kapija un mini vistas galertiņš ... NJAMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAA
 
Vistas kāju galerts
 
Baltā un tumšā vistas gaļa, olas, zaļbarība, zirnīši un patiesi īsta želeja ...
 
Vistas kāju galerts
 
 
Resnulis Bonga ir vistu kājas paēdis ... 
  
Vistas kāju galerts
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv