www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vistas šašliks
 
Ciemojoties Ludzā topu norīkots pie dārza sakopšanas darbiem ...
Jātiekot vaļā no ābeļu zariem - a ko tur domāt ? špicku klāt un lai svilst tā zaru kaudze ...

a ja reiz ir ugunskurs - tad būs arī ogles
a ja reiz ir ogles - tad šašliku uztaisīt ir svēta lieta ...
 
Vistas šašliks
 
Vistas šašliks - var droši apgalvot ka viens no populārākajiem šaslikiem, ja ne pats populārākais ...
Tirgojas praktiski visos veikalos "kulifona iepakojumos",
bet kulifonona šašliks ir kulifona šašliks - ja jau taisa, tad taisa savu un "kā vajag".

Kas ir labi vistas šaslikam ? - nav nekas ilgi jāmarinē, jo vistas gaļa ir maiga un ļoti ātri "savelk" garšvielas.
Kas ir slikti vistas šašlikam ? - "veikala vistas" praktiski ne pēc kā negaršo un voncī pēc "zivju kombikorma".

Pirmkārt kas no vistas der šaslikam ? tikai un vienīgi stilbi ar šķiņķi, aizmirstam par fileju.
Filejas gabals jau pats par sevi ir sauss un virs oglēm karsējoties no tā izcepināsies laukā pēdējā sula rezultātā dodot sausu bezgaršīgu gaļas gabalu, tamdēļ šašlikam nekādas "baltās" gaļas, tikai šķiņķis un stilbi.

Otrkārt "veikala vistas" gaļu nākas uzprišināt un te palīdz tāda lieta kā kivi.
Šais zaļajos bumbuļos ir kaučkāds tur enzīns-hrenzīns, lai nu pārtikas biologi to zinātniski skaidro, bet doma tāda, ka kivi "sašķeļ" gaļu padarot to ārkārtīgi maigu.

Nu ko - kamēr zari svilst ...
  
Vistas šašliks
 
Akcija
 
Sastāvdaļas trejām nelielām porcijām:

pieci vistas stilbi ar šķiņkiem - pamatam
liels sīpols, citrons un divi kivi - marinādei
visdažādākie pipari kādus nu vien gribam - garšvielu buķetei
saldais krējums - mērcei
tomāts, lociņi, skābais krējums - zaļabarības salātam ko "a ja nu gribas" šašlikam klāt var piekost
a kur sāls ? a sāls kā jau parasti pašās beigās ...



smalki sagriežam sīpolu un nolobam kivi bumbuļus
 
Vistas šašliks
 
Liekam kivi un sīpolu bļodā un beram klāt kādu "ēdamkaroti" ar paša roķelēm stampātu garšvielu maisījuma

melnie pipari, sarkanie pipari, paprikas pulveris, čilī, raudene, koriandrs - da jaucam kas pašiem garšo...
 
Vistas šašliks
 
Griežam visu cepšanas gabalos ...

Novelkam vistas gabaliem ādu - kamdēļ ādu nost ?
Tam nav nekāda sakara ar bābiešžurnālu dietalogu muldēšanu par ādas kaitīgumu, vienkārši gaļa marinēsies tikai pāris stundas "kamēr zari ugunskurā sadeg" un mumsim ir vajadzīgs lai gaļa būtu plika un pagūtu "pa fikso" no marinādes sasūkt visus labumus sevī.

Novelkam ādu kā zeķi no stilba nost ...
 
Vistas šašliks
 
Pārcērtam vistas stilba kaulu pie apakšas pušu tā lai āda ar visu skrimšļa daļu ir nost ...
un apgriežam gaļu "līdz kaulam" visriņķī ap stilba locītavu
 
Vistas šašliks
 
Novelkam no palikušā stilba kaula daļas gaļu nost - sanāks tāds gaļas "gredzens"
un izgriežam no šķiņka daļas kaulu laukā lai paliek tīra atkaulota daļa

izklausas sarežģīti bet nekā tur tāda nav viss notiek ļoti ātri un prasti ...

skatam bildē - stilba gaļas gredzens un atkaulotais gabals apakšā
auKšpusē stilba kaula gals ar ādu un no gaļas izgraizītais šķiņka kauls ... 
 
Vistas šašliks
 
gaļu rūpīgi samaisam sīpolos, garšvielās un kivi līdz tam brīdim kamēr kivi "izšķīst pļurzā"
uzspiežam citronu vieglam skābumam

sāli patreiz neliekam, jo sāls no gaļas sulu "izvelk laukā", a mumsim vajag lai gaļa marinādes labumus "sasūc sevī"

un lai viss stāv pāris stundas maliņā ... Tikmēr ja ir gribēšana varam iejaukt lociņtomātkrējumsalātus ...
 
Vistas šašliks
 
Kad pāris stundas ir pagājušas un ugunskurā ir palikušas tikai karstas ogles ...

pieberam beidzot šašlikam sāli cik_nu_kuram_prasas un liekam gaļu cepšanas redelē vai maucam uz iesmiem ...
Es slinks būdams vienmēr dodu priekšroku redelei - mazāks čakars ar grozīšanu un nav jāuzmanas vislaik, ka kāds gabals no iesma noļurinas kā puņķis ...
 
Vistas šašliks
 
Grills, mangals ? phe ... divas kastes, trubas un cepinātava gatava !
te galvenais lai uguns nav, bet ir karstums tāds, ka roku nevar pat pāris sekundes noturēt ...

gaļu virs oglēm un atiet cepināšana
uzmanamies, jo vistas gaļa mēdz ļoti ātri piedegt
tamdēļ esam tur pat blakus lai var fiksi redeli apgriezt uz otru pusi riņķī ...
 
Vistas šašliks
 
Paralēli gaļas cepšanai uzmargojam asāku piparmērci

liekam oglēs čugunpannu un apgrauzdējam tajā sastampātus piparus - tas "atvērs aromu"
 
Vistas šašliks
 
Lejam saldo krējumu pār aprauzdētajiem pipariem un laiku pa laikam maisam ļaujot visam "sabiezēt"
 
Vistas šašliks
 
Cepšanas laiku viennozīmīgi pateikt nevar - te viss no karstuma, vistas gabalu lieluma un mēnessfāzes karājas, 
bet par "vidējo aritmētisko" var uzskatīt 20 min ...

Kad mērce ir sabiezējusi un šašlika gabali ir zeltaini ...
 
Vistas šašliks
 
Šašliku uz šķīvja, zaļumus klāt un piparmērci lejam sidraba mērčutraukā ...
 
Vistas šašliks
 
Sulīgs un ārkārtīgi maigs vistas šašliks ...
 
Vistas šašliks
 
 
Procesu uzraudzīja namamāte Beka ...
 
Vistas šašliks
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv