www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vistas šašliks | |
Ciemojoties Ludzā topu norīkots pie dārza sakopšanas darbiem
... Jātiekot vaļā no ābeļu zariem - a ko tur domāt ? špicku klāt un lai svilst tā zaru kaudze ... a ja reiz ir ugunskurs - tad būs arī ogles a ja reiz ir ogles - tad šašliku uztaisīt ir svēta lieta ... |
|
Vistas šašliks - var droši
apgalvot ka viens no populārākajiem šaslikiem, ja ne pats
populārākais ... Tirgojas praktiski visos veikalos "kulifona iepakojumos", bet kulifonona šašliks ir kulifona šašliks - ja jau taisa, tad taisa savu un "kā vajag". Kas ir labi vistas šaslikam ? - nav nekas ilgi jāmarinē, jo vistas gaļa ir maiga un ļoti ātri "savelk" garšvielas. Kas ir slikti vistas šašlikam ? - "veikala vistas" praktiski ne pēc kā negaršo un voncī pēc "zivju kombikorma". Pirmkārt kas no vistas der šaslikam ? tikai un vienīgi stilbi ar šķiņķi, aizmirstam par fileju. Filejas gabals jau pats par sevi ir sauss un virs oglēm karsējoties no tā izcepināsies laukā pēdējā sula rezultātā dodot sausu bezgaršīgu gaļas gabalu, tamdēļ šašlikam nekādas "baltās" gaļas, tikai šķiņķis un stilbi. Otrkārt "veikala vistas" gaļu nākas uzprišināt un te palīdz tāda lieta kā kivi. Šais zaļajos bumbuļos ir kaučkāds tur enzīns-hrenzīns, lai nu pārtikas biologi to zinātniski skaidro, bet doma tāda, ka kivi "sašķeļ" gaļu padarot to ārkārtīgi maigu. Nu ko - kamēr zari svilst ... |
|
Sastāvdaļas trejām nelielām porcijām: pieci vistas stilbi ar šķiņkiem - pamatam liels sīpols, citrons un divi kivi - marinādei visdažādākie pipari kādus nu vien gribam - garšvielu buķetei saldais krējums - mērcei tomāts, lociņi, skābais krējums - zaļabarības salātam ko "a ja nu gribas" šašlikam klāt var piekost a kur sāls ? a sāls kā jau parasti pašās beigās ... smalki sagriežam sīpolu un nolobam kivi bumbuļus |
|
Liekam kivi un sīpolu bļodā un beram klāt kādu "ēdamkaroti"
ar paša roķelēm stampātu garšvielu maisījuma melnie pipari, sarkanie pipari, paprikas pulveris, čilī, raudene, koriandrs - da jaucam kas pašiem garšo... |
|
Griežam visu cepšanas gabalos ... Novelkam vistas gabaliem ādu - kamdēļ ādu nost ? Tam nav nekāda sakara ar bābiešžurnālu dietalogu muldēšanu par ādas kaitīgumu, vienkārši gaļa marinēsies tikai pāris stundas "kamēr zari ugunskurā sadeg" un mumsim ir vajadzīgs lai gaļa būtu plika un pagūtu "pa fikso" no marinādes sasūkt visus labumus sevī. Novelkam ādu kā zeķi no stilba nost ... |
|
Pārcērtam vistas stilba kaulu pie apakšas pušu tā lai āda ar
visu skrimšļa daļu ir nost ... un apgriežam gaļu "līdz kaulam" visriņķī ap stilba locītavu |
|
Novelkam no palikušā stilba kaula daļas gaļu nost - sanāks
tāds gaļas "gredzens" un izgriežam no šķiņka daļas kaulu laukā lai paliek tīra atkaulota daļa izklausas sarežģīti bet nekā tur tāda nav viss notiek ļoti ātri un prasti ... skatam bildē - stilba gaļas gredzens un atkaulotais gabals apakšā auKšpusē stilba kaula gals ar ādu un no gaļas izgraizītais šķiņka kauls ... |
|
gaļu rūpīgi samaisam sīpolos, garšvielās un kivi līdz tam
brīdim kamēr kivi "izšķīst pļurzā" uzspiežam citronu vieglam skābumam sāli patreiz neliekam, jo sāls no gaļas sulu "izvelk laukā", a mumsim vajag lai gaļa marinādes labumus "sasūc sevī" un lai viss stāv pāris stundas maliņā ... Tikmēr ja ir gribēšana varam iejaukt lociņtomātkrējumsalātus ... |
|
Kad pāris stundas ir pagājušas un ugunskurā ir palikušas
tikai karstas ogles ... pieberam beidzot šašlikam sāli cik_nu_kuram_prasas un liekam gaļu cepšanas redelē vai maucam uz iesmiem ... Es slinks būdams vienmēr dodu priekšroku redelei - mazāks čakars ar grozīšanu un nav jāuzmanas vislaik, ka kāds gabals no iesma noļurinas kā puņķis ... |
|
Grills, mangals ? phe ... divas kastes, trubas un cepinātava
gatava ! te galvenais lai uguns nav, bet ir karstums tāds, ka roku nevar pat pāris sekundes noturēt ... gaļu virs oglēm un atiet cepināšana uzmanamies, jo vistas gaļa mēdz ļoti ātri piedegt tamdēļ esam tur pat blakus lai var fiksi redeli apgriezt uz otru pusi riņķī ... |
|
Paralēli gaļas cepšanai uzmargojam asāku piparmērci liekam oglēs čugunpannu un apgrauzdējam tajā sastampātus piparus - tas "atvērs aromu" |
|
Lejam saldo krējumu pār aprauzdētajiem pipariem un laiku pa laikam maisam ļaujot visam "sabiezēt" | |
Cepšanas laiku viennozīmīgi pateikt nevar - te viss no
karstuma, vistas gabalu lieluma un mēnessfāzes karājas,
bet par "vidējo aritmētisko" var uzskatīt 20 min ... Kad mērce ir sabiezējusi un šašlika gabali ir zeltaini ... |
|
Šašliku uz šķīvja, zaļumus klāt un piparmērci lejam sidraba mērčutraukā ... | |
Sulīgs un ārkārtīgi maigs vistas šašliks ... | |
Procesu uzraudzīja namamāte Beka ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |