www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Viltotais zaķis | |
Sen senos laikos vāczemē ... bij muižkungi noprihvatizējuši visus mežus un prastajiem ļaužiem bij liegts tajos medīt ... a medījumu celt svētku galdā ta gribējās - un tapa radīts cepetis vārdā "Falscher Hase", jebšu viltotais zaķis. Kā jau "tautas receptei" kanoniski stingras receptūras nav, taču receptes "kodols" ir gadu simtos optimāli noslīpēts. Galvenais ir "izprast fišku", ka viltotais zaķis nav nekāda "liela kotlete" !!! Diemžēl internets ir pilns ar totālu lažu "paņēmām koltlešmasu, iebāzām cepenē un zaķis gatavs" - "vaīīī cik vienkārši" uhu kā tad ... un tad brīnās, ka sauss gaļas blāķis vien sanāk - tphu ... Viltotais zaķis prasa ieguldīt tajā darbu un laiku - bet tas ir tā vērts. Atvēlam laiku, izvēzējam roķeles un ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas diviem zaķiem: 1. 300grami liellopa gaļas, meklējam bez cīpslām 2. 300grami cūkgaļas, ideāli der taukumainā kakla karbonāde 3. 200grami vistas filejas 4. 50grami speķa 5. divas kūpināta bekona šķēļu pakas 6. sešas paipalu olas 7. viena vistas ola 8. viens sīpols 9. ķiploka daiviņa 10. marinēts gurķis 12. burkāns 13. liela baltmaizes šķēle 14. šļurka piena 15. asas sinepes 16. pētersīļa laksti 17. melnie pipari, paprikas pulveris, rozmarīns, romas ķimenes, sāls papildus piedevai burkāns un kāds puravs ... |
|
pirmkārt ir "jāsaprot gaļa" - viltotais zaķis par to arī tiek
par zaķi dēvēts, ka no "mājas lopiem" tiek veidots medījumveida cepetis. Šeit būtiskākā loma ir kvalitatīvā lielopa un cūkgaļas maltās masas pamatā, ko papildina sausā vistas fileja ar izkausētā speķa taukus sasūkušo sīpolu un burkānu. Savukārt bekons spēlē "ādas lomu" saturot formu un olas te ir kā "medījuma vēdera" pildījums. Aizmirstam par "veikalu malto gaļu" - no tām sūdmasām nekas nesanāks - tikai un vienīgi pašu rociņām malta gaļa. Bekonu cenšamies atrast vienu treknāku, otru meklējam maksimāli lielas "taisnstūrveida" formas gabalos, negribas jau svešos reklamēt, bet spāņu bekons ir kā radīts "apvalkam". Patiesībā nav pat ko izgudrot divriteni - šai receptei vienīgā daudz maz vaļība ir apspēlēt garšvielas, kas "pagriež" mājas lopu gaļas garšu uz meža pusi. Rozmarīns un romas ķimenes ir "labs pamats", ja citam prasas ko specifiskāku, piemēram, timiānu a_bet_lūgtum - te brīva vieta improvizācijai ... Novāram trejas minūtes sešas paipalu olas, atdzesējam, nolobam ... |
|
Sagriežam mazos gabaliņos sīpolu, burkānu, ķiplokdaivu un speķi ... | |
Vispirms vidējā karstumā izkausējam no speķa taukus - gruzdus atstājam tie piedos "kraukšķi" ... | |
Liekam taukos sīpolu, ķiploku un speķi ... | |
Pannai vāku virsū un minūtes desmit, vidējā karstumā, laiku pa laikam maisot, izsutinam sīpolu un burkānu ... | |
Ideja ir panākt, ka sīpols un burkāns "sasūc taukus" - šī
masa būs tā kas dos gan garšu, gan tauku bāzi, kas garantēs cepeša stingrību aukstā veidā to lietojot ... |
|
Aplejam baltmaizes šķēli ar pienu un liekam malā "lai izmirkst" | |
Pienācis laiks samalt gaļu ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic gaļas kvalitātes pārbaudi. |
|
Griežam liellopu, cūci un vistas fileju malšanai piemērotos
gabalos ... Ja trāpas kāda "supercīpla" to izgriežam ... |
|
Štellējam simtu gadus veco Bolinders gaļasmašīnu un atiet
malšanas darbs Dažreiz kļūdaini min, ka gaļa jāpārmaļ divreiz - tas ir galīgi garām - gaļu maļam tikai vienu reizi gaļai ir jābut "graudaini irdenai" ja mals 2x, tad sanāks stingra pastēte kas viltotajam zaķim galīgi neder ... |
|
Nomizojam vienu marinētu gurķi, izgriežam tam sēklotni un
sagriežam maziņos kubiciņos šie gurķa kubiņi dos īpatnēju "piesitienu" ... |
|
Nolobam no pētersīļa lakstiem lapas un smalki sakapājam ... | |
Apvienojam visu kopā : treju veidu maltā gaļa pienā izmirkusī baltmaize apceptie sīpoli, burkāni un speķis kapātie pētersīļi marinētā gurķa kubiņi paprikas pulveris tējkarote sinepju viena ola svaigi stampāti melnie pipari ar mazliet rozmarīnu un romas ķimenēm kārtīga šķipsa sāls |
|
Visu rūpīgi samaisam, bet iztiekam bez fanātiskas masas
spaidīšanas un dauzīšanas šīs nav kotletes un masai ir jābūt irdeni vieglai nevis stingrai ! dalam masu divās daļās lai sanāk divi zaķi - vienu var pasniegt siltā veidā, otrs nākamajai dienai kā aukstā uzkoda |
|
Noklājam foliju - uz tās būs vieglāk "vīkstīt zaķi bekonā" veram vaļā abas bekona pakas vietējo "šķībo, griezo" bekonu izmantojam pamatam, izklājam pusi no bekona pakas taisnstūrveida pamatslānī |
|
Liekam ceturto daļu, tas ir "puses pusi", gaļas masas uz
pamatslāņa "laivveida" formā pa vidu rindā saliekam trejas paipalu olas |
|
ar nākamo gaļas masas "puses pusi" apsedzam olas un stigri saspaidam lai izveidojas "ķieģelis" | |
Apsedzam gaļu no virspuses ar bekona šķēlēm nedaudz tās
pārsedzot vienu virs otras tā lai nekur nespīzdētu maltā gaļa cauri |
|
Pabāžam virspuses bekona plākšņu galus zem pamatslāņa un
liekam cepamtraukā Pievēršam uzmanību, ka bekons nav cieši notīts ap gaļu, bet veido diezgan brīvu apvalku, "tas nav gļuks tā ir fīče" - tā tam ir jābūt, jo cepot bekona plāksnes sarausies un "savilks" gaļas pildījumu, ja notīs par ciešu, tad cepoties zaķis izjuks un būs "dirsā darbs un materiāli" |
|
saliekam sagrieztu burkānu un puravu ap zaķa gabaliem cepoties zaķis "atdos sulu" un zaļbarība tajā izcepsies perfekti mīksta uzkarsējam cepeškrāsni uz 190C un liekam cepamtrauku iekšā uz apaļu stundu |
|
Pēc stundas ņemam zaķus no cepenes laukā aplaistam zaķus ar buljonu no cepamtrauka dibena - tas piedos izteiksmīgāku spīzdumu ... ēdams nost gan karstā veidā, gan atdzisis kā "viegla uzkoda" |
|
uz šķīvja ... | |
Sulīga, irdena un aromātiska gaļa zeltainā bekona apvalkā - tāds lūk ir īstens viltotais zaķis ! | |
Zaķis ? Viltotais ? un tamdēļ Mani bij' jāmodina ? ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |