www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Viltotais zaķis
 
Sen senos laikos vāczemē ...
bij muižkungi noprihvatizējuši visus mežus un prastajiem ļaužiem bij liegts tajos medīt ...
a medījumu celt svētku galdā ta gribējās - un tapa radīts cepetis vārdā "Falscher Hase", jebšu viltotais zaķis.

Kā jau "tautas receptei" kanoniski stingras receptūras nav, taču receptes "kodols" ir gadu simtos optimāli noslīpēts.

Galvenais ir "izprast fišku", ka viltotais zaķis nav nekāda "liela kotlete" !!!
Diemžēl internets ir pilns ar totālu lažu "paņēmām koltlešmasu, iebāzām cepenē un zaķis gatavs" - "vaīīī cik vienkārši"
uhu kā tad ... un tad brīnās, ka sauss gaļas blāķis vien sanāk - tphu ...

Viltotais zaķis prasa ieguldīt tajā darbu un laiku - bet tas ir tā vērts.

Atvēlam laiku, izvēzējam roķeles un ķeramies lietai klāt ...
 
Viltotais zaķis
 
Akcija
 
Sastāvdaļas diviem zaķiem:
1. 300grami liellopa gaļas, meklējam bez cīpslām
2. 300grami cūkgaļas, ideāli der taukumainā kakla karbonāde
3. 200grami vistas filejas
4. 50grami speķa
5. divas kūpināta bekona šķēļu pakas
6. sešas paipalu olas
7. viena vistas ola
8. viens sīpols
9. ķiploka daiviņa
10. marinēts gurķis
12. burkāns
13. liela baltmaizes šķēle
14. šļurka piena
15. asas sinepes
16. pētersīļa laksti
17. melnie pipari, paprikas pulveris, rozmarīns, romas ķimenes, sāls
papildus piedevai burkāns un kāds puravs ...

pirmkārt ir "jāsaprot gaļa" - viltotais zaķis par to arī tiek par zaķi dēvēts,
ka no "mājas lopiem" tiek veidots medījumveida cepetis.
Šeit būtiskākā loma ir kvalitatīvā lielopa un cūkgaļas maltās masas pamatā,
ko papildina sausā vistas fileja ar izkausētā speķa taukus sasūkušo sīpolu un burkānu.
Savukārt bekons spēlē "ādas lomu" saturot formu un olas te ir kā "medījuma vēdera" pildījums.

Aizmirstam par "veikalu malto gaļu" - no tām sūdmasām nekas nesanāks - tikai un vienīgi pašu rociņām malta gaļa.
Bekonu cenšamies atrast vienu treknāku, otru meklējam maksimāli lielas "taisnstūrveida" formas gabalos, negribas jau svešos reklamēt, bet spāņu bekons ir kā radīts "apvalkam".

Patiesībā nav pat ko izgudrot divriteni - šai receptei vienīgā daudz maz vaļība ir apspēlēt garšvielas, kas "pagriež" mājas lopu gaļas garšu uz meža pusi. Rozmarīns un romas ķimenes ir "labs pamats", ja citam prasas ko specifiskāku, piemēram, timiānu a_bet_lūgtum - te brīva vieta improvizācijai ...

Novāram trejas minūtes sešas paipalu olas, atdzesējam, nolobam ...
  
Viltotais zaķis
 
Sagriežam mazos gabaliņos sīpolu, burkānu, ķiplokdaivu un speķi ...
 
Viltotais zaķis
 
Vispirms vidējā karstumā izkausējam no speķa taukus - gruzdus atstājam tie piedos "kraukšķi" ...
 
Viltotais zaķis
 
Liekam taukos sīpolu, ķiploku un speķi ...
 
Viltotais zaķis
 
Pannai vāku virsū un minūtes desmit, vidējā karstumā, laiku pa laikam maisot, izsutinam sīpolu un burkānu ...
 
Viltotais zaķis
 
Ideja ir panākt, ka sīpols un burkāns "sasūc taukus" - šī masa būs tā kas dos gan garšu,
gan tauku bāzi, kas garantēs cepeša stingrību aukstā veidā to lietojot ...
 
Viltotais zaķis
 
Aplejam baltmaizes šķēli ar pienu un liekam malā "lai izmirkst"
 
Viltotais zaķis
 
Pienācis laiks samalt gaļu ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic gaļas kvalitātes pārbaudi.
 
Viltotais zaķis
 
Griežam liellopu, cūci un vistas fileju malšanai piemērotos gabalos ...

Ja trāpas kāda "supercīpla" to izgriežam ...
 
Viltotais zaķis
 
Štellējam simtu gadus veco Bolinders gaļasmašīnu un atiet malšanas darbs

Dažreiz kļūdaini min, ka gaļa jāpārmaļ divreiz - tas ir galīgi garām - gaļu maļam tikai vienu reizi
gaļai ir jābut "graudaini irdenai" ja mals 2x, tad sanāks stingra pastēte kas viltotajam zaķim galīgi neder ...
 
Viltotais zaķis
 
Nomizojam vienu marinētu gurķi, izgriežam tam sēklotni un sagriežam maziņos kubiciņos

šie gurķa kubiņi dos īpatnēju "piesitienu" ...
 
Viltotais zaķis
 
Nolobam no pētersīļa lakstiem lapas un smalki sakapājam ...
 
Viltotais zaķis
 
Apvienojam visu kopā :

treju veidu maltā gaļa
pienā izmirkusī baltmaize
apceptie sīpoli, burkāni un speķis
kapātie pētersīļi
marinētā gurķa kubiņi
paprikas pulveris
tējkarote sinepju
viena ola
svaigi stampāti melnie pipari ar mazliet rozmarīnu un romas ķimenēm
kārtīga šķipsa sāls
 
Viltotais zaķis
 
Visu rūpīgi samaisam, bet iztiekam bez fanātiskas masas spaidīšanas un dauzīšanas
šīs nav kotletes un masai ir jābūt irdeni vieglai nevis stingrai !

dalam masu divās daļās lai sanāk divi zaķi - vienu var pasniegt siltā veidā, otrs nākamajai dienai kā aukstā uzkoda
 
Viltotais zaķis
 
Noklājam foliju - uz tās būs vieglāk "vīkstīt zaķi bekonā"
veram vaļā abas bekona pakas

vietējo "šķībo, griezo" bekonu izmantojam pamatam, izklājam pusi no bekona pakas taisnstūrveida pamatslānī
 
Viltotais zaķis
 
Liekam ceturto daļu, tas ir "puses pusi", gaļas masas uz pamatslāņa "laivveida" formā

pa vidu rindā saliekam trejas paipalu olas
 
Viltotais zaķis
 
ar nākamo gaļas masas "puses pusi" apsedzam olas un stigri saspaidam lai izveidojas "ķieģelis"
 
Viltotais zaķis
 
Apsedzam gaļu no virspuses ar bekona šķēlēm nedaudz tās pārsedzot vienu virs otras
tā lai nekur nespīzdētu maltā gaļa cauri
 
Viltotais zaķis
 
Pabāžam virspuses bekona plākšņu galus zem pamatslāņa un liekam cepamtraukā

Pievēršam uzmanību, ka bekons nav cieši notīts ap gaļu, bet veido diezgan brīvu apvalku,
"tas nav gļuks tā ir fīče" - tā tam ir jābūt, jo cepot bekona plāksnes sarausies un "savilks" gaļas pildījumu,
ja notīs par ciešu, tad cepoties zaķis izjuks un būs "dirsā darbs un materiāli"
 
Viltotais zaķis
 
saliekam sagrieztu burkānu un puravu ap zaķa gabaliem
cepoties zaķis "atdos sulu" un zaļbarība tajā izcepsies perfekti mīksta

uzkarsējam cepeškrāsni uz 190C un liekam cepamtrauku iekšā uz apaļu stundu
 
Viltotais zaķis
 
Pēc stundas ņemam zaķus no cepenes laukā
aplaistam zaķus ar buljonu no cepamtrauka dibena - tas piedos izteiksmīgāku spīzdumu ...

ēdams nost gan karstā veidā, gan atdzisis kā "viegla uzkoda"
 
Viltotais zaķis
 
uz šķīvja ...
 
Viltotais zaķis
 
Sulīga, irdena un aromātiska gaļa zeltainā bekona apvalkā - tāds lūk ir īstens viltotais zaķis !
 
Viltotais zaķis
 
 
Zaķis ? Viltotais ? un tamdēļ Mani bij' jāmodina ? ...
 
Viltotais zaķis
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv