www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zelta forele
 
Ko dara letiņš kad vēji pūš ?  iet meitās - oj'to'biš'zvejā - zvejā ...

un noķeras vietējā bodē divas varavīksnes foreles - tādas sīkas, jau predefinēti izķidātas zivteles, bet ...
ko no šamajām ta īsti pagatavot ?

funktieris ir tur, ka šitās foreles ir "ar miziņu" ko nevajag atzvīņot - to ta arī apspēlēsim !

Maucam zvejā ...
 
Zelta forele
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. Divas nelielas "varavīksnes" foreles - aļa bāze
2. Buļbas - pamatmasai
3. Svieksts - takumam
4. Pētersīlis - arõmam
5. Kāda bišku pusglāze miltu - panējumam
6. Tumšs kreptīgs cukura sīrups - marinādes biezumam
7. Citrons - marinādes skābumam 
8. Vorčestras mērce - marinādes speCiFiČiskumam
9. Citronpipari - marinādes "kreptim"
10. Citrons - skābumsulai
12. Mandaļrieksti - "gala akordam"
sāls, sviests fonā ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic foreļu kvalitātes pārbaudi.
  
Zelta forele
 
Taisam foreļu marinādi - pamatlietās apspēlēt trejas garšas :
lipīgs melnais sīrups
asa vorčestras mērce
skāba citrona sula
un citronpiparu kreptīgums ...

viss te no'katra'paša'karājas ...
 
Zelta forele
 
Iesmērējam foreli "visrīņķī un apkārt"

lai stāv un nogatavinas pusstundiņu ...
 
Zelta forele
 
Nomazgājam, sagriežam un nomizojam kartupeļus !

Ko ? saki nepareiza secība ? - a vot huļi !!!
Visupirms nomazgā tupeni, TAD sagriež un tikai tad nomizo - kamdēļ ?
jo katrs mizojamais gabals, tad izaskatās kā "maziņš tupenītis" - smukākajā paskatā !
 
Zelta forele
 
Sākam smūkumu ...

Verdošu ūdeni pār mandelēm
 
Zelta forele
 
Pēc treji/pieci minūši velkam laukā mandeļriekstus un noplēšam tiem apvalku

verdošais ūdenis būs darījis savu !
 
Zelta forele
 
Metam mandeļriekstus uz pannas un apcepinam/sagrauzdējam

fiška ir tamī, ka šie rieksti uzreiz "mainīs garšu" un ģeldēs !
 
Zelta forele
 
Grauzdējot riekstus cenšamies tos "nepiededzināt" - nu ja ir kaučkur melns pleķītis ? nu i sūds ar to !
 
Zelta forele
 
Sadauzam grauzdētos mandeļriekstus pārslās - bet ne pārāk sīkās ... nu tā "uz aci"
 
Zelta forele
 
Noraunam pētersīļlakstam lapas un sasmalcinam - paši pētersīļlaksti ir metami laukā - tikai lapās ir spēks !
 
Zelta forele
 
Kad pagajušas kādas 30-40 min - nu nezinu cik ilgi ?
da tad kad buļbā iedurot dakšiņu šamā iziet curi - buļba ir mīksta !

kāšam ūdeni nost ...
 
Zelta forele
 
iemetam pie tupeņiem sviesta pikuci un visu sakratam

lai sviests vienmērīgi apņem kartupeļu malas un paši kartupeļi "sadauzas" ap grāpja malām un iegūst mīkstu "maliņu"
 
Zelta forele
 
Pētersīļa zaļbarību pa virsu un vāku aizveram, lai vēl minūtes 15mit "nogatavinās"

sviets sasūksies tupenī un būs ideāls "mīksts"  paēdiens ...
 
Zelta forele
 
Uzkarsējam pannā 100+ gramus sviestu un ...

fiksi apvārtam foreli miltos un metam cepties !
 
Zelta forele
 
No vienas puses kādas minūšas 3-5cas ...
 
Zelta forele
 
Un apcepam no otras puses ...

ja lielāka zive nu ta 2x atkārtojam procesu, bet principā forele ir ārkārtīgi "maiga zivs" un vienmēr būs gatava !
 
Zelta forele
Zivi, tupeņus uz šķīvja un uzlejam vēl "sviekstu no pannas" tas šoreiz ideāli ģeld mērces vietā
 
Zelta forele
 
Zelta forele uz šķīvja !
 
Zelta forele
 
Maiga, bet ar "izteiktu ādiņu" zive ir gatava !
 
Zelta forele
 
 
Forele saķēzīta ar medu un garšvielām ? - nu MUDAKS DIVKĀJAINAIS' !
 
Zelta forele
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv