www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pelēkie zirņi ar speķi | |
Ziemassvētki Ziemassvētki kā sniega kupena uz galvas, hops un klāt ir ... Tautas ticējumi vislaik piesauc 12mit uz galda klātus ēdienus, bet ar ko tad sākt? Kas tad ir šo svētku klasiskākais ēdiens? Protamistiski, ka pelēkie zirņi ar speķi bezgala vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens sagādājam ... |
|
vajadzīgs : 1. lielie pelēkie zirņi vai meklējam tirgū - pamatam 2. gabals žāvēta cūkas vaiga vai krūtiņas - mērcei 3. sīpoli - asumam 4. kefīrs vai rūgušpiens - uzdzeramajam garšvielas - sāls un melnie graudu pipari ķeramies klāt zirņiem ... |
|
beram zirņus bļodā un skalojam līdz ūdens ir dzidrs ... tagad par zirņu mērcēšanu kā tādu, bez mērcēšanas tāpat neiztikt, jo savādāk zirņus mīkstus nedabūs viens veids ir mērcēt tos karstā ūdeni uz kādām stundām 4rām, otrs - mērcēt aukstā ūdenī "uz nakti" te visu izšķir tāda zinātniska lieta kā pirdienspēks uz nakti mērcētiem zirņiem ievērojami samazinās pirdiena radīšanas funkcija. |
|
stundas 12-18mit nomirkuši zirņi krietni piebriest apjomos |
|
beram zirņus grāpī un kārtīgu devu auksta ūdens klāt ... uguni apakšā un sākam vārīšanas priekus |
|
kad ūdens uzvāras, nosmeļam putas ... samazinam uguni līdz nelielai burbuļošanai un vāram ... cik ilgi ? HVZ te viss karājas no zirņiem un no mērcēšanas ilguma, bet vidēji 40-60min vienkārši laiku pa laikam samaisam zirņus un pagaršojam, kad pašiem šķiet, ka gana mīksti, tad arī ņemam nost ... par sālīšanu - sāli iesaku bērt pēdējās vārīšanas minūtēs, jo pieberot sāli pašā sākumā un ūdenim novāroties, zirņi var sanākt pārsālīti |
|
kad zirņi tuvojas gatavībai, ķeramies klāt speķim un sīpoliem speķi un sīpolus ņemam "uz aci" apmēramistiski vienādos apjomos |
|
sagriežam nelielos kubiciņos speķi un smalki sakapājam sīpolu | |
kad zirņi "uz provi" ir gatavi, nokāšam tos sietā un ļaujam "notecināties" | |
uz sakarsētas pannas beram speķi, lai izkūst pirmais tauciņš | |
kad speķis viegli apcepies, speram klāt sīpolus | |
no garšvielām šeitan prasās tikai sāls un melnie pipari smalki sastampājam melno piparu graudus ... |
|
sasālam, sapiparojam gaļu un apcepjam visu, līdz sīpoli kļūst zeltaini | |
protams, šmuki jau būtu māla bļodiņas, bet kā naf, tā nav ... zirņus bļodiņā, speķi ar sīpoliem pa virsu un kefīrs, ko piedzert klāt |
|
mīksti zirņi ar tauku speķīti - njammmm | |
kas i ko ? eņģelīti logā iekāri, ja ... nu-nu ... | |
kirdih eņģelītim ... šai logā karāties var tikai Kaķis ! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |