www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zirņu kotletes | |
Ekonomikai ir jābūt ekonomiskai - tā teica viens biezuzacains onka. Arī virtuvē ir brīži, kad zini, kā tuvākās dienas laika nebūs, bet kārtīgi gribēsies paēst, tad noder laikus pagatavoti pusfabrikāti. Šī receptūra tieši gadījumiem, kad gatavošanai laika atliek maz, un nākas visu sagatavot jau iepriekš. Zirņu kotletes pildītas ar gaļu viens no klasiskākajiem "ilgajiem ēdieniem" ar saviem labumiem : vienkāršs "pašpietiekams" ēdiens, kur zirņi dod pamatmasu un gaļa sātīgumu un nevajag nekādas piedevas puspagatavots var dienām ilgi gulēt ledusskapī saceptu ir viegli ņemt uz darbu pusdienās un atliek tik atsildīt mikrenē ideāli noder "tālajiem brīvdabas" pasākumiem Iepriekšpagatavošanas laiks gan ir gana ilgs un nākas dienas divas ņemties, bet izejvielas ir elementāras. Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
kādām 6-8toņām kotletēm vajadzīgs 1. vistas kauli grami 600mts - buljonam 2. šķeltie zirņi grami 200-250 - pamatam 3. malta cūkgaļa kādi grami 250mit - pildījumam 4. sīpoli - asumam 5. burkāns - buljona vārīšanai 6. pauts - stingrībai 7. manna - masas ķēpīgumam 8. rīvmaize - panējumam sāls, pipari, smaržīgie pipari, kāds lociņš zaļbarībai Sākam ar zirņiem - ņemam gramus 200-250 un sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt "uz nakti", un atiet pirmie skalošanas darbi ... |
|
|
|
Pirmie ūdeņi būs izteikti duļķaini, skalojam kamēr ūdens dzidrs un liekam "uz nakti" mērcēties Šī nakts mērcēšana ievērojami samazina zirņa radītos pirdienpriekus. |
|
|
|
Nākamajā rītā ķeramies pie buljona vārišanas Vistas kaulus grāpī, ūdeni pa virsu un uguni apakšā. Tieši buljonā arī ir atšķirība no patiešām labi pagatavota ēdiena un "uz fikso kā stacijas bufetē" Parastie šķeltie zirņi patiesībā ir gana sīvi un "ne šis, ne tas" nav tiem nedz specifiskā krokoto zirņu salduma, nedz pelēko zirņu "štengruma". Grib' garšīgus zirņus - vāram tos buljonā, vistas kauli maksā tik pārdesmit santīmu un viena lieka vārīšanas stunda neko nemaina. |
|
|
|
Kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām nosmeļot visu drazu rūpīgi nost ... | |
|
|
Pieliekam sīpolu, burkānu, pieberam kādu smaržīgo piparu ... | |
|
|
un lai viss pie mazas-mazas uguns vāras kādu stundu ... |
|
|
|
kad stunda pagājusi, nokāšam kaulus nost - vai nu apskrubinam paši, vai dodam kačam ... | |
|
|
Divas ēdamkarotes mannas aplejam ar kādām 4-6šām ēdamkarotēm karsta buljona ... kamēr vārīsies zirņi, tikmēr manna "uzbriedīs" |
|
|
|
Liekam katlā nomērcētos zirņus, neaizmirstam tos vēl pēdējo reizi noskalot. Un lejam pāri vistas buljonu .... |
|
|
|
kad zirņi uzvāras nosmeļam no tiem radušās putas samazinam uguni un vāram apmēram 40mit minūtes ... |
|
|
|
pēc minūtēm 40mit, kad ziņi ir gandrīz/gandrīz gatavi, bet vēl nešķīst ... kāšam zirņus nost ... |
|
|
|
kamēr vāras zirņi, paralelizējam izpildes procesu, un sasmalcinam vienu sīpolu ... |
|
|
|
liekam sīpolu uz karstas pannas ... |
|
|
|
un cepinam sīpolu līdz izteiktam brūnumam, tieši tāds "sīpolgruzdums" būs tas, kas dos zirņu masai smeķi | |
|
|
kamēr viss silts ... liekam bļodā nokāstos zirņus, apceptos sīpolus, uzbriedināto mannu un vienu olu ... |
|
|
|
Atiet zirņu masas kulšanas darbi - te var "ar rokām" berzt visu vairākas reizes caur sietu, vai samalt visu caur gaļasmašīnu, vai vienkārši kult kotlešu masu ar blendera puļķi ... |
|
|
|
kuļam visu līdz viendabīgai masai. Pievienojam "cik nu prasas" sāli ... |
|
|
|
liekam zirņu masu maliņā atdzišanai, pie kam masa atdziestot kļūs ievērojami stingrāka ... | |
|
|
kamēr zirņu masa dziest pagatavojam cūkgaļas pildījumu, kāpēc cūka ? jo tā ir treknāka un dos papildus "sulīgumu" kotletēm ... uzmanamies no "cūkgaļas kotlešu masām" tajās mēdz būt sojas sūdi klāt ! pērkam malto gaļu tikai "pie sava pārdevēja" vai maļam paši ... liekam cūkgaļai klāt sakapātu sīpolloku, piparus, sāli un visu viegli samaisam nekādu ilgu dauzīšanu nevajag, pildījums ir garšīgāks ja ir irdens. |
|
|
|
ņemam zirņu masu, gaļas pildījumu, vēzējam rokas un atiet darbs ... | |
|
|
saspiežam no zirņu masas plācenīti, liekam tajā gaļas pikuci un lipinam visu rūpīgi ciet ... |
|
|
|
Pildīto kotlešu lielums un forma karājas visnotaļ kā nu kuram labāk patīk - apaļi, ovāli, da' kaut trejstūraini ... | |
rūpīgi apvārtam zirņu kotetes rīvmaizē - tā piedos pie cepšanas izteikti zeltainu garozu rīvmaize arī pasargās kotleti no sažūšanas, ja izdomāsim tās šādas pusgatavas glabāt ledusskapī ... |
|
sakarsētā pannā eļļu iekšā un liekam kotletes cepties ... | |
pēc pāris minūtēm apgriežam, lai pildījuma gaļas masa labi no visām pusēm izcepas | |
cepinam kotletes līdz tās ir izteikti zeltainas un sāk "sprakšķēt" kas liecina, ka pildījuma gaļas taukums sāk spiesties laukā |
|
uz šķīvja ! kādu tomātu smukumpiedevai un pārkaisam ar zaļbarību ... |
|
sulīgas zirņu kotletes ar irdenu gaļas pildījumu ... manta ! | |
Gaļa ? kur ?!!! |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |