www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zirņu kotletes
 
Ekonomikai ir jābūt ekonomiskai - tā teica viens biezuzacains onka.
Arī virtuvē ir brīži, kad zini, kā tuvākās dienas laika nebūs, bet kārtīgi gribēsies paēst,
tad noder laikus pagatavoti pusfabrikāti.

Šī receptūra tieši gadījumiem, kad gatavošanai laika atliek maz, un nākas visu sagatavot jau iepriekš.

Zirņu kotletes pildītas ar gaļu viens no klasiskākajiem "ilgajiem ēdieniem" ar saviem labumiem :
vienkāršs "pašpietiekams" ēdiens, kur zirņi dod pamatmasu un gaļa sātīgumu un nevajag nekādas piedevas
puspagatavots var dienām ilgi gulēt ledusskapī
saceptu ir viegli ņemt uz darbu pusdienās un atliek tik atsildīt mikrenē
ideāli noder "tālajiem brīvdabas" pasākumiem

Iepriekšpagatavošanas laiks gan ir gana ilgs un nākas dienas divas ņemties, bet izejvielas ir elementāras.

Ķeramies klāt ...
 
Zirņu kotletes
 
Akcija
 
kādām 6-8toņām kotletēm vajadzīgs
1. vistas kauli grami 600mts - buljonam
2. šķeltie zirņi grami 200-250 - pamatam
3. malta cūkgaļa kādi grami 250mit - pildījumam
4. sīpoli - asumam
5. burkāns - buljona vārīšanai
6. pauts - stingrībai
7. manna - masas ķēpīgumam
8. rīvmaize - panējumam
sāls, pipari, smaržīgie pipari, kāds lociņš zaļbarībai

Sākam ar zirņiem - ņemam gramus 200-250 un sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt "uz nakti",
un atiet pirmie skalošanas darbi ...
 
Zirņu kotletes
 
Pirmie ūdeņi būs izteikti duļķaini, skalojam kamēr ūdens dzidrs un liekam "uz nakti" mērcēties

Šī nakts mērcēšana ievērojami samazina zirņa radītos pirdienpriekus.
 
Zirņu kotletes
 
Nākamajā rītā ķeramies pie buljona vārišanas

Vistas kaulus grāpī, ūdeni pa virsu un uguni apakšā.

Tieši buljonā arī ir atšķirība no patiešām labi pagatavota ēdiena un "uz fikso kā stacijas bufetē"
Parastie šķeltie zirņi patiesībā ir gana sīvi un "ne šis, ne tas" nav tiem nedz specifiskā krokoto zirņu salduma, nedz pelēko zirņu "štengruma".
Grib' garšīgus zirņus - vāram tos buljonā, vistas kauli maksā tik pārdesmit santīmu un viena lieka vārīšanas stunda neko nemaina.
 
Zirņu kotletes
 
Kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām nosmeļot visu drazu rūpīgi nost ...
 
Zirņu kotletes
 
Pieliekam sīpolu, burkānu, pieberam kādu smaržīgo piparu ...
 
 Zirņu kotletes
 
un lai viss pie mazas-mazas uguns vāras kādu stundu ...
 
Zirņu kotletes
 
kad stunda pagājusi, nokāšam kaulus nost - vai nu apskrubinam paši, vai dodam kačam ...
 
Zirņu kotletes
 
Divas ēdamkarotes mannas aplejam ar kādām 4-6šām ēdamkarotēm karsta buljona ...

kamēr vārīsies zirņi, tikmēr manna "uzbriedīs"
 
Zirņu kotletes
 
Liekam katlā nomērcētos zirņus, neaizmirstam tos vēl pēdējo reizi noskalot.

Un lejam pāri vistas buljonu ....
 
Zirņu kotletes
 
kad zirņi uzvāras nosmeļam no tiem radušās putas

samazinam uguni un vāram apmēram 40mit minūtes ...
 
Zirņu kotletes
 
pēc minūtēm 40mit, kad ziņi ir gandrīz/gandrīz gatavi, bet vēl nešķīst ...

kāšam zirņus nost ...
 
Zirņu kotletes
 
kamēr vāras zirņi, paralelizējam izpildes procesu, un sasmalcinam vienu sīpolu ...
 
Zirņu kotletes
 
liekam sīpolu uz karstas pannas ...
 
Zirņu kotletes
 
un cepinam sīpolu līdz izteiktam brūnumam, tieši tāds "sīpolgruzdums" būs tas, kas dos zirņu masai smeķi
 
Zirņu kotletes
 
kamēr viss silts ...

liekam bļodā nokāstos zirņus, apceptos sīpolus, uzbriedināto mannu un vienu olu ...
 
Zirņu kotletes
 
Atiet zirņu masas kulšanas darbi - te var "ar rokām" berzt visu vairākas reizes caur sietu,
vai samalt visu caur gaļasmašīnu,
vai vienkārši kult kotlešu masu ar blendera puļķi ...
 
Zirņu kotletes
 
kuļam visu līdz viendabīgai masai.

Pievienojam "cik nu prasas" sāli ...
 
Zirņu kotletes
 
liekam zirņu masu maliņā atdzišanai, pie kam masa atdziestot kļūs ievērojami stingrāka ...
 
Zirņu kotletes
 
kamēr zirņu masa dziest pagatavojam cūkgaļas pildījumu, kāpēc cūka ?
jo tā ir treknāka un dos papildus "sulīgumu" kotletēm ...
uzmanamies no "cūkgaļas kotlešu masām" tajās mēdz būt sojas sūdi klāt !
pērkam malto gaļu tikai "pie sava pārdevēja" vai maļam paši ...

liekam cūkgaļai klāt sakapātu sīpolloku, piparus, sāli un visu viegli samaisam
nekādu ilgu dauzīšanu nevajag, pildījums ir garšīgāks ja ir irdens.
 
Zirņu kotletes
 
ņemam zirņu masu, gaļas pildījumu, vēzējam rokas un atiet darbs ...
 
Zirņu kotletes
 
saspiežam no zirņu masas plācenīti, liekam tajā gaļas pikuci un lipinam visu rūpīgi ciet ...
 
Zirņu kotletes
 
Pildīto kotlešu lielums un forma karājas visnotaļ kā nu kuram labāk patīk - apaļi, ovāli, da' kaut trejstūraini ...
  
Zirņu kotletes
 
rūpīgi apvārtam zirņu kotetes rīvmaizē - tā piedos pie cepšanas izteikti zeltainu garozu

rīvmaize arī pasargās kotleti no sažūšanas, ja izdomāsim tās šādas pusgatavas glabāt ledusskapī ...
 
Zirņu kotletes
 
sakarsētā pannā eļļu iekšā un liekam kotletes cepties ...
 
Zirņu kotletes
 
pēc pāris minūtēm apgriežam, lai pildījuma gaļas masa labi no visām pusēm izcepas
 
Zirņu kotletes
  
cepinam kotletes līdz tās ir izteikti zeltainas un sāk "sprakšķēt" kas liecina,
ka pildījuma gaļas taukums sāk spiesties laukā
 
Zirņu kotletes
 
uz šķīvja !
kādu tomātu smukumpiedevai un pārkaisam ar zaļbarību ...
 
Zirņu kotletes
 
sulīgas zirņu kotletes ar irdenu gaļas pildījumu ... manta !
 
Zirņu kotletes
  
 
Gaļa ? kur ?!!!
 
Zirņu kotletes
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv