www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zirņu biezputra
 
Kā gadās kā ne, uznāk brīžam nostaļģija pēc bērnībā baudītajiem ēdieniem ...
Skolas garais pusdienu starpbrīdis, kad visi barā nesas uz ēdamzāli baroties - ehhhhh sweet 80'

Viens no garšīgākajiem skolas ēdieniem man vienmēr bija zirņu biezputra, citiem atkal tieši no bērnības laikiem trauma galvā ar karotīti iecirsta, ka šī putra ir fui-pē-kaka, bet manas skolas pavāre tiešām mācēja šo mantu pagatavot un ēda visi uz urrā, tik mūžīgi gaļas mērcītei mazuma piegarša bija ...
 
Arī mūsdienās nezin kāpēc ir maldīgs priekšstats, ka zirņu biezputra ir "lētuma" ēdiens un cacas jau tādu neēd.
Tādi nu ir ļautiņi "širpotreba pakaļskrējēji", kas štrunta rjizotto slavēs, a īstenu letiņu zirni noliks līdz ar zemi.
Ar ko atšķiras kāmis no žurkas ? Tas pats vien ir, tikai kāmim PR labāks ...

Bet, kā jau parasti ir viens bet ...
Zirņu biezputras gatavošana prasa laiku un pats galvenais, lielu uzmanību - šeit visas pārgudrās receptes smagi grēko "ieber zirņus grāpī, pārlej ūdeni pēc 30 min viss gatavs - blablabla" un tad arī sanāk neēdama pļurza.

Lai īsteni izbaudītu zirni to ir jāmāk pagatavot ...

Ķeramies klāt ...
 
Zirņu biezputra
 
nelielam biezputras grāpītim vajadzīgs :

1. vistas kauli grami 600/800simts - buljonam
2. šķeltie zirņi grami 250 - pamatam
3. kūpināta krūtiņa vai speķis 250 - mērcei
4. sīpoli - asumam
5. burkāns - garšai
sāls un melnie graudu pipari


Sākam ar zirņiem - ņemam gramus 250 un sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt, un atiet skalošanas darbi ...
 
Zirņu biezputra
 
Pirmie ūdeņi būs izteikti duļķaini
 
Zirņu biezputra
 
Mainam ūdeņus un skalojam zirņus līdz ūdens ir dzidrs

Liekam bļodu maliņā uz nakti. Kamdēļ mērcēt zirņus cauru nakti nevis pāris stundiņas ?
Garšas ziņā tas neko daudz nemainīs, bet uz nakti mērcētiem zirņiem samazinās pirdienradīšanas spēks.
 
Zirņu biezputra
 
Kad zirņi ir nakti nomērcēti, jāķeras klāt vistas kaulu buljonam ...

Tieši kaulu buljons būs tas, kas dos biezputrai īsto garšu un te nekādi MagīHujagī kubiciņi nederēs, jo buljonu vajag daudz un spēcīgu.

Noskalojam vistas kaulus ...
 
Zirņu biezputra
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic vistas kaulu kvalitātes pārbaudi...
 
 Zirņu biezputra
 
un sagraizam vistas kaulus nelielos gabalos
 
Zirņu biezputra
 
lielā 5litru grāpī kaulus iekšā un ūdeni pa virsu, uguni apakšā ...
 
Zirņu biezputra
 
kamēr ūdens uzvāras, nomizojam burkānu un vienu sīpolu ... 
 
Zirņu biezputra
 
Kad ūdens uzvāras, sākas kauja ar putām - smeļam putas rūpīgi nost
 
Zirņu biezputra
 
kad putas nosmeltas, metam grāpī burkānu un sīpolu un pieberam melnos piparus
sāli klāt neliekam, jo buljons tālākajā gatavošanā taps novārīts

nogriežam uguni uz nelielu karstumu un ļaujam visam apaļu stundu vārīties "bez vāka"
 
Zirņu biezputra
 
pēc stundas taukacis pa buljona virsu vien peld un aromāts nāsij ģeld ...
 
Zirņu biezputra
 
nokāšam kaulus nost - tie visu labumu jau ir atdevuši ...
 
Zirņu biezputra
 
esam ieguvuši tīru vistas buljonu ...
 
Zirņu biezputra
 
pēdējo reizi noskalojam zirņus
 
Zirņu biezputra
 
un beram nelielā 3l katliņā iekšā ...
 
Zirņu biezputra
 
pārlejam zirņus ar buljonu, lai buljons ir apmēram treju pirkstu biezumā pa virsu ...

par daudzumiem kā tādiem ...
man šai virumā sanāca 1.5l buljona, ar ko tieši pietika 250 gramu sauso zirņu biezputras pagatavošanai, respektīvi - zirnis savāc šķidrumu apmēram 1:6
bet te daudz neko rēķināt nevajag - pamazām lejot buljonu zirņa vārījumam klāt, ja kas pāri paliks tas paliks, ja pietrūks, tad izlīdzas ar vārītu ūdeni ...
 
Zirņu biezputra
 
liekam zirņus uz vidējas uguns un sagaidam mirkli, kad buljons uzvāras ...

un atkal sākas kauja ar putām ...
 
Zirņu biezputra
 
rūpīgi nosmeļam putas nost
 
Zirņu biezputra
 
noregulējam uguni tik daudz, lai buljons tik viegli burbuļo ...

un sākas vārīšana uz stundu-pusotru, te viss no zirņu pasugas un mēness fāzes karājas,
piekam virums vislaik būs jāuzmana, bet pirmo pusstundu varam mierīgi atpūsties
 
Zirņu biezputra
 
kamēr zirņi vāras, ņemam žāvēta speķa gabalu
 
Zirņu biezputra
 
nogriežam ādu un sagriežam speķi nelielos kubuciņos
 
Zirņu biezputra
 
sagriežam nelielos gabalos kādus trejus sīpolus, lai ir apmēram tikpat, cik speķa
  
Zirņu biezputra
 
tagad pievēršamies zirņu virumam
izķeselējam kādu zirni un pagaršojam - ja zirnis vēl ir ciets un buljons ir noviris, pielejam vēl gramus 100-150 buljona klāt un turpinam vārīt ...

daram tā tikmēr, kamēr iestājas mirklis, kad zirņi ir gandrīz izšķīduši un buljona vietā virs tiem burbuļo tumīga "mērcīte", šo mirkli nedrīkst palaist garām !
 
Zirņu biezputra
 
ņemam karoti rokās un ik pa minūtei apmaisam zirņu biezeni ...

mums ir jāpanāk biezputras konsistence, kad daļa no zirņa jau ir izšķīdusi, bet maisot vēl jūtama graudainība
un, protams, jāuzmanās, ka nepiedeg - tamdēļ tikai minimālu uguni zem grāpja

tagad ir arī laiks piebērt sāli - cik nu gribam ...
 
Zirņu biezputra
 
maisam un iztvaicējam atlikušo buljona šķidrumu tik ilgi, kamēr biezputra paliek bieza krējuma konsistencē ...

tas, ka putra patreiz netur formu - tas nekas, jo ievelkoties putra paliks stingra

sviestu, pienu neko tādu klāt likt nevajag - visu darīs buljons un zirnis kā tāds

ņemam grāpi nost, vāku virsū, lai putra pastāv minūtes 5-10mit kamēr uzcepjam mērcīti
 
Zirņu biezputra
  
ķeramies klāt speķa un sīpolu mērcei ...
vai to gatavot maigāku vai riktīgāk izkarsētu - tas no katra paša karājas
man kaučkā no skolas laikiem garšo vairāk sagrauzdēta ...

uzkarsējam pannu un speķi iekšā
 
Zirņu biezputra
 
kārtīgi izkausējam taukus
 
Zirņu biezputra
 
speram taukos sīpolus ...
 
Zirņu biezputra
  
un kārtīgi apcepam, lai sīpoli kļūst tumši zeltaini
 
Zirņu biezputra
 
apmaisam zirņu biezputru  - redzam kā tā ir ievilkusies un kļuvusi stingra un formu saturoša...

tai pat laikā putra nav bezformīga pļura, bet ar izteikti nojaušamiem zirņu "bumbulīšiem"
 
Zirņu biezputra
  
biezputru uz šķīvja un mērces cepuri pa vidu ...
  
Zirņu biezputra
 
maiga buljonā vārīta zirņu biezputra, asa gaļas un sīpolu cepurīte ...
kā vecajos labajos laikos - mmmmmmmmmmmm
 
Zirņu biezputra
 
 
baltkrūtis Bonga vēro ...
 
Zirņu biezputra
  

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv