www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zirņu biezputra | |
Kā gadās kā ne, uznāk brīžam
nostaļģija pēc bērnībā baudītajiem ēdieniem ... Skolas garais pusdienu starpbrīdis, kad visi barā nesas uz ēdamzāli baroties - ehhhhh sweet 80' Viens no garšīgākajiem skolas ēdieniem man vienmēr bija zirņu biezputra, citiem atkal tieši no bērnības laikiem trauma galvā ar karotīti iecirsta, ka šī putra ir fui-pē-kaka, bet manas skolas pavāre tiešām mācēja šo mantu pagatavot un ēda visi uz urrā, tik mūžīgi gaļas mērcītei mazuma piegarša bija ... Arī mūsdienās nezin kāpēc ir maldīgs priekšstats, ka zirņu biezputra ir "lētuma" ēdiens un cacas jau tādu neēd. Tādi nu ir ļautiņi "širpotreba pakaļskrējēji", kas štrunta rjizotto slavēs, a īstenu letiņu zirni noliks līdz ar zemi. Ar ko atšķiras kāmis no žurkas ? Tas pats vien ir, tikai kāmim PR labāks ... Bet, kā jau parasti ir viens bet ... Zirņu biezputras gatavošana prasa laiku un pats galvenais, lielu uzmanību - šeit visas pārgudrās receptes smagi grēko "ieber zirņus grāpī, pārlej ūdeni pēc 30 min viss gatavs - blablabla" un tad arī sanāk neēdama pļurza. Lai īsteni izbaudītu zirni to ir jāmāk pagatavot ... Ķeramies klāt ... |
|
nelielam biezputras
grāpītim vajadzīgs : 1. vistas kauli grami 600/800simts - buljonam 2. šķeltie zirņi grami 250 - pamatam 3. kūpināta krūtiņa vai speķis 250 - mērcei 4. sīpoli - asumam 5. burkāns - garšai sāls un melnie graudu pipari Sākam ar zirņiem - ņemam gramus 250 un sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt, un atiet skalošanas darbi ... |
|
Pirmie ūdeņi būs izteikti duļķaini | |
Mainam ūdeņus un skalojam zirņus līdz ūdens ir
dzidrs Liekam bļodu maliņā uz nakti. Kamdēļ mērcēt zirņus cauru nakti nevis pāris stundiņas ? Garšas ziņā tas neko daudz nemainīs, bet uz nakti mērcētiem zirņiem samazinās pirdienradīšanas spēks. |
|
Kad zirņi ir nakti nomērcēti,
jāķeras klāt vistas kaulu buljonam ... Tieši kaulu buljons būs tas, kas dos biezputrai īsto garšu un te nekādi MagīHujagī kubiciņi nederēs, jo buljonu vajag daudz un spēcīgu. Noskalojam vistas kaulus ... |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic vistas kaulu kvalitātes pārbaudi... | |
un sagraizam vistas kaulus nelielos gabalos |
|
lielā 5litru grāpī kaulus iekšā un ūdeni pa virsu, uguni apakšā ... | |
kamēr ūdens uzvāras, nomizojam burkānu un vienu sīpolu ... | |
Kad ūdens uzvāras, sākas kauja ar putām - smeļam putas
rūpīgi nost |
|
kad putas nosmeltas, metam grāpī burkānu un sīpolu un
pieberam melnos piparus sāli klāt neliekam, jo buljons tālākajā gatavošanā taps novārīts nogriežam uguni uz nelielu karstumu un ļaujam visam apaļu stundu vārīties "bez vāka" |
|
pēc stundas taukacis pa buljona virsu vien peld un aromāts nāsij ģeld ... | |
nokāšam kaulus nost - tie visu labumu jau ir atdevuši
... |
|
esam ieguvuši tīru vistas buljonu ... | |
pēdējo reizi noskalojam zirņus | |
un beram nelielā 3l katliņā iekšā ... | |
pārlejam zirņus ar buljonu, lai buljons ir apmēram treju pirkstu biezumā pa virsu ... par daudzumiem kā tādiem ... man šai virumā sanāca 1.5l buljona, ar ko tieši pietika 250 gramu sauso zirņu biezputras pagatavošanai, respektīvi - zirnis savāc šķidrumu apmēram 1:6 bet te daudz neko rēķināt nevajag - pamazām lejot buljonu zirņa vārījumam klāt, ja kas pāri paliks tas paliks, ja pietrūks, tad izlīdzas ar vārītu ūdeni ... |
|
liekam zirņus uz vidējas uguns un sagaidam mirkli, kad buljons uzvāras ... un atkal sākas kauja ar putām ... |
|
rūpīgi nosmeļam putas nost | |
noregulējam uguni tik daudz, lai buljons tik viegli burbuļo ... un sākas vārīšana uz stundu-pusotru, te viss no zirņu pasugas un mēness fāzes karājas, piekam virums vislaik būs jāuzmana, bet pirmo pusstundu varam mierīgi atpūsties |
|
kamēr zirņi vāras, ņemam žāvēta speķa gabalu | |
nogriežam ādu un sagriežam speķi nelielos kubuciņos |
|
sagriežam nelielos gabalos kādus trejus sīpolus, lai ir apmēram tikpat, cik speķa | |
tagad pievēršamies zirņu virumam izķeselējam kādu zirni un pagaršojam - ja zirnis vēl ir ciets un buljons ir noviris, pielejam vēl gramus 100-150 buljona klāt un turpinam vārīt ... daram tā tikmēr, kamēr iestājas mirklis, kad zirņi ir gandrīz izšķīduši un buljona vietā virs tiem burbuļo tumīga "mērcīte", šo mirkli nedrīkst palaist garām ! |
|
ņemam karoti rokās un ik pa minūtei apmaisam zirņu biezeni ... mums ir jāpanāk biezputras konsistence, kad daļa no zirņa jau ir izšķīdusi, bet maisot vēl jūtama graudainība un, protams, jāuzmanās, ka nepiedeg - tamdēļ tikai minimālu uguni zem grāpja tagad ir arī laiks piebērt sāli - cik nu gribam ... |
|
maisam un iztvaicējam atlikušo buljona šķidrumu tik ilgi, kamēr biezputra paliek bieza krējuma konsistencē ... tas, ka putra patreiz netur formu - tas nekas, jo ievelkoties putra paliks stingra sviestu, pienu neko tādu klāt likt nevajag - visu darīs buljons un zirnis kā tāds ņemam grāpi nost, vāku virsū, lai putra pastāv minūtes 5-10mit kamēr uzcepjam mērcīti |
|
ķeramies klāt speķa un sīpolu mērcei ... vai to gatavot maigāku vai riktīgāk izkarsētu - tas no katra paša karājas man kaučkā no skolas laikiem garšo vairāk sagrauzdēta ... uzkarsējam pannu un speķi iekšā |
|
kārtīgi izkausējam taukus | |
speram taukos sīpolus ... | |
un kārtīgi apcepam, lai sīpoli kļūst tumši zeltaini |
|
apmaisam zirņu biezputru - redzam kā tā ir ievilkusies un kļuvusi stingra un formu saturoša... tai pat laikā putra nav bezformīga pļura, bet ar izteikti nojaušamiem zirņu "bumbulīšiem" |
|
biezputru uz šķīvja un mērces cepuri pa vidu ... | |
maiga buljonā vārīta zirņu biezputra, asa gaļas un sīpolu cepurīte ... kā vecajos labajos laikos - mmmmmmmmmmmm |
|
baltkrūtis Bonga vēro ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |