www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zirņu zupa
 
Sagribējās kaučko klasisku iz tautiskas virtuves receptūrām.
Gadu simtiem pārbaudītas vērtības, kur viss ir noslīpēts un izpīpots paaudžu paaudzēs.
Zupiņš - īstens zirņu zupiņš.

Kā jau parasti šo zupu var uztaisīt vai nu ātri vai garšīgi, tamdēļ atvēlam stundas trejas virumam.

Ķeramies klāt ...
 
Zirņu zupa
 
Akcija
 
uz lielo 5l zupasgrāpi vajadzīgs
1. cūkas ribas kādi grami 800 - buljonam
2. šķeltie zirņi grami 300 - pamatam
3. kūpināta krūtiņa arī kādi 300 grami - smeķim
4. pāris kartupeļi - masai
5. burkāni - garšai
6. sīpoli - asumam
sviests un baltmaize - piedevām
sāls un smaržīgie pipari
kāds pētersīlis zaļumam

Sākam ar zirņiem
ņemam gramus 300 un vispirms rūpīgi caurskatam vai nav kādas drazas klāt
sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt, un atiet skalošanas darbi ...
 
Zirņu zupa
 
Skalojam zirņus aukstā ūdenī, kamēr ūdens kļūst dzidrs
tagad liekam bļodu malā lai zirņi izmirkst - cik ilgi ?
te ir divi varianti:
ātrais - nomērcēt pāris stundas kamēr vāras buljons
ilgais - mērcēt "uz nakti"

garšas ziņā nakts mērcēšana neko nedos, bet ...
uz nakti nomērcētiem zirņiem ievērojami samazinās pirdienspēka funkcijas vērtība.
 
Zirņu zupa
 
ķeramies klāt buljona vārīšanai
liekam grāpī ribas putu noraušanai
 
Zirņu zupa
 
kad izlien lērums ar putām, kāšam ūdeni nost
 
Zirņu zupa
 
noskalojam ribeles vēlreiz un speram izskalotā grāpī īstajai vārīšanai ...
 
 Zirņu zupa
 
nomizojam vienu burkānu un sīpolu, kuru krusteniski iegriežam
 
Zirņu zupa
 
liekam burkānu un sīpolu grāpī, tas piedos buljonam smeķi
tagad varam pielikt arī pāris smaržīgos piparus klāt
 
Zirņu zupa
 
un liekam grāpi uz mazas uguns, lai ribiņas burbuļo stundas divas-trīs, kamēr izveidojas kreptīgs buljons... 
 
Zirņu zupa
 
Ar ko šādu zupiņu ēd kopā ?
protams ar sausiņiem - īsteniem un svaigi gatavotiem

daži gatavo maziņus, ko pat zupā var piebērt klāt
man atkal patīk lielāki tādi uz "diviem kodieniem"

ņemam batonu un sagriežam centimetrus divus biezas šķēles
 
Zirņu zupa
 
sagriežam šķēles palielos kubiciņos
 
Zirņu zupa
 
un liekam cepeškrāsnī 80C kaltēšanas režīmā uz stundām divām
 
Zirņu zupa
 
kad maizes kubiciņi sakaltuši,  iesmērējam katram kubiciņam vienu malu ar sviestu
 
Zirņu zupa
 
pagaidam kamēr sviests izkūst ...
 
Zirņu zupa
 
un ieslēdzam krāsni uz grādiem 200C
stāvam blakus un noķeram mirkli, kad sviesta maliņa sausiņiem paliek zeltaini brūna

sausiņi gatavi !
un kas par aromātu ņammmmmm
 
Zirņu zupa
 
tikmēr arī buljons ir gatavs
ņemam ribas, sīpolu, burkānu no katla laukā un ļaujam bikucīt atdzist 
 
Zirņu zupa
 
nokāšam zirņus un speram buljonā iekšā, lai vāras minūtes 40mit
 
Zirņu zupa
 
kad gaļa nedaudz atdzisusi, izņemam kaulus
 
Zirņu zupa
 
un sagriežam gaļu cik nu lielos gabalos gribam 
 
Zirņu zupa
 
beram gaļu buljonā atpakaļ, lai vāras ar zirņiem
 
Zirņu zupa
 
nomizojam kartupeļus
 
Zirņu zupa
 
smalki sagriežam un speram buljonam klāt
 
Zirņu zupa
 
pienācis laiks kūpinātai krūtiņai, nogriežam nost ādu
  
Zirņu zupa
 
un sagriežam smalkos kubiciņos
 
Zirņu zupa
 
liekam uz pannas apcepties
 
Zirņu zupa
 
cepam tik ilgi, kamēr no gaļas iztek tauki ...
 
Zirņu zupa
  
cepto gaļu speram buljonam klāt, lai viss burbuļo tālāk
 
Zirņu zupa
 
nomizojam burkānus un sīpolus
 
Zirņu zupa
 
smalki sašņikājam
 
Zirņu zupa
  
un liekam sīpolus ar burkāniem pannā gaļas taukos apcepties
 
Zirņu zupa
 
kamēr viss zeltains ...
 
Zirņu zupa
  
un beram visu klāt buljonam
  
Zirņu zupa
 
un lai zupiņš nedaudz pavāras, cik ilgi?
ja grib zupiņu tumīgāku, tad pavāra bik ilgāk, kamēr zirņi izšķīst
ja grib šķidrāku, tad var ņemt no uguns nost ātrāk

ļaujam kādu mirkli visam "ievilkties"
 
Zirņu zupa
 
pētersīlīti pa virsu, sausiņus ko piekost klāt

NJAMMMĀĀA !
 
Zirņu zupa
 
 
tusnīgais Bonga izbauda vēdera vibromasāžu
 
Zirņu zupa
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv