www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zirņu zupa | |
Sagribējās kaučko klasisku iz
tautiskas virtuves receptūrām. Gadu simtiem pārbaudītas vērtības, kur viss ir noslīpēts un izpīpots paaudžu paaudzēs. Zupiņš - īstens zirņu zupiņš. Kā jau parasti šo zupu var uztaisīt vai nu ātri vai garšīgi, tamdēļ atvēlam stundas trejas virumam. Ķeramies klāt ... |
|
uz lielo 5l zupasgrāpi
vajadzīgs 1. cūkas ribas kādi grami 800 - buljonam 2. šķeltie zirņi grami 300 - pamatam 3. kūpināta krūtiņa arī kādi 300 grami - smeķim 4. pāris kartupeļi - masai 5. burkāni - garšai 6. sīpoli - asumam sviests un baltmaize - piedevām sāls un smaržīgie pipari kāds pētersīlis zaļumam Sākam ar zirņiem ņemam gramus 300 un vispirms rūpīgi caurskatam vai nav kādas drazas klāt sagatavojam bļodu, kur zirņus mērcēt, un atiet skalošanas darbi ... |
|
Skalojam zirņus aukstā ūdenī, kamēr ūdens kļūst dzidrs tagad liekam bļodu malā lai zirņi izmirkst - cik ilgi ? te ir divi varianti: ātrais - nomērcēt pāris stundas kamēr vāras buljons ilgais - mērcēt "uz nakti" garšas ziņā nakts mērcēšana neko nedos, bet ... uz nakti nomērcētiem zirņiem ievērojami samazinās pirdienspēka funkcijas vērtība. |
|
ķeramies klāt buljona vārīšanai liekam grāpī ribas putu noraušanai |
|
kad izlien lērums ar putām, kāšam ūdeni nost | |
noskalojam ribeles vēlreiz un speram izskalotā grāpī īstajai vārīšanai ... | |
nomizojam vienu burkānu un sīpolu, kuru krusteniski
iegriežam |
|
liekam burkānu un sīpolu grāpī, tas piedos buljonam
smeķi tagad varam pielikt arī pāris smaržīgos piparus klāt |
|
un liekam grāpi uz mazas uguns, lai ribiņas burbuļo stundas divas-trīs, kamēr izveidojas kreptīgs buljons... | |
Ar ko šādu zupiņu ēd kopā ? protams ar sausiņiem - īsteniem un svaigi gatavotiem daži gatavo maziņus, ko pat zupā var piebērt klāt man atkal patīk lielāki tādi uz "diviem kodieniem" ņemam batonu un sagriežam centimetrus divus biezas šķēles |
|
sagriežam šķēles palielos kubiciņos | |
un liekam cepeškrāsnī 80C kaltēšanas režīmā uz stundām divām | |
kad maizes kubiciņi sakaltuši,
iesmērējam katram kubiciņam vienu malu ar sviestu |
|
pagaidam kamēr sviests izkūst ... | |
un ieslēdzam krāsni uz grādiem 200C stāvam blakus un noķeram mirkli, kad sviesta maliņa sausiņiem paliek zeltaini brūna sausiņi gatavi ! un kas par aromātu ņammmmmm |
|
tikmēr arī buljons ir gatavs ņemam ribas, sīpolu, burkānu no katla laukā un ļaujam bikucīt atdzist |
|
nokāšam zirņus un speram buljonā iekšā, lai vāras minūtes 40mit | |
kad gaļa nedaudz atdzisusi, izņemam kaulus | |
un sagriežam gaļu cik nu lielos gabalos gribam | |
beram gaļu buljonā atpakaļ, lai vāras ar zirņiem | |
nomizojam kartupeļus | |
smalki sagriežam un speram buljonam klāt |
|
pienācis laiks kūpinātai krūtiņai, nogriežam nost ādu | |
un sagriežam smalkos kubiciņos | |
liekam uz pannas apcepties | |
cepam tik ilgi, kamēr no gaļas iztek tauki ... | |
cepto gaļu speram buljonam klāt, lai viss burbuļo tālāk | |
nomizojam burkānus un sīpolus | |
smalki sašņikājam | |
un liekam sīpolus ar burkāniem pannā
gaļas taukos apcepties |
|
kamēr viss zeltains ... | |
un beram visu klāt buljonam | |
un lai zupiņš nedaudz pavāras, cik ilgi? ja grib zupiņu tumīgāku, tad pavāra bik ilgāk, kamēr zirņi izšķīst ja grib šķidrāku, tad var ņemt no uguns nost ātrāk ļaujam kādu mirkli visam "ievilkties" |
|
pētersīlīti pa virsu, sausiņus ko piekost klāt NJAMMMĀĀA ! |
|
tusnīgais Bonga izbauda vēdera vibromasāžu | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |