www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zivju galerts | |
Uznāca svētku laiks un kas par svētkiem bez klasiskām vērtībām - zivju galerta ? Kā kino klasika vēsta - "Какая гадость, какая гадость, эта ваша заливная рыба" Pacentīsimies gan šoreiz uztaisīt ko tiešām garšīgu un dabīgu, bez želatīna un citām liekām piedevām. Tīrs zivs galertiņš, pie kam šoreiz tas taps no līdakas, līdz ar to ir velti prasīt "gabaliņus", jo šamējās zivs gaļu visu ir jāizķidā "drupačās", lai tiktu vaļā no asakām. Ja izmanto kādu celāku zivi, piemēram, forele - tad var galertu gatavot no veseliem zives gabaliem. Kas būs šīs receptes sāls - a tas, ka neizmantos želatīnu un galertu veidos tikai no dabīga zivs "recekļa". Gala rezultāts būs daudz mīkstaks "triceklis", ko nevis griež "ar nazi", kā želatīna gatavotos pārlējumus, bet gan maigi nokož ar dakšiņu. Lai iegūtu dabīgu zives recekli nakas iziet trejkārša buljona vārīšanai cauri, visupirms sīkas "zivteles", tad asakas un galvas un tikai pašā galā "pamatzivs" laiku tas prasa ilgu un rēkinamies vismaz ar stundām 3-4rām, bet iegūtais "recekļa maigums" ir pūļu vērts. Nekādas citas gudrības lai sanāktu laba "zaļivnaja riba" nav - tikai un vienīgi ilgi gatavots/vairākslāņains buljons dod ņammu, un tad nebūs jāsaka klasiski "Это не заливная рыба...хрену к ней не хватает" Ķeramies klāt ... |
|
uz lielo 5l zupasgrāpi
vajadzīgs : 1. četras sīkas zivteles uz apmēram 2 kilo - pirmajam buljonam 2. laša galva un asakas uz kilo - otrajam buljonam 3. kāda līdaka un līnītis kopā uz pusotru kilo - gala smeķim 4. burkāns, sīpols - buljona garšai sāls un dabīgas zivju garšvielas maisījums bez "pastiprinātājiem" kāds pētersīlis zaļumam Pārtikas ģenerāinspektors Bonga veic zivju svaiguma pārbaudi ... |
|
Izķidājam sīkzivis izgriežam žaunas un izņemam ķeskas - zvīņas, galvas, astes - tas viss paliek, jo tas arī dod buljonam "lipekli". |
|
rūpīgi noskalojam zivteles zem tekoša ūdens ... |
|
grāpī iekšā - pusotra/divus litrus auksta ūdens virsū un atiet vārišanas prieki pie kam, ūdeni vairāk klāt nepievienosim ... |
|
Kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām, visu drazu rūpīgi nosmeļot nost ... | |
pieliekam sīpolu, burkānu un samazinam karstumu tā, lai tikai viegli buljons "kūpētu", bez izteiktas vārīšanās ļaujam visam virst vismaz stundu, vai labāk pat pusotru ... |
|
kad pusotra stunda pagājusi ķeselējam zivis laukā ... un liekam atdzist ... šis process atkārtosies trejas reizes, tamdēļ, lai lieki neatkārtotos - katras novārītās zivis noliekam uz šķīvja malīņa lai atdziest tik tāl', ka var tās brīvi ar pirkstiem ķidāt ... |
|
kā nākamā zivju porcija nāk laša galvas ar astēm - noskalojam visu, izraujam žaunas ... | |
Liekam buljonā tālāk vārīties - atkal, kad sāk putot - smeļam rūpīgi visas putas nost un uz mazas uguns vāram vismaz stundu ... |
|
tikmēr pirmā sīkzivju porcija ir atdzisusi un vienkārši "ar rociņām" izlasam ēdamos gabalus no asakām tīrus šoreiz sanāks "drupinātais" zivju galerts - ja gribam "smukus gabaliņus" tad var aizmirst par asariem, līdakām, līņiem un citām letiņu "asakzivīm" - meklējam foreles, lašus |
|
tikmēr laša galvas un asakas novārījās, kāšam tās nost un skalojam izķidātu līdaku un līni | |
lai pēdējā buljonā virst līdaciņa un līnis, minūtes 30-40mit ... tagad ir laiks pielikt sāli "cik nu prasas" šķidruma jau ir izteikti maz , bet tas ir ārkārtīgi "spēcīgs" gan aroma, gan lipeklības ziņā |
|
kamēr virst līdakas, izmeklējam no laša asakām un galvām kādu labumu ... pēc tam līdaku un līni smalki smalki izķidājam ... sagatavojam trauku, kur liksim galertu, iegriežam apakšslānī buljonā vārīto burkānu ... |
|
un vēlreiz un vēlreiz ar pirkstiem pārlasot liekam zivs gabalus galerta traukā tagad der piebērt "masai" kādu gatavo zivs garšvielu maisījumu .... līdaka ir vājprātīgi asakaina, silti iesaku vismaz divas reizes ar pirkstiem iziet cauri zivs masai lai izlasītu asakas |
|
pārlejam ar grāpja dibenā pārpalikušo buljonu ... ja gatavo cēlzivi, tad šo bulojonu var izfiltrēt caur marli, lai sanāk "caurpīdīgāks receklis" šādam "jauktajam" galertam nav jēgas ko filtrēt ... vāku virsū un ledusskapja apakšā "uz nakti" |
|
otrajā dienā galertiņu uz galda un zaļbarību klāt | |
mīksts dabīgs zivs receklis, kas pats kūst uz mēles, maiga ķidāta zivs masa .... | |
deviņos līkumos sagriezies guļ zivi paēdušais Bonga ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |