www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zivju soļanka | |
Soļanka - cik burvības ir šai vārdā ... Turpinot iesākto gaļas soļankas tēmu, šodien apskatīsim otru soļankas novirzienu - zivju soļanka. Ja gaļas soļankai svēta lieta ir nieres, tad zivju soļankai svētums ir buljons un gatavota tā tiek , obligāti, no divu veidu zivīm ! Viena zivs kalpo buljonam un biezumam, otra zivs iet uzkodas gabaliem. Tie, kas iedomājas pusstundas laikā zivju soļanku uzvārīt, nenieka nejēdz no lietas, jo zivju buljons vāras lēnām un pamatīgi ... Tātad, zivju soļankas mēdz būt divu veidu: tradicionālā - no baltas un sarkanas zivs, šo tad arī gatavosim krievu "carskaja" - kad papildus zivīm tiek likti vēži ... Piekam zivju soļankai ir jābūt biezai, tādai "lai karote iesprausta stāvētu", širpotrebā to panāk ar kartupeļu vai miltu pievienošanu, bet šoreiz apskatīsim "īstenu recepti" ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz tirgu ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. divi jūras asari - buljonam 2. laša fileja grami 300mts - uzkodai 3. skābēti gurķi ar rosolu - smeķim 4. kaperi un olīvas - piedevai 5. sīpoli - pamatam 6. burkāni - buljona garšai 7. citrons - piedevai 8. sēnes - smeķim 9. tomātu pasta - krāsai 10. pētersīļi ar saknēm - garšai 11. krējums - servēšanai garšvielas - laurulapa, pipars, sāls svieksts cepšanai ... pārtikas ģenerālinspektors Bonga atzīst visu par labu esam ... |
|
|
|
Sākam visu ar pamatlietām - buljona pagatavošanu un buljonam ņemam divus jūras asarus, vai karpas vai dajebkokogribam, bet galvenais, lai zives būtu veselas ar "galvām un asti"- tas dos īstenu smeķi izķidājam zivis un izgriežam žaunas |
|
|
|
sagriežam zivi gabalos, lai grāpī lien ... | |
|
|
liekam zivi pieclitru katlā ar kādiem trejiem litriem auksta ūdens vārīties ... | |
|
|
kamēr zivs sāk vārīties, sagatavojam buljonam divus burkānus vienu lielu sipolu un pētersīļa saknes ta kā patreiz ir "jaunais laiks", tad pētersīļa saknes ir maziņas - nācās ņemt divas "buntītes" |
|
|
|
kad ūdens uzvāras, sāk nākt putas ... |
|
|
|
izturam kauju ar putām, visu drazu rūpīgi nosmeļot ar karoti nost ... | |
|
|
speram grāpī burkānus, sīpolu, pētersīļa saknes un, lai uz mazas-mazas uguns, bez vāka, viss vāras vismaz stundu |
|
|
|
nomizojam krietnu devu ar nelieliem sīpoliem | |
|
|
sagriežam sīpolus rimbuļos ja lieli sīpoli, tad sasmalcinam jo jāievēro svētais zupas pamatlikums - visiem gabaliem jāietilpst karotē un nekas nedrīkst no tās izkrist laukā un goda kreklu notraipīt ... |
|
|
|
izkausējam pannā sviesta pikuci | |
|
|
un liekam, vidējā karstumā, sīpolus apcepties | |
|
|
līdz sīpoli kļūst zeltaini | |
|
|
Liekam sīpoliem klāt tomātu pastu | |
|
|
Kādas 2-3jas ēdamkarotes ar kaudzi |
|
|
|
visu rūpīgi samaisam un uguni noslēdzot, "zem vāka", ļaujam tomātpastai "ievilkties" sīpolos |
|
|
|
Kamēr buljons virst un sīpolsautējums ievelkas sagatavojam trejus skābētus gurķus un sēnes Te atkāpe, skābēti gurķi, protams, noder no "omas 3litru burkas", bet, ja tādas iespējas nav, tad pērkot veikalā paņemam obligāti rosoliņu klāt. Sēnes nemam nevis žampinjonus, bet meža sēnes, protams, jau labākas ir tās, ko paši esam lasījuši ... |
|
|
|
nomizojam gurķus un sagatavojam sēnes kamdēļ gurķi jāmizo? gaļas soļankā gurķi pagūst krietni novārīties un to "ādiņa" nav jūtama zivju soļanka ir daudz maigāka un te ādiņas kraukšķīgums nav vajadzīgs ... |
|
|
|
sagriežam gurķus un sēnes sīkos gabaliņos | |
|
|
un noliekam malā "lai gaida savu kārtu" | |
|
|
ņemam svaigu "sarkanas" zivs fileju, šai gadienā lasi, un trauku ar atlikušo gurķu rosolu | |
|
|
sagriežam bezasaku fileju "karotes" lieluma gabalos | |
un metam zivi "ievilkties" gurķu rosolā | |
sagatavojam olīves bez kauliem, zaļas vai melnas - kas nu pašiem garšo, un kaperus | |
kādu sauju ar olīvēm sagriežam rimbuļos un ņemam tējkarotes kaudzi ar kaperiem | |
noliekam olīvas un kaperus maliņā |
|
kad stundiņa-pusotra pagājusi, zivs buljons ir gatavs ... | |
Nokāšam buljonu smalkā sietā un ļaujam novārītai zivej atdzist, lai varētu to ar pirkstiem izķidāt "bezasaku gabalos" | |
Skatam, te ir visas zivs soļankas sastāvdaļas : novārīts buljons - kurā visu pakāpeniski sapildīsim izlobīta zivs gaļa no buljona vārījuma sarkanā zivs "iemarinēta" gurķu rosolā sagrieztas olīvas ar kaperiem sasmalcinātas meža sēnes ar nomizotiem gurķiem sīpolu sautējums ar tomātu pastu |
|
vispirms atpakaļintegrējam buljonā novārīto zivs pamatmasu | |
kad buljons uzmet burbuli, pieliekam sīpolu un tomātpastas sautējumu | |
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam gurķus ar sēnēm | |
skatam, jau zupiņa sāk "veidot krāsu" | |
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam lasi ar visu gurķu rosolu skatam kā zivs ir "izbalējusi" rosolā peldoties, bet toties ieguvusi izteiktāku garšu |
|
visu rūpīgi samaisam |
|
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam olīvas un kaperus | |
ņemam bunti ar pētersīļiem | |
Smalki sakapājam un, kad buljons uzmet burbuli, pievienojam pētersīļus virumam ... | |
Nogriežam uguni nost un ļaujam zupai iestāvēties vismaz stundiņu ... | |
Krējums, citronšķēle klāt un UZ ŠĶĪVJA ! |
|
skatam tuvumā biezu un izteiktu zivju soļanku ... NJAMMMMMMM |
|
Bonga zivi pārrijies dus svētā pusdienu miegā ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv | |
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |