www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zivju soļanka
 
Soļanka - cik burvības ir šai vārdā ...

Turpinot iesākto gaļas soļankas tēmu, šodien apskatīsim otru soļankas novirzienu - zivju soļanka.

Ja gaļas soļankai svēta lieta ir nieres, tad zivju soļankai svētums ir buljons un gatavota tā tiek , obligāti, no divu veidu zivīm ! Viena zivs kalpo buljonam un biezumam, otra zivs iet uzkodas gabaliem. Tie, kas iedomājas pusstundas laikā zivju soļanku uzvārīt, nenieka nejēdz no lietas, jo zivju buljons vāras lēnām un pamatīgi ...

Tātad, zivju soļankas mēdz būt divu veidu:
tradicionālā - no baltas un sarkanas zivs, šo tad arī gatavosim
krievu "carskaja" - kad papildus zivīm tiek likti vēži ...

Piekam zivju soļankai ir jābūt biezai, tādai "lai karote iesprausta stāvētu", širpotrebā to panāk ar kartupeļu vai miltu pievienošanu, bet šoreiz apskatīsim "īstenu recepti"

ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz tirgu ...
 
Zivju soļanka
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. divi jūras asari - buljonam
2. laša fileja grami 300mts - uzkodai
3. skābēti gurķi ar rosolu - smeķim
4. kaperi un olīvas - piedevai
5. sīpoli - pamatam
6. burkāni - buljona garšai
7. citrons - piedevai
8. sēnes - smeķim
9. tomātu pasta - krāsai
10. pētersīļi ar saknēm - garšai
11. krējums - servēšanai
garšvielas - laurulapa, pipars, sāls
svieksts cepšanai ...

pārtikas ģenerālinspektors Bonga atzīst visu par labu esam ...
  
Zivju soļanka
 
Sākam visu ar pamatlietām - buljona pagatavošanu
un buljonam ņemam divus jūras asarus, vai karpas vai dajebkokogribam, bet
galvenais, lai zives būtu veselas ar "galvām un asti"- tas dos īstenu smeķi

izķidājam zivis un izgriežam žaunas
 
Zivju soļanka
 
sagriežam zivi gabalos, lai grāpī lien ...
 
Zivju soļanka
 
liekam zivi pieclitru katlā ar kādiem trejiem litriem auksta ūdens vārīties ...
 
Zivju soļanka
 
kamēr zivs sāk vārīties, sagatavojam buljonam
divus burkānus
vienu lielu sipolu
un pētersīļa saknes

ta kā patreiz ir "jaunais laiks", tad pētersīļa saknes ir maziņas - nācās ņemt divas "buntītes"
 
Zivju soļanka
 
kad ūdens uzvāras, sāk nākt putas ...
 
Zivju soļanka
 
izturam kauju ar putām, visu drazu rūpīgi nosmeļot ar karoti nost ...
 
Zivju soļanka
 
speram grāpī burkānus, sīpolu, pētersīļa saknes

un, lai uz mazas-mazas uguns, bez vāka, viss vāras vismaz stundu
 
Zivju soļanka
 
nomizojam krietnu devu ar nelieliem sīpoliem
 
Zivju soļanka
 
sagriežam sīpolus rimbuļos

ja lieli sīpoli, tad sasmalcinam
jo jāievēro svētais zupas pamatlikums - visiem gabaliem jāietilpst karotē un nekas nedrīkst no tās izkrist laukā un goda kreklu notraipīt ...
 
Zivju soļanka
 
izkausējam pannā sviesta pikuci
 
Zivju soļanka
 
un liekam, vidējā karstumā, sīpolus apcepties
 
Zivju soļanka
 
līdz sīpoli kļūst zeltaini
 
Zivju soļanka
 
Liekam sīpoliem klāt tomātu pastu
 
Zivju soļanka
 
Kādas 2-3jas ēdamkarotes ar kaudzi
 
Zivju soļanka
 
visu rūpīgi samaisam un uguni noslēdzot, "zem vāka", ļaujam tomātpastai "ievilkties" sīpolos
 
Zivju soļanka
 
Kamēr buljons virst un sīpolsautējums ievelkas
sagatavojam trejus skābētus gurķus un sēnes

Te atkāpe, skābēti gurķi, protams, noder no "omas 3litru burkas", bet, ja tādas iespējas nav, tad pērkot veikalā paņemam obligāti rosoliņu klāt.
Sēnes nemam nevis žampinjonus, bet meža sēnes, protams, jau labākas ir tās, ko paši esam lasījuši ...
 
Zivju soļanka
 
nomizojam gurķus un sagatavojam sēnes

kamdēļ gurķi jāmizo?
gaļas soļankā gurķi pagūst krietni novārīties un to "ādiņa" nav jūtama
zivju soļanka ir daudz maigāka un te ādiņas kraukšķīgums nav vajadzīgs ...
 
Zivju soļanka
 
sagriežam gurķus un sēnes sīkos gabaliņos
 
Zivju soļanka
 
un noliekam malā "lai gaida savu kārtu"
 
Zivju soļanka
 
ņemam svaigu "sarkanas" zivs fileju, šai gadienā lasi, un trauku ar atlikušo gurķu rosolu
 
Zivju soļanka
 
sagriežam bezasaku fileju "karotes" lieluma gabalos
 
Zivju soļanka
 
un metam zivi "ievilkties" gurķu rosolā
 
Zivju soļanka
 
sagatavojam olīves bez kauliem, zaļas vai melnas - kas nu pašiem garšo,  un kaperus
 
Zivju soļanka
 
kādu sauju ar olīvēm sagriežam rimbuļos un ņemam tējkarotes kaudzi ar kaperiem
 
Zivju soļanka
 
noliekam olīvas un kaperus maliņā
 
Zivju soļanka
 
kad stundiņa-pusotra pagājusi, zivs buljons ir gatavs ...
 
Zivju soļanka
 
Nokāšam buljonu smalkā sietā un ļaujam novārītai zivej atdzist, lai varētu to ar pirkstiem izķidāt "bezasaku gabalos"
 
Zivju soļanka
 
Skatam, te ir visas zivs soļankas sastāvdaļas :
novārīts buljons - kurā visu pakāpeniski sapildīsim
izlobīta zivs gaļa no buljona vārījuma
sarkanā zivs "iemarinēta" gurķu rosolā
sagrieztas olīvas ar kaperiem
sasmalcinātas meža sēnes ar nomizotiem gurķiem
sīpolu sautējums ar tomātu pastu
 
Zivju soļanka
 
vispirms atpakaļintegrējam buljonā novārīto zivs pamatmasu
 
Zivju soļanka
 
kad buljons uzmet burbuli, pieliekam sīpolu un tomātpastas sautējumu
 
Zivju soļanka
 
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam gurķus ar sēnēm
 
Zivju soļanka
 
skatam, jau zupiņa sāk "veidot krāsu"
 
Zivju soļanka
 
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam lasi ar visu gurķu rosolu
skatam kā zivs ir "izbalējusi" rosolā peldoties, bet toties ieguvusi izteiktāku garšu
 
Zivju soļanka
 
visu rūpīgi samaisam
 
Zivju soļanka
 
kad buljons uzmet burbuli, pievienojam olīvas un kaperus
 
Zivju soļanka
 
ņemam bunti ar pētersīļiem
 
Zivju soļanka
 
Smalki sakapājam un, kad buljons uzmet burbuli, pievienojam pētersīļus virumam ...
 
Zivju soļanka
   
Nogriežam uguni nost un ļaujam zupai iestāvēties vismaz stundiņu ...
 
Zivju soļanka
 
Krējums, citronšķēle klāt
un
UZ ŠĶĪVJA !
 
Zivju soļanka
 
skatam tuvumā biezu un izteiktu zivju soļanku ...

NJAMMMMMMM
 
Zivju soļanka
 
 
Bonga zivi pārrijies dus svētā pusdienu miegā ...
  
Zivju soļanka
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv