www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Zviedru frikadeles
 
Ir tāda nacionālistu valstiņa kā Zviedrija ...
un ir šamējiem klasisks tautas ēdiens "köttbullar" - gaļas bumbiņas, jebšu frikadeles.

Gadiem pa zviedru zemi mīcoties, ēstas tās ir bezgala daudzos variantos, jo stingri klasiskas receptes tām nav - tās var salīdzināt ar letiņu kotletēm, kas katrā virtuvē pa savam tiek gatavotas ...

bet ir lietas kas šim ēdienam ir nemainīgas :
1. gaļai obligāti tiek likts klāt vai nu apcepts sīpols, vai kapāti sīpollaksti un rīvmaize, vai vārīts kartupelis
2. miltu mērcei tiek izmantots īsts kreptīgs buljons
3. pasniegtas tās tiek obligāti ar brūkleņu ievārījumu

gatavošana gan ir bikucīt ilga, jo jānovāra buljons, bet nekas sarežģīts tas nav ...

Ķeramies klāt ...
 
Zviedru frikadeles
 
Akcija
 
zviedru frikadeļu pannai vajadzīgs
1. puskilo labas maltas gaļas cūcis:liellops - pamatam
2. puskilo vistas muguru - treknam buljonam
3. bunte sīpolloku - smeķim
4. ola - noturībai
5. rīvmaize - masai
6. krējums - pļeckainībai
7. sviests - mērces taukumam
8. milti - mērces biezumam
9. brūkleņu ievārījums - piedevai
papildus buljona piedevai kāds burkāns un sīpols
no garšvielām sāls, svaigi malti melnie pipari, muskatrieksts

Sākam ar buljonu ...
liekam vistu muguras grāpī un aukstu ūdeni pa virsu, uguni apakšā ...
 
Zviedru frikadeles
 
izturam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot ...
 
Zviedru frikadeles
 
burkānu un sīpolu garšai klāt, pieberam melno piparu graudus un nogriežam uguni lai knapi-knapi burbuļo ...
 
Zviedru frikadeles
 
kamēr buljons vāras - rēķinam kādu pusotru/divas stundas ...

smalki sakapājam sīpollokus ...
 
Zviedru frikadeles
 
liekam bļodā ...
gaļu, vienu pautu, sauju ar rīvmaizi, sakapātos sīpollokus, kādu šļurku ar krējumu, stampātus piparus un sāli

un atiet mīcīšanas darbs ...
 
 Zviedru frikadeles
 
mīcam gaļu

mīcam, mīcam, mīcam
triecam pret bļodas dibenu
mīcam, mīcam, mīcam ...

kad gaļa kļūst kā vijīga masa - noliekam to maliņā "lai ievelkas"
 
Zviedru frikadeles
 
ir lietderīgi saskaņot buljona gatavību, kas būs mērces pamats
ar kotlešu izcepšanas laiku - cepsies tās minūtes 20-25cas ...

kad buljons ir "gandrīz gatavs" - sākam lipināt frikadeles

izveidojot ierindu ar valrieksta izmēra gaļas bumbelēm ...
 
Zviedru frikadeles
 
saliekam frikadeles ieeļļotā cepamtraukā ...

uzkarsējam cepeškrāsni uz 200C un liekam frikadelītes cepināties uz 20-25cām minūtēm... 
 
Zviedru frikadeles
 
Kamēr frikadeles cepjas ir jāpagatavo miltu mērce ...

pamats tai būs trekns un sātīgs buljoniņš ...
aizmirstam par visādiem MagīHujaggī kubiciņiem - tie sūdi pat klāt nestāv īstam, dabīgam buljonam
 
Zviedru frikadeles
 
katliņam nelielu uguni apakšā un izkausējam kādus gramus 100ts svieksta ...
 
Zviedru frikadeles
 
beram divas karotes miltu ...
 
Zviedru frikadeles
 
maisam visu, maisam, maisam līdz milti kļūst zeltaini ...
 
Zviedru frikadeles
 
mērces sākums bij kā klasiskai piena mērcei, bet tagad sākas būtiskā atšķirība...

lejam masai klāt buljonu ...
 
Zviedru frikadeles
 
masa saraujas kā kartupeļu biezenis ...

maisam visu, maisam
 
Zviedru frikadeles
 
nepārtraukti maisot lejam mērces masai buljonu "pa biškai" klāt ...
 
Zviedru frikadeles
 
līdz mērce iegūst maigas, smērīgas pastas konsistenci ...

pieberam, cik nu paši gribam, sāli un kādu šķipsnu muskatrieksta ...
 
Zviedru frikadeles
 
kamēr kūlām mērci, frikadeles ir gatavas un taisam vaļā brūkleņu ievārījumu ...

protams, te vislabāk derētu paštaisīts, paša lasītu brūkleņu ievārījums, bet kā nav saimniecībā, tā nav ...
 
Zviedru frikadeles
 
liekam nelielā bļodiņā frikadeles, mērci un ievārījumu ...
 
Zviedru frikadeles
 
zeltainas frikadeles, maiga mērce, skābens ievārījums - njammma ...
 
Zviedru frikadeles
 
 
paši gaļu rij, a Kaķim diētisko pārtiku tik nopērk - nu nekas ar pusotru kilo pāris dienām pietiks ...
 
Zviedru frikadeles
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv