www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Zviedru frikadeles | |
Ir tāda nacionālistu valstiņa kā Zviedrija ... un ir šamējiem klasisks tautas ēdiens "köttbullar" - gaļas bumbiņas, jebšu frikadeles. Gadiem pa zviedru zemi mīcoties, ēstas tās ir bezgala daudzos variantos, jo stingri klasiskas receptes tām nav - tās var salīdzināt ar letiņu kotletēm, kas katrā virtuvē pa savam tiek gatavotas ... bet ir lietas kas šim ēdienam ir nemainīgas : 1. gaļai obligāti tiek likts klāt vai nu apcepts sīpols, vai kapāti sīpollaksti un rīvmaize, vai vārīts kartupelis 2. miltu mērcei tiek izmantots īsts kreptīgs buljons 3. pasniegtas tās tiek obligāti ar brūkleņu ievārījumu gatavošana gan ir bikucīt ilga, jo jānovāra buljons, bet nekas sarežģīts tas nav ... Ķeramies klāt ... |
|
zviedru frikadeļu pannai vajadzīgs 1. puskilo labas maltas gaļas cūcis:liellops - pamatam 2. puskilo vistas muguru - treknam buljonam 3. bunte sīpolloku - smeķim 4. ola - noturībai 5. rīvmaize - masai 6. krējums - pļeckainībai 7. sviests - mērces taukumam 8. milti - mērces biezumam 9. brūkleņu ievārījums - piedevai papildus buljona piedevai kāds burkāns un sīpols no garšvielām sāls, svaigi malti melnie pipari, muskatrieksts Sākam ar buljonu ... liekam vistu muguras grāpī un aukstu ūdeni pa virsu, uguni apakšā ... |
|
izturam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot ... | |
burkānu un sīpolu garšai klāt, pieberam melno piparu graudus un nogriežam uguni lai knapi-knapi burbuļo ... |
|
kamēr buljons vāras - rēķinam kādu pusotru/divas stundas ... smalki sakapājam sīpollokus ... |
|
liekam bļodā ... gaļu, vienu pautu, sauju ar rīvmaizi, sakapātos sīpollokus, kādu šļurku ar krējumu, stampātus piparus un sāli un atiet mīcīšanas darbs ... |
|
mīcam gaļu mīcam, mīcam, mīcam triecam pret bļodas dibenu mīcam, mīcam, mīcam ... kad gaļa kļūst kā vijīga masa - noliekam to maliņā "lai ievelkas" |
|
ir lietderīgi saskaņot buljona gatavību, kas būs mērces pamats ar kotlešu izcepšanas laiku - cepsies tās minūtes 20-25cas ... kad buljons ir "gandrīz gatavs" - sākam lipināt frikadeles izveidojot ierindu ar valrieksta izmēra gaļas bumbelēm ... |
|
saliekam frikadeles ieeļļotā cepamtraukā ... uzkarsējam cepeškrāsni uz 200C un liekam frikadelītes cepināties uz 20-25cām minūtēm... |
|
Kamēr frikadeles cepjas ir jāpagatavo miltu mērce ... pamats tai būs trekns un sātīgs buljoniņš ... aizmirstam par visādiem MagīHujaggī kubiciņiem - tie sūdi pat klāt nestāv īstam, dabīgam buljonam |
|
katliņam nelielu uguni apakšā un izkausējam kādus gramus 100ts svieksta ... | |
beram divas karotes miltu ... | |
maisam visu, maisam, maisam līdz milti kļūst zeltaini ... |
|
mērces sākums bij kā klasiskai piena mērcei, bet tagad sākas būtiskā atšķirība... lejam masai klāt buljonu ... |
|
masa saraujas kā kartupeļu biezenis ... maisam visu, maisam |
|
nepārtraukti maisot lejam mērces masai buljonu "pa biškai" klāt ... | |
līdz mērce iegūst maigas, smērīgas pastas konsistenci ... pieberam, cik nu paši gribam, sāli un kādu šķipsnu muskatrieksta ... |
|
kamēr kūlām mērci, frikadeles ir gatavas un taisam vaļā brūkleņu ievārījumu ... protams, te vislabāk derētu paštaisīts, paša lasītu brūkleņu ievārījums, bet kā nav saimniecībā, tā nav ... |
|
liekam nelielā bļodiņā frikadeles, mērci un ievārījumu ... | |
zeltainas frikadeles, maiga mērce, skābens ievārījums - njammma ... | |
paši gaļu rij, a Kaķim diētisko pārtiku tik nopērk - nu nekas ar pusotru kilo pāris dienām pietiks ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |